In Twenterand worden de mooiste lokale producten gemaakt, bedacht en verkocht. Maar, ondanks dat de wereld binnen handbereik ligt, blijven lokale pareltjes soms onopgemerkt. Deze producten kun je gerust ‘verborgen kampioenen’ noemen. Producten die vakmanschap, traditie en de unieke smaak van de regio vertegenwoordigen. Producten waar inwoners terecht trots op kunnen zijn. In deze rubriek worden vier van deze lokale producten uitgelicht. Ontdek de verhalen erachter en ervaar waarom ze de aandacht meer dan waard zijn.
Witbier Juffer Helena
In een voormalige familieboerderij in het mooie Twentse coulisselandschap en liggend aan de historische Mageler Es huist sinds begin 2010 brouwerij Berghoeve waar in 2012 het witbier bier Juffer Helena voor het eerst het licht zag. Deze White IPA heeft het frisse en fruitige van een witbier gecombineerd met het hoppige en lichtbittere karakter van een IPA waardoor dit het ideale bier is voor wanneer je lekker in de zon op een terrasje zit te genieten.
Het mooie aan de Berghoeve bieren is dat ze energieneutraal gebrouwen worden met gerst uit de regio. Na het brouwen wordt de bierbostel (restproduct na het brouwen) aan een boer uit de omgeving gegeven om zijn dieren te voeden. Zo is de cirkel weer rond.
En zoals de naam doet vermoeden, komt de naam Juffer Helena niet uit de lucht vallen. Dit bier kreeg zijn naam na een wedstrijd in het dorp Den Ham. Dick de Ruiter stuurde de naam in zodat het bier vernoemd is naar de telg Juffer Helena Brouwer uit een oud brouwersgeslacht in Den Ham. Haar grootvader ‘Gouden Hans’ brouwde in het Middendorpshuis het alom bekende Hammerbier.
Dit bier is dan ook zeker een aanrader. Zoals brouwers Geralda en Jurgen Bootsveld zelf zeggen: “Onze bieren vallen op omdat ze niet standaard zijn. Apa’t mooi bier!”
Verkrijgbaar onder andere in de webshop van Berghoeve.
Berghoeve Brouwerij V.O.F. - Den Ham / www.berghoevebrouwerij.nl
Vriezenveense Honing
Het eerlijkste product uit de natuur is bijenhoning. Gelukkig is de oudste vereniging van Vriezenveen (130 jaar oud) zeer actief en beheren zij op een prachtige plek in het Herman Jansen Park een bijenstal met achttien bijenkasten - drie van de vereniging en vijftien van leden. Met de honing uit de drie kasten worden de nieuwe kasten voor het volgende jaar bekostigd. Het onderhouden van bijenvolken gaat namelijk niet vanzelf. Gelukkig zijn er vrijwilligers die een groot deel van het werk voor de vereniging doen.
De honing die je hier kunt krijgen, wordt gemaakt door bijen die heel Vriezenveen overvliegen om nectar op te halen. Zo moet één bij ongeveer 4.000 bloembezoeken afleggen om een theelepel honing bij elkaar te verzamelen. Een bij is ongeveer drie van de circa zes weken van zijn leven bezig met het halen van nectar. Dat een bij maar zes weken leeft, betekent ook dat de koningin wel 1.500 tot 2.000 eitjes per dag moet leggen om het volk van tussen de 40.000 en 60.000 bijen in een kast op peil te houden.
Als alles volgens plan verloopt, krijg je vervolgens wel de lekkerste honing die je ooit geproefd hebt, want waar de bij de nectar vandaan haalt, bepaalt mede de smaak. En zeg nou zelf, honing uit je eigen omgeving zorgt naast de geweldige smaak ook voor een extra beleving. Je moet echt in het voorjaar en najaar proeven, want ook dan zit er verschil in de smaak van de honing omdat er andere bloemen bloeien.
Deze honing van imkers is compleet anders dan de meeste honing uit de supermarkt. Die wordt vaak aangelengd met suikerwater uit China om het betaalbaar te maken. Goedkoop is in dit geval dus altijd duurkoop.
Iedereen zal nu begrijp dat het maken van een potje honing een gigantische operatie is, waardoor je zou kunnen denken dat honing van Vriezenveense een onbetaalbaar luxeproduct is. Dat is niet zo, want ondanks alles kost een potje honing niet meer dan €6,-, omdat de vereniging vindt dat iedereen deze honing moet kunnen proeven.
Bijenstal Imkersvereniging Vriezenveen e.o. / www.nbvvriezenveen.nl
Meel van de Leemansmolen
In 1862 werd in Vriezenveen aan de Hammerweg de achtkante stellingmolen gebouwd, een echte blikvanger voor het dorp. De molen fungeerde als koren- en pelmolen. Tot op de dag van vandaag wordt de molen draaiende gehouden. Inmiddels gebeurt dit door vrijwilligers. Sinds 2016 is ook de pellerij weer actief waar de gerst gepeld wordt tot gort. Van het meel - dat gemalen wordt in Korenmolen De Leeuw in Lettele - worden verschillende mixen geproduceerd om de lekkerste producten te maken, zoals broodmixen waar je zelf gemakkelijk de lekkerste broden mee kunt bakken. Maar er zijn ook cakemixen, bakmixen en meel en bloem te koop om pasta, griesmeel of overheerlijke pannenkoeken te maken.
Leemansmolen, Vriezenveen / www.leemansmolen.nl
Loveties
Na lang bezig te zijn geweest met het verbeteren, vernieuwen en produceren van het concept waren daar eindelijk de LoveTies van Soraya Bloemendal Scheepmaker en Petra Holland. Ze zijn vanaf het eerste moment een grote hit, want dit product is beter dan alles wat al bestaat op het gebied van elastiek voor haar. Ze zijn er in verschillende kleuren en door het bedeltje zijn ze ook leuk als armbandje.
De collectie van LoveTies bestaat uit een haarband en drie elastieken: Mini, Midi en Maxi. Maxi is het allersterkste elastiek voor dik haar dat zo stevig is dat écht alles op zijn plek blijft zitten, zelfs tijdens het lopen van een marathon.Voor normaal haar is er de Midi, een dunnere variant. De Mini is ontworpen voor dun haar. LoveTies hebben een uniek en moeiteloos aantreksysteem voor langdurige ondersteuning waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over haren die afbreken.