uttenkloas in Albergen is vanaf de oprichting in 2000 gaandeweg een begrip geworden, zeker in de regio maar ook daarbuiten. Het is een van de grotere onder de vele kleine brouwerijen in Nederland. Jaarlijks worden duizenden hectoliters bier gebrouwen. Verrassend daarbij is dat daarvan slechts 20 à 25 procent het eigen Huttenkloas en Sallands Landbier is, de rest wordt gebrouwen voor huurbrouwers. “Het streven is om het eigen gedeelte op te voeren naar zo’n 40 procent,” zegt Johan Nijhof, samen met Ruud van de Gevel de eigenaar. “Maar er zitten grote huurbrouwers tussen en die kunnen we nou eenmaal niet aan ons voorbij laten gaan. Ze zoeken ons op, we kunnen het blijkbaar goed”
Ook veel kleinere brouwers uit het hele land, waaronder veel beginnende, laten hun bier graag bij Brouwerij Huttenkloas brouwen. “Het is leuk om beginnende brouwers te faciliteren,” vervolgt Johan, “ook om hen daar mee voort te helpen. Die collegialiteit hoort er bij. En ze mogen ons bij het bouwproces ook helpen.” Al met al worden jaarlijks ongeveer honderd verschillende bieren geproduceerd. Daaronder ook bieren voor andere partijen, zoals bedrijven die als relatiegeschenk een eigen bier willen. “We zitten dit jaar al voor ongeveer driekwart vol wat capaciteit betreft,” zegt Johan. “Maar we hebben nog ruimte en we zijn aardig flexibel als het erop aan komt. Enige bottleneck daarbij is de mankracht, dat is af en toe puzzelen, vooral met het afvullen. Dus die mensen zoeken we zeker.” Overigens is er ook een vacature voor een financieel-administratief medewerker. “En we zoeken iemand die zich speciaal richt op de marketing van onze bieren. Bier is beleving en die beleving moet je goed kunnen communiceren.”
‘Misdadig lekker bier’
Het begon allemaal in 1998, toen Johan en zijn compagnon Ruud, die elkaar al vanaf hun jeugd kenden, besloten om zelf te gaan brouwen. “We moesten uiteraard eerst een goede naam hebben. Een naam met een verhaal, want dat doet het bij bieren altijd goed. Toen kwamen we op Huttenkloas, een bekende historische figuur in deze omgeving.” Voor wie het niet mocht weten: Huttenkloas, geboren als Klaas Annink, was halverwege de achttiende eeuw een beruchte struikrover en moordenaar. De meeste mensen in zijn omgeving vermoedden wel iets, maar niemand durfde hem uit angst aan te geven. Uiteindelijk werd hij toch gearresteerd toen hij in de kleding van een van zijn slachtoffers naar de kerk ging. Hij moest ruim honderd dagen op een dwangstoel zitten - die nog te zien is in Het Palthe Huis in Oldenzaal - waarna hij onder de belangstelling van 20.000 mensen ter dood werd gebracht. Johan: “Bij dat verhaal was onze gedachte: “wat zol e geer’n zo’n lekker biertjen hemn had. Dan zol ‘m ’t wochten stukkn legter ween vallen’. En zo hadden we de naam voor onze bieren.” En het leverde ook nog eens een mooie, pakkende slogan op: ‘misdadig lekker bier’.
Van Zuid-Duitsland via Raalte naar Albergen
Na verdere voorbereidingen en het perfectioneren van de techniek begonnen Johan en Ruud vanaf 2000 daadwerkelijk met brouwen, de eerste tien jaar met behulp van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei, waar ze eens per maand naar toe gingen om te bottelen. In 2010 richtten ze hun eigen brouwerij op in Raalte, in een 150 jaar oud pand, en ze begonnen met de eigen productie van Huttenkloas en Sallands Landbier. Johan: “Vanaf toen ging het hard. We begonnen ook met huurbrouwen, door onze ervaringen in Duitsland wisten we natuurlijk goed hoe dat in zijn werk gaat. Dat sloeg aan en we bleven groeien. Om dat aan te kunnen, hebben we de brouwerij drie keer uitgebreid. Maar dat bleek na verloop van tijd ook niet meer voldoen en de rek was er daar uit. Dus besloten we in 2016 te verhuizen naar Albergen om verder uit te breiden naar een grotere brouwerij in een voormalig vleesverwerkend bedrijf.” En na de nodige aanpassingen en moderniseringen konden in 2017 de eerste flessen eigen gebrouwen bier worden afgevuld op de nieuwe locatie. De brouwerij bleef groeien en daarom kwam er in 2018 een nieuwe brouwinstallatie waarmee de capaciteit verdubbelde.
“We zitten dit jaar al voor ongeveer driekwart vol wat capaciteit betreft”
Vraag en aanbod
“Toen we begonnen, waren er ongeveer 80 brouwerijen, nu zijn dat er meer dan 700 en de markt blijft groeien,” zegt Johan. “Daarom is het belangrijk om goed op te letten hoe vraag en aanbod zich ontwikkelen. De smaak van de consument ontwikkelt zich continu en daar moet je op inspringen en je kennis bijhouden. Dat is niet eenvoudig, want er wordt ontzettend veel over bier gepubliceerd. Een voorbeeld hiervan is de speciaalbiersite Untappd. Dat is een social media-platform dat door veel bierliefhebbers gebruikt wordt, waarbij zij hun beoordeling over bieren kunnen achterlaten.” De verschillen tussen bieren hebben natuurlijk vooral met de smaak te maken, maar de verpakking, in de fles of in blik, speelt ook een belangrijke rol. Johan: “In het westen van het land is er veel vraag naar bier uit blik, in het oosten meer naar bier in flessen. Maar dat verschuift wel, vandaar dat we ongeveer een jaar geleden zijn begonnen met het opzetten van een bliklijn, voor vijf soorten bier. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van de etiketten en de aanpassingen in verband met de invoering van het statiegeld op blik. Maar dat komt goed.” Het bier uit blik zal ongetwijfeld ook zijn weg vinden naar de afnemers en dat is met name de retail. “Horeca blijft lastig, omdat de grote brouwerijen daar zo’n grote vinger in de pap hebben.”
“Het is belangrijk om goed op te letten hoe vraag en aanbod zich ontwikkelen”
Rondleidingen
Bij Brouwerij Huttenkloas worden ook veel rondleidingen gegeven. Je krijgt dan uitleg over de brouwerij, over de verschillende bieren en hoe bier gebrouwen wordt met graan, hop, gist en water. “Je ontdekt de magie achter het brouwen,” zegt Johan. “Je kunt dan kiezen voor een rondleiding met een proeverij van vier bieren, met eventueel een regionaal kaas- of worstplankje in ons proeflokaal.” Op de website vind je meer informatie over de rondleidingen en je kunt daar ook reserveren.
Op 11 juni , van 12.00 tot 18.00 uur, is bij Brouwerij Huttenkloas de Open Brouwerijdag. De deuren worden dan geopend voor het publiek. Er worden dan rondleidingen gegeven en voor iedereen is er een drankje en een hapje. Uiteraard wordt ook aan vertier voor de kinderen gedacht. Reserveren kan via de website www.huttenkloas.nl