ls ondernemer is het belangrijk om de veiligheid van je werknemers te waarborgen. Toch kan er een ongeluk met een van je werknemers plaatsvinden op kantoor. Het is dan mogelijk dat je werknemer letselschade oploopt. Er is dan sprake van een bedrijfsongeval en je werknemer moet dit zo snel mogelijk aan jou als werkgever melden. Vervolgens ben jij als werkgever ook verplicht om het bedrijfsongeval te melden bij inspectie SZW. Naast het moeten melden, kan het mogelijk zijn dat je als werknemer ook een schadevergoeding moet betalen. Dit kan als je aansprakelijk bent voor het ongeluk. Maar wanneer ben je als werkgever aansprakelijk? Lees snel verder.
Aansprakelijkheid
Bij letselschade bedrijfsongeval is vaak de werkgever aansprakelijk voor het ongeval. Als werkgever heb je namelijk een zorgplicht. Wat betekent dat je als werkgever alles aan moet doen om ongevallen op of tijdens werktijd te voorkomen. De werkgever moet er dus voor zorgen dat de werkvloer veilig is en dat iedereen de veiligheidsinstructies naleeft. Mocht er toch een ongeluk gebeuren op het werk, dan moet je als werkgever kunnen aantonen dat je aan de zorgplicht hebt voldaan. Kun je dit niet? Dan ben je als werkgever aansprakelijk voor het ongeval. Mocht er sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid bij de werknemer? Dan ben je als werkgever natuurlijk ook niet aansprakelijk.
Juridische hulp
Als een werknemer letselschade oploopt op kantoor, dan kan hij of zij juridische hulp krijgen. De werknemer kan een letselschade jurist inhuren om te helpen bij de juridische zaken bij een bedrijfsongeval. De jurist beoordeelt de situatie en bepaalt vervolgens of de werknemer recht heeft op schadevergoeding. Als dit het geval is, dan stelt de jurist de werkgever aansprakelijk. Vaak ben je als werkgever verzekerd voor bedrijfsongevallen. De jurist onderhoud dan het contact met de verzekeraar en ze zullen gaan onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding. Dit is een complexe taak waarbij de jurist ook rekening houdt met medische kosten, verlies in inkomsten en immateriële schade.
Schadevergoeding
Het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding is dus een complexe taak waar veel bij komt kijken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade bij een ongeval. Materiële schade is de schade die je direct in geld kan uitdrukken. Het gaat dan om schade aan eigendommen of het mislopen van inkomsten. Hiervan is makkelijk te bepalen hoe duur de schade is. Bij immateriële schade wordt er gesproken van smartengeld. Het gaat dan om emotionele schade die iemand heeft opgelopen bij een ongeval. Bijvoorbeeld de pijn of verdriet die iemand ervaart door het ongeval. De jurist onderhandelt dus met de verzekeraar hoe hoog de materiële en immateriële schade is.