eel mensen maken tegenwoordig de overstap naar een elektrische auto. Dit kan ook als ondernemer een interessante stap zijn. Het kan namelijk veel voordelen opleveren. Uiteraard zijn de brandstofkosten een stuk lager, want je hoeft geen benzine meer te betalen. Daarbij stoten elektrische auto’s niets uit, waardoor je ook minder belasting hoeft te betalen. Maar hoe begin je met het elektrificeren van je wagenpark en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel geven we je een aantal tips om de overstap wat makkelijker te maken.
Bekijk de behoeften van je bedrijf
Voordat je begint met de elektrificatie wagenpark, is het slim om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie en wat je wilt gaan bereiken door over te stappen op elektrische auto’s. Hoeveel voertuigen heb je nu en hoeveel daarvan wil je gaan vervangen met elektrische auto’s? Houd daarbij vooral rekening met de afstanden die je medewerkers af moeten leggen. Wanneer er regelmatig hele lange afstanden afgelegd moeten worden, is de overstap op elektrisch misschien niet de allerbeste, omdat het veel extra tijd kost om te laden. Uiteraard kun je kiezen voor een auto met een grote radius, maar deze zijn wel een stuk duurder. Wanneer er vooral korte ritten door de stad gemaakt worden, kun je kiezen voor een (goedkopere) elektrische auto met een kleinere actieradius.
Houd rekening met de regelgeving
Wanneer je de overstap naar een elektrisch wagenpark wilt maken, zijn er verschillende regelgevingen en subsidies om rekening mee te houden. Zo zijn er subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die hun wagenpark willen verduurzamen, waaronder de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA). Hierdoor krijg je fiscale voordelen voor de investering in elektrische auto’s en laadpalen. Ook zijn er subsidies voor de aanschaf van bepaalde elektrische auto’s. Je kunt daardoor dus flink wat kosten besparen, waardoor het een interessante optie is.
Maak een plan en overleg
Daarna is het tijd om een plan te maken voor de laadmogelijkheden. Denk na over de infrastructuur: kunnen je medewerkers op locatie laden, of moeten ze de auto’s thuis laden en is dat een optie? En hoe zit het met het aantal laadpalen? Het is slim om te starten met zowel snelladers als gewone laders, zodat je een passende oplossing hebt voor iedere situatie. Bespreek dit ook met je medewerkers: hebben zij de mogelijkheid om thuis te laden en zien zij de overstap naar elektrische wagens zitten? Daarna kun je een goede planning maken, waar iedereen het mee eens is. Zo kun je efficiënt, maar vooral ook makkelijk de overstap maken.