et komt niet vaak voor dat een ondernemer bij een vraag naar een van de meest memorabele projecten van de afgelopen jaren onder meer verwijst naar eentje uit eigen keuken. Maar in dit geval doet Derby Krommendijk het met een reden. Ten eerste is hij daadwerkelijk trots op wat zijn manschappen in Geesteren hebben klaargespeeld, ten tweede geeft de geheel vernieuwde bedrijfslocatie Bramer Houtindustrie aan dat het bedrijf dat ruim een eeuw bestaat, klaar is voor de toekomst.
Samen met Peter Leferink voert Krommendijk tegenwoordig de directie over Bramer BV. “Ik focus me op de bouwproductie, Peter is verantwoordelijk voor de projectontwikkeling en de commercie.” Het bedrijf heeft vier vestigingen, waarvan twee in Twente: het hoofdkantoor in Vriezenveen en Bramer Houtindustrie in Geesteren. Die vestiging is onlangs ‘heropend’ met een open dag voor relaties; de traditionele timmerfabriek transformeerde naar een fabriek voor houtskeletbouw. In De Wijk zit Bramer Drenthe, in Dronten Bramer Flevoland.
Duurzaam en state-of-the-art
“We investeerden in technologieën die niet alleen de productiecapaciteit verhogen, maar er ook voor zorgen dat we veel duurzamer werken”, vertelt Krommendijk in zijn kantoor in de hoofdvestiging. Later leidt hij ook nog rond in de fabriek. “Het is hier allemaal state-of-the-art. We kunnen hier deuren, kozijnen en ramen produceren, complete houtskeletbouw dak- en gevelelementen in elkaar zetten én kant- en klare eindproducten in de vorm van houten woningen maken.” En dat in iedere denkbare kleur, want daarvoor zorgt de spuitrobot in de fabriek. “Onze relaties waren zeer onder de indruk wat we hier hebben neergezet”, vertelt Krommendijk trots. “Bramer Houtindustrie maakt onderdeel uit van ons bedrijf, maar we hebben het wel een aparte identiteit gegeven. Dit doen we omdat we er ook in opdracht van andere bedrijven werken. De groene kleur van het logo geeft bovendien aan dat we hier duurzaam werken, met het duurzaamste bouwmateriaal denkbaar: hout.” Duurzaam betekent ook lang houdbaar. Zoals Bramer BV zelf, bijvoorbeeld. Het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar. “Dat vierden we in 2022, toen ik net in de directie was gekomen. Peter maakte daar al wat langer deel van uit. We zijn om het jubileum te vieren met het hele bedrijf een weekend naar Rotterdam geweest. Drie bussen met allemaal mensen van Bramer, dat was mooi om mee te maken. In totaal werken er nu ruim honderd mensen bij het bedrijf. We hadden een mooi, divers programma voor ze samengesteld en we verbleven met z’n allen op een cruiseschip.”
“Het zwembad is een markant onderdeel van de gemeenschap, met toegevoegde waarde voor het dorp”
Hofleverancier
Het familiebedrijf werd in het jubileumjaar ook beloond met het predicaat Hofleverancier. “Dat krijg je niet zomaar. Het is een heel traject om daar naartoe te werken, waarbij je als bedrijf moet aantonen dat je over een onberispelijke reputatie beschikt. Het is een beloning voor de betrouwbaarheid en transparantie voor ons bedrijf.” Voordat hij zelf bij Bramer BV terechtkwam, was hij onder meer vestigingsdirecteur bij Ten Brinke Group. “De familie Bramer kende ik al heel lang, ik heb hier in Vriezenveen direct achter ze gewoond. Bovendien liep ik vroeger stage bij het bedrijf. Toen ik voor deze functie werd gevraagd, vond ik dat een mooie uitdaging.” Dat het om een bedrijf uit zijn woonplaats gaat, is zeker een pluspunt voor hem, hij draagt de lokale gemeenschap een warm hart toe. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat hij al jarenlang voorzitter is van voetbalclub DETO.
Nieuwbouw zwembad De Stamper
Daarom is een tweede voorbeeldproject dat hij noemt als mooie referentie de nieuwbouw van zwembad De Stamper in zijn woonplaats. Dat werd in 2023 geopend. “Het is een typisch project waar we onze brede expertise konden inzetten”, vertelt Krommendijk. “Het is een belangrijk onderdeel voor de gemeenschap hier. Wat ik mooi vind, is dat we beginnen met een leeg stuk grond en uiteindelijk iets achterlaten waar de mensen tientallen jaren gebruik van maken. Zwembaden zijn markante voorzieningen, met toegevoegde waarde. Zeker voor een dorp.”
