wente FM - samen met Twente TV, Accent FM en Streektaal Radio onderdeel van RTV Noordoost Twente - is de streekomroep voor een groot deel van Twente, met een rijk en roemrucht verleden en meer dan 28 jaar historie. Ooit begonnen als radiozender voor de voormalige gemeente Denekamp, opgericht door een groep fanatieke zendpiraten en DJ’s uit de lokale discotheek. Maar sindsdien is er veel veranderd. Aan het woord is Wim Aarsen, omroepdirecteur van de media-instelling. “De tijd van de radiohobby ligt al enkele jaren achter ons en inmiddels zetten we vol in op professionalisering van ons nieuwsaanbod. Zo beschikken we sinds drie jaar over een redactie die multimediale content produceert voor online, radio en televisie. Met de komst van deze redactie zijn ook de eisen aan ons onderkomen veranderd en is de behoefte ontstaan om te verhuizen naar een andere ruimte.”
De presentatoren, redacteuren en de studio krijgen dan een onderkomen in Oldenzaal, in het voormalige gebouw van Univé aan de Wilhelminastraat 5, waar ook Kaliber Kunstenschool en welzijnsorganisatie Impuls hun intrek nemen. “We zien er naar uit,” zegt Aarsen, “de verhuizing is een mooie volgende stap in het proces van professionalisering.”
Stappen voorwaarts
Met professionalisering doelt Aarsen op het feit dat Twente FM behoorlijke stappen voorwaarts heeft kunnen maken dankzij een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. “Voor die tijd werkten we met louter vrijwilligers. Dankzij de geldelijke steun hebben we betaalde krachten kunnen aannemen waarmee de kwaliteit van de programma’s en het journalistieke niveau een sterke impuls hebben gekregen. Wij vormen het bewijs voor het feit dat financiële bijdragen het niveau van de informatievoorziening en daarmee het contact tussen gemeenten en inwoners sterk bevorderen. De aantallen luisteraars, kijkers en bezoekers van de website zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen, evenals het bereik van de social media-kanalen. Het hobby-imago, dat veel lokale en streekomroepen eigen is, hebben we met Twente FM echt ontstegen.” Met die gemeenten doelt Aarsen op de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Wierden. “Wij zijn voor die gemeenten de officiële omroep en van hen ontvangen wij, naast de bijdrage van het Stimuleringsfonds, ook geld om de omroep in de lucht te houden. De gemeente krijgen dat geld weer van de landelijke overheid. Dat gaat overigens binnenkort veranderen, want dan gaat het geld rechtstreeks van het Rijk naar ons. Dat is een positieve ontwikkeling, want onze inkomsten zullen daardoor stijgen.”
“Dit is echt prachtig werk waar ik mijn hart en ziel in kwijt kan”
De bandrecorder van vader
Deldenaren kennen Wim aarsen als de eigenaar van drogisterij en optiek Aarsen, waar hij uiteraard de nodige tijd in steekt. “Klopt, maar ik heb kundige medewerkers die de zaak goede draaiende houden. Daarom kan ik het grootste gedeelte van mijn tijd besteden aan Twente FM.” Voor zijn ochtendshow ‘Twente wordt wakker’ moet hij er elke doordeweekse dag vroeg uit. Dan moet je wel passie hebben voor je vak. “Dat is inderdaad waar het om draait. Maar geloof me, dit is echt prachtig werk waar ik mijn hart en ziel in kwijt kan en dat vroege opstaan heb ik er graag voor over,” zegt Aarsen, die elke middag ook nog het programma TipTop presenteert voor de radiozender Extra Gold. “Het is eigenlijk begonnen toen ik als klein kind de magie van de radio ontdekte. Op wat latere leeftijd ging ik met vrienden aan de slag met het organiseren van illegale radiozenders. In 1993 volgde de oprichting van Twickelstad FM.” In 1994 startte de zender Radio Denekamp Lokaal, die in 1997 werd opgevolgd door Twente FM. In 2013 werd Twente FM onderdeel van RTV Noordoost Twente. Daarvoor, in 2008, startte Twente FM met een tweede radiostation, Accent FM, die alleen piratenmuziek uitzendt. In 2019 werd de lokale zender van Wierden, Stichting Regio FM, overgenomen. Daarmee werd Wierden de vijfde gemeente waarvoor Twente FM de officiële omroep is.
Maatschappelijke functie
Twente FM heeft voor de betrokken gemeentes een duidelijke maatschappelijke functie: het creëren van binding tussen gemeenten en inwoners en tussen inwoners onderling. Aarsen: “Die functie hebben we altijd al gehad, maar we gaan er nog meer werk van maken. We blijven belang houden bij persberichten en andere vormen van nieuwsvoorziening, maar we zullen meer nog dan voorheen mensen, verenigingen en bedrijven actief opzoeken, naar de studio laten komen en ook mooie reportages maken op locatie. Interactiviteit is belangrijk en we schromen ook niet om discussies tot stand te brengen over onderwerpen die echt leven in de samenleving. Dat kunnen tal van onderwerpen zijn, of het nu gaat om politiek, sport, carnaval, evenementen… we proberen alles wat belangrijk is onder de aandacht te brengen. Dat wordt breed gewaardeerd en je ziet ook dat wij door de mensen steeds vaker worden benaderd, ze weten ons wel te vinden.” Hij voegt daar nog aan toe dat samenwerking belangrijk is. “We kunnen het niet alleen, dus zoeken we ook de redactionele samenwerking met bijvoorbeeld andere omroepen. Ook loopt er, net als bij andere streekomroepen, een pilot waarbij een redacteur van de NOS bij ons in de studio komt om het regionale nieuws landelijk onder de aandacht te brengen.” Om alles naar een nog hoger niveau te tillen geeft Aarsen aan dat er mensen mogen aanschuiven om de omroep nog meer kwaliteit te geven, bijvoorbeeld op bestuurlijk niveau. “En,” zo besluit hij, “we kunnen voor verdere professionalisering meer financiële impulsen van organisaties goed gebruiken. Dat loont zich voor hen ook, want wij bieden voor heel redelijke bedragen goede advertentiemogelijkheden.”