ijs ten Brinke is twintig jaren jong en nu al eigenaar van de nieuwe start-up Solar2Cycle. Dit combineert hij met zijn studie HBO Ondernemerschap en Retailmanagement. Gijs heeft een droom: gebruikte zonnepanelen een tweede leven geven.
Want zonnepanelen zijn geweldig en een duurzame vorm van energie opwekken, maar wat gebeurt er met de zonnepanelen wanneer ze na zo’n 15 à 20 jaar moeten worden vervangen? Er ontstaat hier een maatschappelijk probleem, want er is geen enkel bedrijf in Nederland dat zonnepanelen kan recyclen. Daar brengt Gijs nu verandering in.
Gat in de markt
“Mijn vader heeft een recyclebedrijf waar onder andere bouw- en sloopafval wordt gescheiden en verwerkt. De laatste tijd kwamen daar steeds vaker zonnepanelen binnen. We kwamen erachter dat geen enkel bedrijf de grondstoffen van zonnepanelen kan scheiden. Dus: een gat in de markt!”, vertelt Gijs enthousiast.

Kapotte zonnepanelen
“Ik ben tijdens mijn studie begonnen met onderzoek doen. Momenteel zijn er zo’n 50 miljoen zonnepanelen geplaatst, die voor een groot deel vervangen moeten worden en waar nu geen mogelijkheid voor is. Ik heb een post geplaatst op LinkedIn, waarna ik erachter kwam dat dit probleem werd erkend door veel installateursbedrijven.”
Januari 2024
“Momenteel ontwikkelen we een machinelijn die de grondstoffen van zonnepanelen kan scheiden. We proberen 75 à 80 procent te hergebruiken in een nieuw zonnepaneel. Mijn broer Bart ondersteunt met de technische visie op de machinelijn. We hopen in januari 2024 te kunnen starten met recyclen!”
Dus: Kapotte of oude zonnepanelen? Meld je dan bij Solar2Cycle!