n 2017 kwam het Schuttersgilde Tubbergen, vanuit hun gevoel voor maatschappelijke betrokkenheid, met het initiatief Verjaardagsbox Gemeente Tubbergen. Het betreft een doos met feestspullen en allerlei lekkers zoals snoepgoed voor kinderen uit gezinnen voor wie, om financiële redenen, een verjaardagsfeest niet vanzelfsprekend is. Het Schuttersgilde zocht daarvoor hulp van Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD), die het sympathieke initiatief in werking zette.
Met behulp van ruim dertig vrijwilligers werd de Verjaardagsbox al snel een succes. “Maar,” zegt coördinator Miranda Kranenberg, “we zijn nu op het punt gekomen dat we de volgende stap willen zetten. Omdat we geen vaste inkomsten of subsidies hebben, zijn we afhankelijk van de steun van sponsors en evenementen. Maar veel bedrijven hebben het door de corona-crisis lastig en evenementen zijn er al een hele tijd niet. Het is daarom belangrijk dat we onszelf zichtbaarder maken en nieuwe financiële zekerheden inbouwen. Want de vraag is groot, we praten inmiddels over zo’n honderdvijftig kinderen per jaar en per kind hebben we ongeveer honderdvijftig euro nodig. Tel daarbij op de kosten voor materialen en dergelijke en dan snap je dat er heel wat geld binnen moet komen.”
Sponsormogelijkheden
“Gelukkig hebben we al een behoorlijk solide basis,” zegt sponsorvrijwilliger Luc Beld, “maar we zijn bezig het sponsorbeleid nog duidelijker te formuleren en in te richten. We willen immers actiever bezig gaan met fondsen en sponsorwerving omdat we nu nog te veel afhankelijk zijn van spontane giften. Onderdeel ervan is een duidelijke omschrijving van de manier waarop bedrijven hun steun aan de Verjaardagsbox kunnen inpassen in hun MVO-beleid. En dan kan het gaan om financiële steun, maar je kunt ook denken aan het aanbieden van hulp bij bijvoorbeeld het versieren van de boxen.” Op dit moment zie je op de website dat bedrijven drie mogelijkheden voor sponsoring hebben. Er kan voor gekozen worden om eenmalig of periodiek een bedrag te doneren. Een andere optie is het aanbieden van producten die mooi in de Verjaardagsbox passen, gratis of tegen een gunstige prijs. En dat geldt ook voor het aanbieden van een accommodatie of arrangement ten behoeve van een kinderfeestje.
Werkwijze
De werkwijze en de criteria om in aanmerking te komen voor een Verjaardagsbox zijn niet ingewikkeld. Kranenberg: “Een gezin kan zich aanmelden via onze website, en dan wordt door de SWTD bekeken of een aanvraag voldoet waarna contact wordt opgenomen. De voorwaarden zijn dat het gezin in de gemeente Tubbergen woont, het kind op hetzelfde adres staat ingeschreven en het inkomen niet hoger is dan honderddertig procent van het sociaal minimum. Het komt dus ook zeker voor dat gezinnen waarin sprake is van een inkomen uit arbeid, voldoen aan de criteria. Is dat het geval, dan zetten we de verjaardag van het kind, of die van meerdere kinderen, op onze verjaardagskalender. En dan zorgen de vrijwilligers er uiteindelijk voor dat de jarige zo’n twee weken voor de verjaardag de Verjaardagsbox ontvangt. We adviseren wel om een aanvraag tijdig te doen, omdat er tijd nodig is voor de voorbereiding, zoals het inpakken van de boxen.” Overigens heeft de organisatie sinds ongeveer een half jaar een leegstaand klaslokaal van basisschool Kadoes in Albergen ter beschikking voor de opslag van spullen, werkruimte om de boxen in te pakken en een plek om te vergaderen.
"We zijn nu nog teveel afhankelijk van spontane giften"
Twee leeftijdsgroepen
“De Verjaardagsbox is een goed gevulde én mooi versierde doos, aangepast op de leeftijd van een kind of jongere,” zegt Kranenberg. Er zitten allerlei artikelen in die nodig zijn voor een leuke verjaardag. Denk aan versierspullen, lekkernijen, een cadeautje en een tegoedbon voor een taart. We maken een onderscheid in twee leeftijdsgroepen, namelijk van één tot en met twaalf jaar en van dertien tot en met achttien jaar. Hiernaast bestaat er, indien het budget dit toelaat, ook nog de Sintbox, die we rond Sinterklaas uitdelen, en de Vakantiebox, die het voor de kinderen in de zes weken van de zomervakantie in en om het huis nog leuker maakt. Wat we verder nog kunnen regelen, zijn traktaties op school en het organiseren van een kinderfeestje.” Waar ze met nadruk nog aan toevoegt: “Met dank aan al die lokale ondernemers, want zonder hen zouden we dit dankbare werk niet kunnen doen.”