orig jaar vierden de eigenaren Martin en Jorn samen met hun team het zestigjarige bestaan van hun Restaurant Watermolen Bels in Mander. Van die periode was Martin ruim zevenendertig jaar de eigenaar. Hij is blij dat zijn zoon Jorn bij in de zaak is gekomen en langzaamaan de leiding zal overnemen: “Ik wil zachtjes aan een stapje terug doen. Het was een mooie periode, maar het was ook dag in dag uit hard werken. Het wordt tijd om nu ook op een andere manier van het leven te gaan genieten.”
Daarmee doelt hij onder meer op het buitenaf gelegen huisje dat hij onlangs heeft gekocht en waar hij eindelijk echt invulling kan geven aan zijn privé leven. “Mijn huidige woning maakt deel uit van de zaak en dan heb je geen privé leven. Daar heb ik bewust voor gekozen, maar nu wordt het tijd voor andere dingen.”
Nu gaan genieten
Daarmee doelt Martin bijvoorbeeld op zijn hobby bloemen. Wie wel eens bij Bels is geweest, heeft zich ongetwijfeld verbaasd over de prachtige bloemenzee, waar Martin altijd zijn volledige passie in heeft gestopt. Die passie zal hij nu meer gaan vertalen in het maken van bijvoorbeeld bloemstukken. En verder zal hij zijn andere grote liefde, zingen, meer leven gaan inblazen. Hij is bariton en tenor en zal tijdens de jaarlijkse wildavonden in het restaurant voor de gasten blijven zingen. Daarnaast zal hij verder gaan bij het mannenkoor in Uelsen en is hij toegetreden tot het shanty-koor in Tubbergen. “Ik ga er volop van genieten,” zegt Martin.
Het blijft een familiebedrijf
Dat neemt niet weg dat het afstand nemen van de zaak heel geleidelijk zal gaan. “Ik werk nu zeven dagen per week en maak lange dagen. Dat kan ik niet van de ene op de andere dag loslaten. We zullen ook op korte termijn nog extra personeel moeten vinden, iemand in de bediening en een vaste kok. Vooral ’s zomers is het hier heel druk, dan lopen er inclusief de tijdelijke hulpen - veelal studenten - ruim twintig mensen. Als we het personeel op volle kracht hebben, zal ik nog meer afstand kunnen nemen. Gelukkig pikt Jorn alles snel op, hij staat zijn mannetje in de keuken en hij is ook erg technisch. En verder helpt mijn andere zoon Twan, die nu nog studeert, regelmatig mee. Hij voelt ervoor om na zijn studie ook in de zaak te komen, maar dan met een eigen bedrijf op het gebied van outdoor activiteiten. Dat wordt dan een mooie toevoeging aan wat we nu al te bieden hebben.” En dan is er ook nog dochter Romy. “Ook zij voelt ervoor om, in ieder geval gedeeltelijk, in het bedrijf te komen werken.”
Pannenkoeken en veel meer
En Restaurant Watermolen van Bels is een mooi bedrijf, waar de huiselijke sfeer en gezelligheid de boventoon voeren. “Je kunt hier echt heel relaxed zitten, in de Theeschenkerij, de Oale Dell of op het hele ruime terras waar je vanaf de lente wordt overweldigd door de prachtige bloemenzee.” Bels is vermaard om zijn pannenkoeken met keuze uit liefst honderd soorten. Ook kun je er terecht voor koude en warme buffetten, diners, koffietafels, brunches, boerenkool- en stamppotmaaltijden en barbecues. Verder is er een speeltuin met houten toestellen. En je kunt een reservering doen voor klootschieten, handboogschieten, huifkartochten of sportieve arrangementen. En vanwege de schitterende ligging is Bels een fantastische uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten. En dat alles verzorgd in een sfeervolle, authentieke ambiance.
Totaal nieuwe keuken
Over de keuken, die bekend staat om zijn ouderwets goede kwaliteit, moet meer verteld worden. Immers, daar is nogal wat gebeurd de afgelopen tijd. Martin: “De keuken ging al heel wat jaren mee en was aan vervanging toe. En daarmee bedoel ik totale vervanging, een investering van ruim vier ton. Letterlijk alles is eruit gehaald en vervangen door nieuwe en moderne materialen en apparatuur. We hebben nu drie aparte hoekwerkbanken, wat veel meer rust geeft omdat mensen op één plek kunnen werken. Er is een fraaie warmhoudbrug, een nieuwe pvc-vloer en een mooi systeemplafond. Ook is een nieuwe klimaatbeheersing geïnstalleerd. Al me al biedt deze nieuwe keuken heel veel voordelen. Er kan nu sneller, efficiënter, rustiger en dus prettiger worden gewerkt en de totale werkomgeving is drastisch verbeterd.. Dat komt onze gasten ten goede, maar zeer zeker ook het personeel. En dat verdienen ze, want het zijn stuk voor stuk toppers!” En die mensen werken blijkbaar graag bij Bels: “We hebben laatst zeven jubilea gevierd, waarvan twee 25- en één zelfs 50-jarig. Dat wil toch wel iets zeggen. Een reden daarvoor is denk ik dat ik en Jorn echt tussen de mensen sta, hard meewerken en plezier onder elkaar voorop stellen. En we helpen elkaar waar mogelijk. Teambuilding is bij ons erg belangrijk.”
Toekomst verzekerd
Het klinkt allemaal als een prachtige basis voor een nog heel lange toekomst voor Restaurant Watermolen Bels. “Die basis is er zeker en Jorn, Twan en Romy zullen daar verder invulling aan geven, daar ben ik van overtuigd.” En dan zullen nog tot in lengte van jaren de vele gasten kunnen genieten op een van de mooiste terrassen van Twente. “Ik ben alleen bang dat ze mij voor het onderhoud van de bloemen nog heel vaak op het matje zullen roepen,” besluit Martin met een lach.
Historie
- 1723: Hendrik Meyer bouwt een papiermolen aan de Mosbeek te Mander. Deze functioneert ruim 100 jaar en leverde papier aan Cramer papierindustrie in Ootmarsum.
- 1845: De weduwe van Hendrik Meyer laat een nieuwe watermolen bouwen voor het malen en branden van Cichorei.
- 1860: Deze molen wordt verbouwd tot een korenmolen door de zoon Frits Meyer.
- 1874: Aanleg van de molenkolk met stuwvijver.
- 1916: Jannes Bels, een paardenhandelaar uit Vasse, neemt het geheel over.
- 1945: Zoon Jan en zijn vrouw Marie nemen het bedrijf over. Begin jaren 50 worden de molens en alle bijgebouwen verkocht en overgedaan aan het Overijssels Landschap.
- 1960: Restauratie van de korenmolen.
- 1962: herbouw van de papiermolen tot de huidige theeschenkerij en het restaurant.
- 1987: De vierde generatie Martin stapt in het bedrijf.
- 2021: Martins zoon Jorn wordt, als vijfde generatie, mede-eigenaar.