e maatschappelijke uitdagingen in Nederland vragen om een krachtige, sector overschrijdende transitie. Om een echt duurzame en toekomstbestendige leefomgeving te creëren, moeten de landbouw, woningbouw, infrasector en utiliteitsbouw op een nieuwe manier worden ingericht. Het tijdperk van sectoraal denken maakt plaats voor een integrale benadering.
In deze visie moeten we waar mogelijk circulair ontwerpen, demonteren en hergebruiken. Waar dit niet mogelijk is, moeten we hernieuwbare grondstoffen (zoals biobased) gebruiken. Dit betekent dat landbouwgronden meer ingezet kunnen worden voor de productie van biobased bouwmaterialen. Met oog voor verdienmodellen, duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Op deze manier werken de bouw- en infra-sector zij aan zij met de agrarische sector.
Project Circulaire Waardeketens
Het project ‘Circulaire Waardeketens’, dat loopt van 2024 tot en met 2028, zal concrete invulling geven aan de circulaire economie in de Twentse bouw- en infra-sector. De Regio Deal Twente heeft middelen beschikbaar gesteld voor dit project in samenwerking met Twente Board. Initiatiefnemers van het eerste uur zijn De Land Bouwers, waterschap Vechtstromen, Rabobank, Building Balance, Pioneering en Tauw Foundation. Het project omvat drie centrale programmalijnen: (1) het inrichten van een circulaire Twentse grondstoffenhub, (2) het oprichten van meerdere bouwkringlopen in Twente voor particulieren, en (3) het opzetten van biobased productieketens van land naar pand. Dit programma wordt verbonden met lopende initiatieven om de gezamenlijke impact in de regio te vergroten. Bijvoorbeeld het programma Infra Futurelabs, waarin verschillende organisaties werken aan een duurzame en circulaire infrasector.
Regionale samenwerkingen
De sector overstijgende inspanningen resulteren in nieuwe samenwerkingsverbanden. Zo werkt het kernteam tijdens het project nauw samen met onder andere woningcorporaties, ondernemers, ontwikkelaars, gemeenten en agrariërs. Ook studenten van onderwijsinstellingen Universiteit Twente, ROC van Twente en Hogeschool Saxion worden betrokken om projectopdrachten en onderzoeken uit te voeren over de circulaire waardeketen. Het principe ‘learning by doing’ staat ten alle tijden centraal.
Twente als showcase
Deze integrale aanpak biedt enorme kansen voor de regio Twente, niet alleen voor boeren en de woningbouw, maar ook voor de natuur (biodiversiteit en water) en de strijd tegen klimaatverandering (CO2-vastlegging in de bodem en gebouwen). Twente kan een inspirerende showcase worden voor anderen. Met deze strategie kunnen de benodigde biobased productieketens worden opgezet, waardoor teelt, verwerking en toepassing jaarlijks kunnen groeien. Daarnaast krijgen woningcorporaties, overheden en particulieren meer mogelijkheden om materialen te hergebruiken, waardoor de gehele bouw- en infra-sector minder afhankelijk wordt van de beschikbaarheid van nieuwe grondstoffen. Naar verwachting zal in 2030 minimaal 50% van de bouw- en infra-materialen hergebruikt of biobased zijn.
Het programma Circulaire Waardeketens wordt mede mogelijk gemaakt door Twente Board. Het initiatief wordt gedragen door De Land Bouwers, Waterschap Vechstromen, Rabobank, TAUW Foundation en Building Balance, Twentse Bouwboeren en Stichting Pioneering.