on Jans, trainer van FC Twente, zei het in een interview: “Alleen talent is niet genoeg.” Wat Ron bedoelde is dat voetballers elke dag hun best moeten doen om beter te worden. Anders staat er een ander talent op dat beter is en zijn plaats inneemt. Want op het veld overleven alleen de allerbeste spelers. Maar is dit eigenlijk wel zo? Staan in de Nederlandse competitie echt alleen de beste spelers op het veld en moet het bedrijfsleven ook niet zo werken om de beste mensen op de juiste plek te krijgen? Al deze vragen hielden mij bezig door het thema van dit magazine.
Zo kwam ik in contact met veel talenten, talentontwikkelaars en talentherkenners. De mooiste opmerking die ik hoorde was ‘Als je het wilt zien heeft iedereen talent.’ Maar hoe kom je erachter wat nou precies dit talent is en belangrijker hoe komt het talent op de plek waar dat talent ontwikkeld kan worden? En wie zijn hier verantwoordelijk voor?
Zo moest ik voor de samenwerking met het Sterk Techniek Onderwijs project toch echt even nadenken of je kinderen wel zomaar de kant van techniek op kon duwen. “Willen ze dat zelf eigenlijk wel? Ligt hun talent wel in de techniek?” vroeg ik mij af. Aangezien ik zelf altijd dacht dat ik twee linkerhanden had en dus tot mijn 35e nooit een gat in een muur boorde leek er aan mij een technisch klustalent verloren te zijn gegaan. Wat bleek, na het boren was ik zo trots op mijzelf dat ik mijzelf nu een klustalent vind. Want het is niet altijd datgene doen waar je heel goed in bent om een talent te zijn. Voldoening brengt je heel ver op je eigen niveau. Ik kwam tot de conclusie dat het de mogelijkheden en kansen zijn die geboden worden. En misschien nog belangrijker welke connecties je hebt die er voor zorgen dat een talent ontwikkeld wordt. Had iemand mij van jongs af aan gestimuleerd om te klussen dan had ik geweten dat ik het best zelf kon. Ook dat zijn dus voorwaarden van talentontwikkeling. Geloven dat je het kunt en de mogelijkheden krijgen of nemen om dat talent te ontplooien. Als ik zie wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op scholen, sportclubs en in bijvoorbeeld bibliotheken dan ben ik niet zo bang dat jongeren geen talent ontwikkelen. Zelfs nu de wereld een jaar lang stilstaat. Ze moeten alleen wel zelf durven. En nog belangrijker de juiste connecties hebben die hen aanbieden hun talent te ontwikkelen.
Nu ik talentontwikkeling zo romantiseer moet het ook goed in te beelden zijn dat het een stuk moeilijker kan zijn om zelfs maar één talent te kunnen ontwikkelen. Wanneer je van huis uit niet gestimuleerd wordt datgene te doen waar jij goed in bent of leuk vindt om te doen. Misschien zijn de mogelijkheden niet voorhanden of er is geen geld beschikbaar. Of de mensen om je heen begrijpen of waarderen jouw passie niet. Het kan zelfs zo zijn dat hele organisaties stokken in ontwikkeling doordat mensen talent niet waarderen. Zelfs al zouden de talenten die daar werken graag willen. Door de gezapigheid is vaak simpelweg niet bekend wat de mogelijkheden zijn. Nog erger is het wanneer talent in de kiem wordt gesmoord omdat het regelrecht tegengewerkt wordt door mensen die het niet zien. Wanneer dit komt door uiterlijk, afkomst of geaardheid maakt dat het helemaal erg. Deze talenten komen moeilijker of zelfs helemaal niet op de plekken waar hun talent gestimuleerd wordt. De enige manier om uit zo’n negatieve spiraal van talentonderdrukking te komen is een flinke dosis geluk hebben door iemand tegen te komen die jouw talent wel herkent. Oh, en natuurlijk heel hard werken en blijven geloven in jezelf.
In het magazine N.07 van april 2021 is te lezen dat iedereen talent heeft en dat er veel mogelijkheden zijn om talent te ontwikkelen en te laten ontwikkelen. Ben je op zoek naar talent, houd dan rekening met alle bovenstaande facetten. Want echt: talent is er genoeg. Soms zit het verborgen in data. Soms zit het diep verstopt in een persoon. Het belangrijkste is dat de juiste voorwaarden om het te ontwikkelen gecreëerd moeten worden. Daar schort het bij ondernemers die zoeken naar talent nog wel eens aan. Want alleen ‘op zoek naar supertalent’ is tegenwoordig niet meer genoeg. Je moet talent durven herkennen en ontwikkelmogelijkheden zien.