14/12/2021

“Duurzaamheid begint toch écht bij jezelf”

Wethouder Duurzaamheid

Martha van Abbema
Arjen  Maat
Arjen Maat
Vroomshoop | Nederland

“Duurzaamheid begint toch écht bij jezelf”

Wethouder Duurzaamheid

A

ls het gaat om duurzaamheid, dan heeft de gemeente Twenterand in de persoon van wethouder Martha van Abbema een warm pleitbezorgster. Er liggen duurzaamheidsambities die er bepaald niet om liegen. Dankzij de met inwoners, ondernemers en organisaties opgestelde duurzaamheidsagenda werd in 2018 een koers bepaald die de afgelopen collegeperiode al mooie vruchten heeft afgeworpen. Het geheim? Samen duurzaamheidsinitiatieven oppakken en gewoon doén! Het begint tenslotte bij jezelf.

Vanuit de werkkamer van Martha van Abbema aan het Manitobaplein, kijk je uit over het parkeerterrein aan de achterkant van het gemeentehuis. Een flink aantal elektrische bedrijfsauto’s staat in de blinkende zon op te laden. “We moeten natuurlijk wél het goede voorbeeld geven”, glimlacht de wethouder. “Het gemeentehuis en de gemeentewerf liggen bijvoorbeeld al jaren vol met zonnepanelen en we moedigen onze medewerkers aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen of thuis te werken. Voor een duurzame toekomst hebben we natuurlijk iedereen nodig, maar duurzaamheid begint toch écht bij jezelf.”

De tijd is rijp

Een zonnestraal prikt tussen het bladerdek van de bomen naast het gemeentehuis door. “Kijk”, stelt Van Abbema. “Klimaatveranderingen worden steeds beter zichtbaar. Denk aan extremere temperaturen en zware regenval met veel wateroverlast tot gevolg. We moeten dus écht aan de bak. Die urgentie is óók steeds beter voelbaar in de samenleving. Natuurlijk blijven er klimaatontkenners bestaan, maar grosso modo is de tijd inmiddels wel rijp voor flinke veranderingen. We moeten toe naar duurzame vormen van energie. We staan eigenlijk nog maar aan het begin van die energietransitie. En ook op het vlak van circulariteit en klimaatadaptatie is nog een hoop te winnen.”

Rentmeesterschap
Wethouder Martha van Abbema bij de elektrische auto van Gemeente Twenterand

Martha van Abbema is wethouder namens de lokale fractie van de ChristenUnie. Ze loopt niet alle dagen te koop met haar christelijke identiteit, maar ernaar gevraagd windt ze er ook geen doekjes om. “Als ChristenUnie willen we aan onze kinderen een gezonde schepping doorgeven”, legt Van Abbema uit. “We geloven dat wij als rentmeesters van God een belangrijke opdracht hebben gekregen om goed voor onze planeet te zorgen. De gemeente moet daarom samen met ondernemers en inwoners werken aan een duurzame toekomst voor onze kinderen en voor de generaties daarna. Daarom mogen we op dit punt geen tijd verliezen als het aan mij ligt.”

Kleinkinderen

Dat rentmeesterschap probeert Van Abbema ook uit te dragen in haar privéleven. “Dat klopt”, knikt de wethouder. “Daar voel ik me goed bij. Ik vind het geweldig dat je tegenwoordig moet uitleggen op feestjes waarom jij nog géén zonnepanelen hebt, waarom jij je huis nog niét duurzaam hebt geïsoleerd of waarom jij nog géén warmtepomp hebt aangeschaft. Duurzaamheid moet je zelf doen. Het is toch niet aan je kinderen en kleinkinderen uit te leggen dat je er niet alles aan gedaan hebt toen je de kans had? Elke Twenterander kan thuis zelf aan de slag. Is het niet uit duurzaamheidsmotieven, dan wel met een economisch argument als drijfveer. Áls je het maar doet!”

