Iedereen weet wat het einddoel van een alarmknop is, namelijk een signaal geven bij een noodsituatie. Maar hoe werkt een alarmknop eigenlijk? Wat betekent dit voor jouw bedrijf? Lees er hier meer over!
Alarmknoppen
Alarmknoppen of ook wel SOS knoppen genoemd worden voor verschillende doelen gebruikt, uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde einddoel, namelijk alarm slaan. Deze alarmknoppen kunnen gebruikt worden voor mensen met gezondheidsproblemen, die kunnen dan op het moment van een noodsituatie op de knop drukken en dan wordt er een signaal verstuurd naar de nooddienst. Alarmknoppen worden echter ook gebruikt binnen bedrijven, vooral in de industriesector en openbaar vervoer worden alarmknoppen gebruikt omdat hier gevaarlijke of noodsituaties kunnen ontstaan. Alarmknoppen worden in allerlei soorten technologie verwerkt zoals senioren telefoons, smartwatches en een standaard alarmknop. Een alarmknop van SOSvolaris is een goed voorbeeld hiervan.
Signaal
Wanneer een alarmknop wordt ingedrukt gaat het 9 uit 10 keer om een echte noodsituatie, er wordt natuurlijk weleens per ongeluk een alarmknop ingedrukt als dit een enkele keer gebeurt is dit natuurlijk geen probleem. Het is vrij duidelijk hoe een alarmknop werkt, maar hoe komt het signaal uiteindelijk bij de meldkamer. Een alarmknop is direct verbonden met de meldkamer, je kan het vergelijken met 112 bellen, alleen via deze manier hoef je maar 1 knop in te drukken. In een noodsituatie is een telefoon pakken en het 112 nummer intypen vaak niet een optie, daarom is een alarmknop hier een perfecte oplossing voor. Via meeste alarmknoppen kan de meldkamer de exacte locatie zien, als ze namelijk de locatie niet kunnen zien heeft een alarmknop helemaal geen nut.
Nadelen
Er zijn helaas ook wat nadelen, vooral bij ouderen. Veel ouderen willen een alarmknop op de achterkant van de telefoon bijvoorbeeld, dit is een makkelijke optie voor oudere mensen als er een probleem is. In sommige telefoons kun je instellen dat de alarmknop niet de meldkamer een signaal stuurt maar bijvoorbeeld een familielid, het gebeurt namelijk erg vaak bij ouderen mensen dat ze per ongelijk de alarmknop blijven indrukken bij sommige ouderen is dit meerdere keren op een dag. Als dit signaal elke keer naar de meldkamer gaat, kunnen ze niet inschatten of het een echte noodsituatie is. Het makkelijkste voor ouderen mensen is een apparaatje dat puur functioneert als een alarmknop, ze weten dan dat ze het apparaat alleen hoeven in te drukken bij nood en deze kan minder snel per ongeluk worden ingedrukt. Een alarmknop kan ook worden gekocht met bijvoorbeeld een touwtje zodat ze het apparaatje bijvoorbeeld om hun nek kunnen hangen zodat ze het altijd bij zich dragen.