egin jaren dertig verkocht Weghorst nog kolen en turf. Half jaren veertig werd de focus verlegd naar vloeibare verwarmingsbrandstof. In de jaren zestig stapte het bedrijf over op vloeibare motorbrandstoffen omdat alle huishoudens werden aangesloten op aardgas. Na de aansluiting bij de coöperatie AVIA Nederland werd in 1962 in Borne het eerste AVIA Selfservice Station geopend. Zeven jaar geleden werd het foodconcept Hush geïntroduceerd en in 2019 ging AVIA Weghorst een samenwerking aan met Twente Milieu en Twence voor de productie van biobrandstof. Kortom, een geschiedenis doorspekt met transities. “En de volgende fase is vorig jaar ingezet,” zegt Leonie Kamp, Hoofd Marketing & Retail,“ namelijk de positionering als transitiepartner.”
Dat betekent, vervolgt Kamp, “dat wij klanten ondersteunen in hun transitie naar een schone en energierijke toekomst. Dat AVIA Weghorst hiertoe in staat is, bewijst de negentigjarige historie waarin we steeds met de behoeften van elk tijdvak zijn meegegroeid.”
AVIA Weghorst als partner
Accountmanager Mark Meijer vult aan: “We zijn met ons allen in een noodzakelijke klimaat- en dus ook energietransitie terechtgekomen. Hiervoor heeft de overheid duidelijke doelen gesteld. Wij helpen bedrijven op diverse manieren CO2 te reduceren, tot wel 98%, door de inzet van onze alternatieve (bio)brandstoffen of een mix daarvan. Het grootste voordeel hiervan is dat onze klanten geen extra investering hoeft te doen in hun machine- en/of wagenpark.” Kamp: “Klanten weten vaak niet hoe ze de overstap op een andere energiemix moeten aanpakken en waar ze moeten beginnen. Wij zijn als AVIA Weghorst dan de partner die hen op weg helpt en begeleidt.”
Toekomstbestendig model
“We hebben voor onze klanten een weldoordacht en toekomstbestendig model ontwikkeld voor het in gang zetten van hun energietransitie, vervolgt Kamp. “We brengen eerst de bestaande situatie in beeld, zoeken samen uit waar ze naar toe willen en maken een voorstel op maat met een duurzaam perspectief. Wij ondersteunen de klanten met het nauwgezet op elkaar afstemmen van de keuzes vanuit hun organisatie, de behoefte aan energie en de toekomstverwachtingen die voor de desbetreffende sector gelden. Daarmee bieden wij als transitiepartner een energiemix waarmee onze klanten snel effectieve stappen kunnen zetten die het meeste rendement opleveren.”
Het is duidelijk: AVIA Weghorst is een nieuwe weg ingeslagen, een weg naar een schonere toekomst. Naast de verkoop van brandstof en smeermiddelen is de overgang naar transitiepartner een grote stap vooruit.
“Wij bieden als transitiepartner een energiemix waarmee onze klanten snel effectieve stappen kunnen zetten”
Complete energiemix op maat
Belangrijk in het aanbieden van de juiste energiemix is het eigen depot in Enschede. Kamp: “Daar kunnen we voor de thuisleveringen, bijvoorbeeld aan boeren, transportbedrijven en andere grootgebruikers, verschillende schonere brandstoffen blenden naar de behoefte van de klant.” Sinds 2021 biedt AVIA Weghorst ook verschillende laadmogelijkheden onder de merknaam AVIA Volt. Kamp: “We zijn distributeur geworden van de unieke laadpalen van Kempower in de Benelux en Duitsland. Van snelladen onderweg, een laadvoorziening voor thuis, een mobiele lader voor op de bouwplaats en de AVIA Card waarmee je naast tanken ook laadtransacties kunt starten op een van de 300.000 laadvoorzieningen in Europa. Wij bieden het hele pakket aan en ontzorgen onze klanten in het volledige traject van mogelijke vergunningaanvraag, tot plaatsing en onderhoud.” Onlangs is een uniek laadplein in Enschede in gebruik genomen, waar elektrische auto’s, maar ook elektrische vrachtwagens, zoals de vuilniswagens van Twente Milieu, kunnen laden. Meijer: “De techniek achter deze AVIA Volt snellaadpalen is uniek. We hebben daar high power chargers, die super snel laden en die rekening houden met het laadvermogen van een auto. Kan je auto sneller laden, dan krijgt die ook meer stroom. Dat komt door de dynamische stroomverdeling. De laadhub bewaakt continu het laadvermogen van elke voertuig. Neemt de laadcapaciteit van je auto af naarmate de batterij oplaadt, dan wijst het systeem deze automatisch toe aan voertuigen die extra laadvermogen kunnen gebruiken. Ofwel, efficiënt laden naar behoefte.” Uniek is ook dat je niet bij de auto hoeft te blijven, want door de QR-code op het scherm van de laadpaal te scannen, kun je op afstand alle details van de laadsessie volgen via je mobiele telefoon.”
Taal van de regio
AVIA Weghorst wil niet alleen een vooruitstrevende transitiepartner zijn, maar tegelijkertijd het vertrouwde kwaliteits- en serviceniveau op peil houden. Meijer: “Als geboren en getogen Albergenaar weet ik goed wat de behoeftes zijn vanuit de lokale gemeenschap. De persoonlijke benadering, korte lijnen en aandacht zijn daarbij heel belangrijk. Het is belangrijk de taal van de regio te verstaan en te spreken.” Kamp: “Dat is in lijn met ons local hero-gevoel, waarbij we persoonlijk contact, toegankelijkheid en midden in de samenleving staan belangrijk vinden. Het serviceniveau moet hoog blijven en steeds verbeterd worden, zoals het Hush-foodconcept met kwalitatief goede en gezonde producten in onze tankstation-shops, dat voor nog meer klantvriendelijkheid en een prettige ambiance zorgt.”
Negentig jaar familiebedrijf
Na de oprichting van Weghorst in 1931 door Bernard Weghorst is het bedrijf altijd in de familie gebleven. Niek Weghorst is de vierde generatie die, samen met Niels Seinen, het bedrijf leidt. AVIA Weghorst - zoals het heet vanaf de aansluiting bij AVIA Nederland dat weer onderdeel is van het Europese AVIA International - heeft momenteel zo’n honderd werknemers. Met de AVIA Card kun je tanken bij 2.500 tankstations in Europa, waarvan 1.000 in Nederland en laden bij 300.000 locaties in Europa.