"De uitdaging is dat je je huishouden met elkaar energieneutraal gaat maken"

Teller liep terug

Zelf is de familie Van Abbema al in 2010 begonnen met het leggen van zonnepanelen op het dak. “De kinderen zijn nu wat ouder, maar wat hebben we een plezier gehad toen we zagen dat de teller gewoon terugloopt als zo’n omvormer eenmaal gaat draaien”, weet de wethouder nog goed. “Dan zie je in de praktijk wat je aan stroom opwekt en ook echt teruglevert aan het elektriciteitsnet. Mijn zoontje hield het toen vol overgave bij op een briefje en vond dat reuze interessant. Mijn man trouwens ook. De uitdaging is dat je je huishouden met elkaar energieneutraal gaat maken. We hadden uiteindelijk zelfs stroom over en besloten toen een elektrische auto te kopen.”

Isovlas

Onlangs koos de familie voor een nieuwbouwwoning. “Het was voor ons de uitdaging ook in het nieuwe huis zoveel mogelijk duurzame oplossingen te kiezen. En dat was best lastig”, erkent Van Abbema. “We hebben voor een warmtepomp gekozen en zijn nu dus compleet gasloos. We hebben bovendien, waar dat kon, gekozen voor gebruikte materialen, door voor de onderkant van het huis tweedekeusstenen toe te passen. Het bouwbedrijf werkte zoveel mogelijk met hout, dacht erg goed mee en kwam ook met mooie ideeën, zoals isoleren met isovlas, een natuurlijk hoogwaardig materiaal op basis van vlas. Je moet het zelf willen, maar met andere partijen erbij kun je een hoop bereiken.”

Gemeente Twenterand rijdt CO2 vrij
Aanjager

De gemeente Twenterand is als aanjager van lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid behoorlijk actief, weet ook Van Abbema. ”Natuurlijk zijn we aan het kijken hoe we op grote schaal energie kunnen opwekken. Dat doen we al met een aantal flinke zonnevelden, zoals in Vriezenveen en Vroomshoop. We denken ook na hoe we het teveel aan geproduceerde energie kunnen opslaan met batterijen of waterstof. En we kijken samen met de buurgemeenten Almelo en Tubbergen of en waar er ruimte is voor windturbines. In dat proces nemen we ook nadrukkelijk de inwoners mee. Maar ook op veel kleinere schaal kunnen individuen een heleboel betekenen. Met kleine maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Gewoon bij jezelf in huis of in je bedrijf.”

Nog geen zonnepanelen?

Van Abbema weet dat al veel inwoners en ondernemers de afgelopen jaren tal van duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen. “Dat is toch geweldig”, klinkt het enthousiast. “Van hergebruik van regenwater tot warmteboilers en van gevelisolatie tot zonnepanelen. In Nederland hebben we genoeg daken en parkeerterreinen voor alle nodige zonnepanelen. Dus hoe meer zon op dak en hoe meer energiebesparing we realiseren, hoe minder windmolens we op land hoeven te plaatsen en hoe minder weilanden we vol hoeven te leggen met zonnepanelen. Mijn vraag aan Twenterandse ondernemers is dan ook: waarom hebt u nog geen zonnepanelen op uw dak of boven uw parkeerplaatsen liggen?”

Poen voor Groen

In de gemeente Twenterand is de actie Poen voor Groen gestart. Deze actie wordt door de Stichting Duurzaam Thuis Twente georganiseerd namens zes Twentse gemeenten. Doel van de actie is om inwoners te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken met kleine duurzame maatregelen. Poen voor Groen is opgezet in het kader van de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Concreet houdt de actie in dat een inwoner van Twenterand tot 50 euro geld terug kan krijgen als subsidie voor de aanschaf van energiebesparende artikelen bij een deelnemende winkelier. Naast die 50 euro, kunnen inwoners ook kiezen voor een samengesteld pakket voor warmte- of elektriciteitsbesparende maatregelen. De pakketten worden thuisbezorgd.

Kijk op www.poenvoorgroen.nl voor meer informatie over de actie. Bij het Energieloket van de gemeente Twenterand is ook alle mogelijke informatie te vinden over het verduurzamen van je woning. Kijk op www.twenterand.nl/energieloket.

Gemeente Twenterand
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators