et als bij het schrijven van het artikel in het vorige Ondernemersmagazine zit ik wederom aan de keukentafel en kijk ik de tuin in voor inspiratie. De vorige keer schreef ik over de purpose van purpose. Ik schreef daarbij over de start van het project Sterk Techniek Onderwijs (STO) voor de gemeenten Twenterand, Almelo en Tubbergen. Inmiddels zijn we met 8 schooldirecteuren, 3 wethouders, 11 projectteams en 7 kwartiermakers onderweg om de kloof tussen het bedrijfsleven en het onderwijs te dichten en een dreigende terugval in uitstroom vmbo te voorkomen.
Onze purpose hier is om jonge mensen voor te bereiden op een toekomst waarin technologie en innovatie centraal staan en ze daarmee stabiliteit en perspectief te bieden in een meer en meer onvoorstelbare toekomst. Daarbij is het zaak om de leerlingen in aanraking te laten komen met alle facetten van technologie door een naadloze aansluiting met het mbo en partnerships met het bedrijfsleven. Dit vormt een heldere stip op de horizon waarbij we mooie allianties kunnen sluiten met het bedrijfsleven om samen Twentse innovatie, technologie en maakindustrie sterker te maken binnen Nederland en Europa.
Eén van de kernvragen hierbij is: “Gaan we binnen de huidige manier van kijken het probleem oplossen of gaan we een stap verder en hebben we het lef om buiten de lijntjes te kleuren?” Het blijkt lastig om binnen de bestaande manier van onderwijs ons gezamenlijke doel te realiseren. Daarbij krijgen we meer en meer de handen op elkaar om bestaande belemmeringen te doorbreken en onderwijs op een nieuwe manier in de regio neer te zetten en de bakens te verzetten.
De moed hebben om gebaande paden te verlaten past helemaal bij de tijd waarin we nu leven. Onze huidige gereedschapskist is niet voldoende gevuld voor de problemen van deze tijd. Thema’s als duurzaamheid, een leven langleren, robotisering of vanuit huis werken zijn geen vrijblijvende onderwerpen meer, maar zijn inmiddels bittere noodzaak met een grote impact op een leefbare toekomst.
Die uitdaging gaat niet alleen de ‘O’ van Onderwijs aan, maar ook de ‘O’ van Ouders, de ‘O’ van Overheid en de ‘O’ van Ondernemers. De kern is om de leefbaarheid van onze regio te verbeteren en onze kinderen goede en realistische toekomstperspectieven te bieden.
“In Europa ontstaan de komende jaren 133 miljoen nieuwe banen”
Daarbij is het zaak om goed te kijken wat er op ons afkomt. Binnen Europa gaat er veel veranderen. Als we het niet zien aankomen, dan zal het ons overkomen. Maar als we vooruitkijken en een goede visie opbouwen met de juiste doelstellingen dan krijgen we een kans op mooie mogelijkheden.
Zo zal de werkgelegenheid zich in een hoog tempo ontwikkelen. Naar verwachting zullen daardoor 42% van de kerncompetenties, die nodig zijn om in het werkveld te presteren, veranderen. Er zullen veel banen binnen diverse sectoren verdwijnen. Tegelijkertijd is het de verwachting dat er de komende jaren in Europa 133 miljoen nieuwe banen ontstaan in groeiende sectoren zoals gaming, groene energie, duurzame landbouw & voeding, circulaire economie, afvalbeheer, online onderwijs en gezondheid & zorg.
Wat kan dit voor ons betekenen? Welke kansen kunnen we van hieruit naar Twente halen en daarmee de economie, het onderwijs en de regio versterken? Kortom, er gaat gedurende dit decennium veel veranderen in de wereld om ons heen. Als we niets doen, zitten we achterin de bus, hebben we geen invloed op de route en worden we slachtoffer van de verandering. Daarom: Goed kijken wat er op ons af gaat komen, in kaart brengen op welke feiten die prognoses zijn gebaseerd en de kansen die deze bieden maximaal benutten.
Oftewel, gezond ondernemerschap. Met een rode draad, namelijk dat alles op alles in grijpt. Veranderen kunnen we niet meer vanuit één sector of publieke dienst. We moeten de kansen en veranderingen samen aangaan; als een collectief. Dat heeft ook voordelen: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder, zoals een beroemd Afrikaans gezegde het mooi verwoord. Ondernemerschap is daarom nodig binnen alle O’s. De veranderende arbeidsmarkt biedt dus veel kansen. Op diezelfde manier kunnen we kijken naar de verschillende sectoren: De agrarische sector, de bouw, de high-tech, de zorg, enzovoort. We hebben in feite geen andere keuze. De veranderingen komen er, of we dit nu willen of niet. En als het toch gebeurt, moeten we daar maar gewoon het beste van maken en er in ieder geval voor zorgen dat we als regio daar maximaal de vruchten van plukken. Daarmee bieden we perspectieven aan de jonge generatie en daarmee aan onszelf.