mposant, zo kun je de nieuwe fabriekshal van Synwood Trappen - onderdeel van Synwood Design - gerust noemen. Een vakkundig team is daar elke dag hard aan het werk met het vervaardigen van allerlei soorten houten trappen, zowel voor het bedrijfsleven als voor particulieren, met een hele serie moderne machines. Gertjan Haase, samen met zijn vader Johan eigenaar: “We maken incidenteel ook meubels, maar dat is geen core business. Trappen zijn onze specialiteit, daar zijn we écht goed in.”
Het interview vindt plaats in het pand van bouwbedrijf Roelofs & Haase aan de Nijverdalseweg, geleid door Nico Haase, een neef van Gertjan. Synwood Trappen is hier ook gehuisvest, hun nieuwe fabriekshal staat pal naast dit pand. Aan de Kryptonstraat is zusterbedrijf Synwood Staal Design gevestigd waar stalen trappen worden geproduceerd. Voorheen was Janssen van den Berg trappen daar gehuisvest, het bedrijf dat ze in 2020 overnamen.
Jong bedrijf met een lange historie
“We zijn hier met Synwood Trappen gestart in 2016”, zegt Johan. “Maar de geschiedenis gaat eigenlijk meer dan honderd jaar terug. Toen is een fabriek in Marum opgericht - aanvankelijk onder de naam De Volharding. Die fabriek kwam in 1981 in handen van mijn vader, en later van mijn broer Wim. Toen de crisis kwam, leek het einde nabij. Maar in 2016 besloten Gertjan en ik om te proberen het bedrijf nieuw leven in te blazen onder de naam Synwood Design.” Gertjan vult aan: “Na zo’n vijfeneenhalf jaar in Marum bezig te zijn geweest, bekroop ons steeds meer het gevoel dat we moesten verhuizen naar Rijssen, onze thuisbasis. Dat gevoel werd werkelijkheid en zie hier het resultaat. Het was een goede beslissing. De nieuwe fabriek draait op volle toeren, de orderportefeuille is goed gevuld en we hebben voldoende capaciteit om nog verder te groeien.”
“We hebben voldoende capaciteit om nog verder te groeien”
Bijna tweeduizend trappen per jaar
“We zijn de grootste trappenfabrikant in het oosten van het land”, zegt Johan. “We zijn met zestien mensen verdeeld over de twee locaties en we produceren zo’n achttienhonderd à tweeduizend trappen per jaar, waarvan het grootste deel houten trappen; de stalen trappen maken zo’n twintig procent uit van het totaal en die zijn vooral bestemd voor de utiliteitsbouw. Van de trappen is ongeveer dertig procent seriebouw, de rest bestaat uit enkele trappen, die altijd op maat gemaakt worden en met de keuze uit meerdere houtsoorten, al dan niet gecombineerd, van vuren tot eiken en van beuken tot mahonie.”
Timmermansoog en creativiteit
“Wat mensen zich niet altijd realiseren”, vervolgt Gertjan, “is dat een trap niet zomaar geplaatst is. Los van een klein percentage waarbij we inmeten vanaf bouwkundige tekeningen, meten we de trappen op locatie op met het ontwerp in de hand en dat moet uiterst precies gebeuren. Dat vereist echt een timmermansoog en niet zelden heel wat creativiteit. Dan gaan onze vakmensen aan de slag en vervolgens leveren wij de trap als bouwpakket aan. Tot slot volgt de montage, uiteraard vergt ook dat veel vakmanschap en ervaring. Al met al is het gehele proces een behoorlijke uitdaging.”
Familiebedrijf in hart en nieren
Niet alleen Johan en Gertjan zijn vanuit de familie Haase bij het bedrijf betrokken. Johan: “We zijn echt een familiebedrijf in hart en nieren”, zegt Johan. “Niet alleen werken Gertjan en ik hier full time, ook mijn vrouw en zoon Geert zijn werkzaam in de zaak. Mijn jongste zoon, die marinier is, laat zich ook regelmatig zien en als er ergens wat opgehaald moet worden, springen ook mijn dochters gerust in een bus. Dat is kenmerkend voor onze familie; we helpen elkaar waar we kunnen.” Gertjan: “Behulpzaamheid geldt trouwens in het algemeen voor Rijssen. Het is een hechte gemeenschap waar mensen voor elkaar klaar staan. Dat hebben we zeker ook gemerkt tijdens de verhuizing van Marum naar Rijssen.”
“Rijssen is een hechte gemeenschap waar mensen voor elkaar klaar staan”
Maatschappelijke betrokkenheid
Maatschappelijke betrokkenheid staat bij Gertjan en Johan hoog in het vaandel. Zo is Gertjan met zijn vrouw onder meer in Burundi betrokken bij ZOA, een organisatie die verschillende door bijvoorbeeld oorlog geteisterde landen steunt met onder andere wederopbouw. Bij maatschappelijke betrokkenheid hoort ook duurzaamheid. Gertjan: “Je moet ook aan de omgeving denken. Vandaar ons streven om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Zo is ons nieuwe pand volledig gasloos, de machines zijn energiezuinig en het dak ligt vol met zonnepanelen. Verder heeft ons hout natuurlijk de bekende keurmerken FSC en/of PEFC. Trouwens, hout is als materiaal ook heel erg duurzaam. Nog een reden waarom ons werk zo mooi is…”