n Ootmarsum stond van eind dertiende tot begin negentiende eeuw een groot kasteel dat lange tijd de Commanderie was van de Ridders der Duitse orde. Van dat kasteel is niets meer over; alleen het karakteristieke Molenhuisje staat nog overeind. Het gebied raakte in verval. Maar dat veranderde toen in 2016 het Commanderieplein werd gerealiseerd, met daarop bierbrouwerij Othmar en Gasterij Oatmössche. Nu, zes jaar later, is de tweede fase bijna voltooid: een derde gebouw met daarin de Othmar Herberg en Othmar Bierspa. Eigenaren Dirk Heupink en Bart Nijhuis van Othmar zijn er maar wat trots op. “We bieden nu een totaalbelevenis, daarom heten we vanaf nu kortweg Othmar.”
Dirk is een echte bier-passionata. Een belangrijke rol daarin speelde zijn vader Hans, de toenmalige eigenaar van de bekende tabaks- en sigarenfabriek en ook betrokken bij de totstandkoming van het Commanderieplein: Dirk: “Mijn vader nam vaak bijzondere bieren mee van zijn reizen. Die mocht ik ook proberen en ik raakte er door gefascineerd.” Bij Bart sprong de vonk ook over: “Ik ben de zwager van Dirk en dankzij mijn schoonvader heb ik die passie ook ontwikkeld. Speciaalbier drinken is echt een beleving. Voor elk moment heb je wel een bijzonder en lekker speciaalbier en het is een onderwerp waar je over blijft praten.”
Van hobby tot professionele brouwerij
Als je nu rondkijkt over het prachtige en gezellige Commanderieplein - met tevens een vernieuwde entree voor het Openluchtmuseum - is het eigenlijk moeilijk voor te stellen dat het zo snel is gegaan. Dirk: “De eerste aanzet was het zelf maken van bier, thuis en op de hobbymatige manier. Maar steeds meer mensen vroegen erom; blijkbaar deden we het niet verkeerd.” Bart: “We besloten daarom om van onze hobby ons beroep te maken en in 2010 zijn we professioneel begonnen in een bedrijfshal op De Mors. We bleven groeien en namen na enige tijd de beslissing om het groter en mooier aan te pakken. En zo konden we in 2016, gelijk met Gasterij Oatmössche, de nieuwe en moderne brouwerij op het Commanderieplein betrekken. In Gasterij Oatmössche staan de grote koperen ketels waar de brouwprocessen beginnen, waarna onze roestvrijstalen gist- en lagertanks in de brouwerij het overnemen. De bedrijfshal waar het ooit is begonnen, is op dit moment nog onze opslag. Maar met de komst van het nieuwe gebouw hebben we daar genoeg ruimte voor in de enorme speciaal aangelegde kelder.” Het brouwproces verloopt volgens het Duitse Reinheitsgebot. De verschillende bieren - op dit moment elf soorten - zijn op verschillende locaties in Nederland verkrijgbaar.
"Veel relaxter dan hier kun je het niet krijgen"
Een waar bierwalhalla
Het nieuwe gebouw van Othmar op het Commanderieplein telt 2.700 vierkante meter en heeft drie bouwlagen. Naast een ruimte voor het tabaksmuseum van Hans Heupink omvat het gebouw een hotel met twaalf kamers en een bierspa. Othmar Herberg en Othmar Bierspa openen in juli de deuren. Dirk: “Wat je hier als gast ondervindt, is een ware bierbelevenis. Alle kamers hebben een eigen bierthema, zijn sfeervol ingericht en je hebt een prachtig uitzicht over het karakteristieke plein en ons hopveld. En na het wakker worden geniet je van een uitgebreid lokaal ontbijt in onze bierkelder.” Bart: “De Othmar Bierspa, die uniek is in Nederland, maakt de belevenis compleet. Je kunt hier genieten in optima forma. Je moet het zien als een combinatie van wellness en speciaalbier. Er zijn drie ruimtes met elk een bierthema. Je ondergaat een heerlijk gevoel als je plaatsneemt in een van de bierbaden, waarin het water is vermengd met ingrediënten van bier. Daarnaast kun je genieten van massagestoelen en bierbarrelsauna’s. En vanzelfsprekend hebben we er biertjes van de tap. Kortom, met onze nieuwe totaalbeleving is Othmar een waar bierwalhalla.” “En houd je niet van bier, dan zal die beleving niet minder zijn. Veel relaxter dan hier kun je het niet krijgen,” voegt Dirk nog toe.
Nog meer belevenis
“Wij verzorgen ook rondleidingen.” zegt Dirk. “Die brouwerijtour is leerzaam, educatief en, vanzelfsprekend, ook smaakvol, want proeven hoort erbij. We leggen alles uit over de verschillende brouwprocessen en je ervaart wat Othmar Bier zo speciaal maakt, namelijk de geschiedenis, de grondstoffen en de traditionele brouwmethode in de moderne brouwerij.” Bart: “Later komt er ook nog de Othmar-shop, waar je naast bier allerlei leuke bier-artikelen kunt kopen.” Al met al is het gebied waar ooit de oude Commanderie stond, getransformeerd tot een plek waar Dirk en Bart echt trots op mogen zijn. “We hopen dat het Commanderieplein veel dagjesmensen en toeristen zal trekken. Je kunt je hier de hele dag opperbest vermaken en daarnaast ook nog eens genieten van onze mooie stad, het Openluchtmuseum, veel bezienswaardigheden en de prachtige omgeving van Noordoost-Twente. Dan heb je toch geen reden meer om niet te komen?,” sluit Dirk af met een retorische vraag.
Met dank aan het bouwteam
De uitbouw van de Commanderie was nooit zo snel en goed tot stand gekomen zonder het uitstekende bouwteam,” zegt Bart Nijhuis. “We hebben heel goed met hen samengewerkt, elke partij denkt goed mee en de lijnen zijn kort.” Dirk Heupink: “Belangrijk is dat we een heel prettige en goed op elkaar ingespeelde groep lokale en regionale partijen bij elkaar hebben gebracht. Alle lof voor het bouwteam!”
Lees het artikel over het bouwteam