raag aan ChatGPT, Google en je marketeer-collega waar SEO voor staat en je krijgt drie keer hetzelfde antwoord: Search Engine Optimization. Zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Een containerbegrip voor alles wat bijdraagt aan de vindbaarheid binnen zoekmachines, waaronder Google.
Nu weten we waar het voor staat. Wat is SEO?
Als we antwoord willen op een vraag of informatie zoeken over een onderwerp gaat een groot deel van de mensen naar Google, oftewel een zoekmachine. Maar waar Google in 2015 nog een marktaandeel van boven de 90% had, Daalde dit 10 jaar later voor het eerst onder de 90%. Ondanks dat het marktaandeel iets daalt, is bijna 90% natuurlijk nog steeds een erg groot aandeel binnen alle zoekmachines. Niet voor niets vragen mensen om je heen je het even te ‘googlen’.
Wat is SEO?
Het antwoord kun je op twee manieren benaderen. Je kunt zeggen dat SEO betekent dat je zo hoog mogelijk wilt scoren in de zoekresultaten binnen Google. Of dat je een zo goed mogelijk aansluitend antwoord geeft op de zoekvraag die een persoon binnen zoekmachines intypt.
In beide gevallen heb je namelijk gelijk. Je optimaliseert voor de persoon die antwoord of informatie zoekt over het onderwerp. Maar met alleen een goed antwoord kom je er niet. Want andere partijen hebben ook antwoord op de vraag. Wie toont de zoekmachine dan?
Hoe kan ik mijn SEO verbeteren?
Content
Heb je een website? Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met het beantwoorden van de vragen en problemen van jouw potentiële klanten. Dit noemen marketeers relevante content. Wanneer jouw website en de content aansluit bij het zoekgedrag van de mensen online, gaat de zoekmachine het als waardevol zien.
Maar wat maakt het relevant? Als je producten verkoopt kan relevante content zijn dat je de oplossing biedt voor het probleem dat ze hebben, waarbij het product het middel is. Of extra informatie over een specifiek onderwerp. Denk aan Coolblue die installatie-video’s en teksten maakt over jouw nieuwe wasmachine. Of Sprinklr die vertelt in welke omstandigheden de planten het beste groeien, hoeveel water en verzorging ze nodig hebben en of de plant giftig is voor de kat.
Er zijn programma’s als Google Search Console en Ahrefs om achter zoekopdrachten te komen binnen Google. Maar de allereerste stap binnen jouw organisatie zou moeten zijn: ga in gesprek met de klant. Waarom ze bij jullie kwamen en welke informatie voor hen belangrijk was.
Heb je een klantenservice? Dan is daar je eerste quick-win: je medewerkers zijn elke dag in gesprek met je klanten.
Autoriteit
Zoekwoordmachines worden beïnvloed door autoriteit. Word jij gezien als expert binnen jouw vakgebied? Dan is de kans groot dat een zoekmachine als Google jou eerder laat zien aan de klant. Autoriteit heb je niet zomaar, dit kost inspanning. Dat maakt het belangrijk dat, naast dat je over jouw expertise schrijft, er ook over jouw organisatie geschreven wordt. Hierbij kan je denken aan:
- Interviews op externe platformen
- Gastblogs op andere websites
- Te gast in podcasts
- Vermeld in het (regionale) nieuws
Met één voorwaarde: er moet een hyperlink naar jouw website in het artikel staan.
Techniek
Naast creativiteit binnen content, wordt er ook naar techniek gevraagd binnen SEO. We gaan er niet te diep op in, maar willen wel de belangrijkste elementen benadrukken. Met een aantal tips waar jij (of jouw websitepartij) direct mee aan de slag kan.
- Zorg voor een snelle website.
De wachttijd kan zomaar de reden zijn dat potentiële klanten je website al verlaten voordat ze je product gezien hebben. Naast dat je de potentiële klant kwijt bent, zien zoekmachines dit ook. En dat vinden ze niet erg leuk.
- Zorg voor een duidelijk en eenvoudig menu en structuur binnen je website.
Een onduidelijke website is frustrerend voor je bezoeker. Maak het zo logisch mogelijk. Als een computer(de zoekmachine in dit geval) jouw structuur al niet begrijpt, snapt de bezoeker het al helemaal niet.
- Zorg dat de mobiele website goed te gebruiken is.
Want het grootste deel van het online verkeer gaat via de mobiel. En daar hebben bezoekers nog minder geduld dan via de desktop. Waardoor we weer aankomen bij de eerste tip in dit rijtje: zorg voor een snelle website.
Verplaats je daarom in elke fase van je website in jouw websitebezoeker. Met welke vraag of welk probleem komen bezoekers op jouw website? Is deze informatie snel te vinden? Sluit mijn antwoord hierop aan? En als je nu denkt, ik laat deze tips liever uitvoeren door een autoriteit. Zoek dan eens in de zoekmachines op Marketing bureau Fingerspitz