“Met een spuitrobot en duurzame productiecapaciteit zijn we klaar voor de toekomst”
Projecten met maatschappelijke waarde
Wat dat betreft richt Bramer zich ook vooral op projecten die ook een maatschappelijke waarde hebben. “Vooral in het onderwijs of de zorg zijn we actief, naast de woningbouw. Een mooi voorbeeld is het Integraal Kindcentrum Het Palet in Haaksbergen en zorgappartementen voor Avelijn die we in Oldenzaal maken.” Krommendijk focust zich eerst op Het Palet. “Dit is een combinatie van een basisschool, een sporthal en een kinderdagverblijf. Het bestaat uit twee bouwlagen en is bijvoorbeeld bijna zelfvoorzienend als het om energie gaat. Een mooi voorbeeld van een multifunctioneel gebouw dat iets toevoegt aan de gemeenschap.” Vervolgens zijn de zorgappartementen van Avelijn aan de beurt, die ook recentelijk werden opgeleverd. “Het geeft veel voldoening om aan projecten te werken die een directe impact hebben op het welzijn van mensen. Als je de complimenten krijgt van de opdrachtgever, dan heb je het goed gedaan.” Een ander mooi project als het gaat om de focus op zorg is het Gezondheidscentrum in Zwolle. “Een project dat uitblinkt in architectuur door Van der Schoot Architecten. Maar ook de directe samenwerking met de eindgebruikers moeten we hier melden. Er zitten huisartsen en fysiotherapeuten, maar bijvoorbeeld ook een apotheek in het centrum.” En nu hij toch in de Overijsselse hoofdstad is aanbeland, wil Krommendijk ook het project noemen rond de revitalisering van The City Post. “Een transformatieproject, waarbij een oud postsorteercentrum wordt omgebouwd tot het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland, direct achter het treinstation in Zwolle. Met dit soort projecten laten we zien dat we oude structuren nieuw leven kunnen inblazen.” De vestiging in Dronten start binnenkort met een combinatieproject waar Krommendijk ook de nadruk op wil leggen. “Het is een schoolgebouw, met daarboven eenenzestig appartementen. Een uitzonderlijke, unieke combinatie, die we samen met het Almere College, gemeente Dronten en woningcorporatie OFW bouwen. Het is onze meest recente opdracht, die een mooie boost geeft aan onze omzet en continuïteit voor de komende jaren.”
Woningbouw
Bramer is zeker ook actief in de woningbouw. “Met onze fabriek voor houtskeletbouw spelen we natuurlijk ook in op de woningnood in Nederland. We merken een toename in de vraag naar woningen en houtbouw wordt steeds populairder. Wij werken niet specifiek voor particulieren en doen ook niet mee met hele grote projecten. Onze focus ligt vooral op projecten van woningen tussen de twintig en veertig stuks. We werken veel voor woningcorporaties. We zijn groot genoeg om seriematige projecten aan te nemen, maar flexibel genoeg om daarin maatwerk te leveren. Daarnaast leggen we de focus op projecten op zo’n uur rijden van onze kantoren. Dat is ook goed voor het welzijn van onze medewerkers; die hoeven dan geen uren in de auto te zitten en bij nacht en ontij van huis te zijn.” Recente projecten in Vriezenveen en Almelo zijn mooie voorbeelden. “Het gaat om diverse projecten met een mooie mix van woningen en appartementen, waar we aan meewerken. Seriematige bouw, met het nodige maatwerk. Veel overleg met de klanten, daarin ligt onze kracht. Omdat we flexibel kunnen werken, kunnen we dit soort projecten goed aan.” Wat dat betreft sluit Krommendijk dit jaar én dit gesprek tevreden af, met de constatering dat onlangs ook de opdrachten binnenkwamen voor de verbouwing en verduurzaming van het gemeentehuis in Twenterand en de nieuwbouw van een basisschool in Hardenberg. “Dat we hier mogen gaan werken toont eens te meer aan dat we de zaken goed op orde hebben.”
“We richten ons op seriematige bouw, maar leveren maatwerk waar nodig”
Goed voorzien qua personeel
Als we het daar over hebben: ook als het gaat om het personeel, is Bramer goed voorzien. “Op dit moment zijn we eigenlijk aardig goed bezet. De afgelopen periode hebben we een man of vijf aan ons weten te binden, dat is een mooi resultaat. Het leerlingenbestand proberen we ook op peil te houden. We hebben wel een aantal personeelsleden die binnen vijf, zes jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, dus jonge aanwas blijft nodig. Onze leermeesters en begeleiders doen goed werk om jonge mensen voor ons vak te enthousiasmeren. Het blijft belangrijk om balans te houden tussen ervaring en nieuwe aanwas, zodat we het vakmanschap kunnen blijven bewaren in de toekomst. We blijven dus ook investeren in ons personeel. We willen relevant blijven en waarde blijven toevoegen. Zowel voor onze klanten als voor onze eigen organisatie.”