ijn tongval verraadt dat hij niet uit Twente komt. Dat klopt, maar inmiddels woont Danny de Jong (53) al meer dan zestien jaar in Almelo. Lang genoeg om als veiligheidskundige met zijn bedrijf Dejola advies en veiligheidsbureau een mooie plek te hebben verworven in het netwerk en de cultuur van deze streek.
Veiligheid. Hij heeft het altijd belangrijk gevonden, het is de rode draad in zijn leven. Als zwemonderwijzer blijkt hij allergisch voor chloor. Dat is het moment dat hij zich realiseert dat chloor en chemicaliën onveilig kunnen zijn voor mensen. Daarnaast krijgt hij op het zwembad te maken met meerdere incidenten waarmee de veiligheid van mensen en kinderen in het gedrang komt. Hij beseft: ik sta hier om dat te voorkomen.
Eigen weg gaan
Later komt Danny in de beveiligingssector en daarna in de facilitaire wereld terecht als coördinator kwaliteit en veiligheid. Hij volgt de opleiding middelbare veiligheidskunde en hogere veiligheidskunde. In een business unit die voor de NS werkt, krijgt hij te maken met veiligheid langs het spoor. Hij wil breder kijken dan dat en zich voor meerdere bedrijven en divisies inzetten. “Maar bij welke werkgever vind ik dat?”, vraagt de sympathieke import-Almeloër zich af, “Ik besloot voor mezelf te beginnen als zzp’er en diende mijn ontslag per 1 april vorig jaar in. Dat was spannend, want vanaf dat moment weet je dat je geen vast inkomen hebt. Gelukkig had ik meteen mooie opdrachten vanuit mijn netwerk.” Vanaf dan heeft Danny zijn klantenstand in de beveiligingswereld, facilitaire dienstverlening, luchtvaart, telecom en andere bedrijfstakken door heel Nederland.
Bewust maken
Met Dejola geeft Danny als veiligheidskundige en -expert advies om arbowet- en regelgeving op het gebied van veiligheid na te leven, onveilige situaties te voorkomen en traint hij bedrijven om zich te verbeteren op dat gebied. Telkens vanuit de filosofie dat het over en om mensen gaat. Daarin is de geboren Rotterdammer duidelijk: “Ik wil vooral samenwerken met de medewerkers en het management van een bedrijf. Samenwerken is net zo belangrijk als het naleven van regels. Ik wil mensen daarvan bewustmaken. Dat doe ik door het geven van advies en trainingen: basis- en specialistische trainingen of het maken van een RI&E. Soms schakel ik mijn netwerk in als het om specialistische zaken gaat die net buiten mijn expertise vallen.”
“Samenwerken is net zo belangrijk als het naleven van regels”
Geen hogere wiskunde
Danny is pragmatisch ingesteld en maakt zaken niet ingewikkelder dan ze zijn: “Ik maak van het onderwerp veiligheid geen hogere wiskunde. De wetgeving is vaak al lastig genoeg en ik vertaal die op een simpele manier naar de werkvloer. Mijn grootste doel is dat mensen veilig kunnen werken en na hun werk met plezier naar huis kunnen gaan. De meesten staat daar niet bij stil. Het gaat jaren goed, maar net die ene keer kan het misgaan. Ik wil bedrijven daarvan bewust maken, maar ook hun medewerkers: jij bent degene die tegen beter weten het dak opklimt. Als het misgaat, kan het gevolgen hebben voor jou, maar ook voor je hele gezin. Soms heeft die medewerker moed nodig om te zeggen: ‘Nee, deze situatie is onveilig, dit ga ik niet doen.’ Bedrijven weten niet altijd waar hun personeel risico’s loopt, omdat ze gewoonweg de kennis niet in huis hebben.” Juist met het invullen van die veiligheidscultuur voelt Danny zich als een vis in het water, het is zijn specialisme: de juiste veilige richting duiden.
Uit een trein springen
De definitie van veiligheid voelt voor iedereen anders. Danny lacht: “Bij een van mijn opdrachten langs het spoor merkte ik op dat de medewerkers nog wel eens de neiging hadden om uit een trein te springen. Je hebt het dan al gauw over 1.40 meter. Ik gaf aan dat het nog eens een keer mis zou kunnen gaan. Een van de medewerkers kwam uit een land waar veel oorlog heerst en zei: ‘Weet je wat ik onveilig vind? Als ik in mijn tuintje zit en een granaat naast me neervalt!’ De arbeidsomstandigheden in Nederland zijn heel goed, maar het kan altijd beter. Ook hier komen helaas nog steeds mensen bij bedrijfsongevallen om.”
Lange adem
Een veiligheidscultuur verbeter je niet van vandaag op morgen. Daar is soms een lange adem voor nodig, weet Danny. “Kijk, als ik help of adviseer bij het uitvoeren van een RI&E of over een Taak Risico Analyse adviseer, worden de risico’s voor een bedrijf meteen zichtbaar. Het zijn onderdelen van een goede veiligheidscultuur. Daar draag ik aan bij door eerlijk en transparant advies te geven. Als ik het niet weet, zal ik het ook eerlijk zeggen.” Met die visie breidt hij zijn netwerk verder uit. Dat doet hij vanuit de Javatoren in Almelo waar hij, samen met echtgenote Priscilla die de front- en backoffice beheert, kantoor houdt. In de toekomst werkt Dejola aan een verdere samenwerking met een aantal partners met wie hij samen zijn kennis over veilig werken wil uitdragen.
“Het gaat jaren goed, maar net die ene keer kan het misgaan”
De diensten van Dejola
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
- Taak Risico Analyse (TRA)
- Creëren en waarborgen van een veilige werkomgeving
- Uitvoeren van Interne audits (VCA, ISO-9001/14001/45001)
- Ondersteunen bij externe audits
- Ongevalonderzoek, analyse en rapportage.
- Interim Management in Veiligheid
- Preventiemedewerker