emakkelijk hebben Ronnie, zijn vrouw Mirjam en hun zoon Bas het niet gehad gedurende de corona-periode, zoals zoveel bedrijven. Ronnie: “Er viel steeds weer personeel uit waardoor er veel overgewerkt moest worden. We regelden alles met horten en stoten, maar we zijn er door de handen in elkaar te slaan doorheen gekomen. ‘Alleen kan je niks, je moet het samen doen’ is een van de gevleugelde uitspraken van Johan Cruijff. Hij had niet beter kunnen verwoorden wat de grootste kracht is van ons bedrijf.”
Bas, die sinds 1 januari van dit jaar mede-eigenaar is van Timmerfabriek Hilberink, voegt daaraan toe: “Mijn ouders en ik hebben het regelmatig over beleidsmatige zaken, maar daarnaast overleggen we veel met onze medewerkers. Ieders mening is namelijk belangrijk en door gezamenlijk overleg komen ook goede ideeën op tafel. En door als een hecht team te werken en veel voor elkaar over te hebben, is de sfeer ook altijd goed. Wij willen ook echt deel uitmaken van het team als geheel, wij staan niet boven de rest van de medewerkers, dat past totaal niet bij ons.” Het meedenken geldt ook voor de bouw en inrichting van de nieuwe hal die binnenkort, naast de bestaande fabriekshal, wordt gerealiseerd.
Bijna dertig jaar groei
Dat is dan de volgende fase in de geschiedenis van Timmerfabriek Hilberink, die Ronnie in 1993 oprichtte. “Ik begon in een schuur bij het huis van mijn ouders aan de Denekamperweg. Hoewel we in het begin slechts twee man personeel hadden en we eigenlijk ook klein wilden blijven, was het groeien niet tegen te houden. Verhuizing naar een grotere locatie was daarom onvermijdelijk. Dat gebeurde in 1997 toen we naar De Milt zijn verkast.” En nu werken er dertig man voor de timmerfabriek, van wie twintig man vast personeel. Mirjam: “Aanvankelijk hielp ik af en toe mee. Maar omdat de hoeveelheid werk bleef toenemen, ben ik in 2000 full time mee gaan werken. Ik houd me met name bezig met administratieve zaken.” Naast Mirjam werken er slechts twee vrouwen in het bedrijf, is dat niet vervelend? “Nou, vervelend niet, ik kan prima omgaan met al die kerels. Maar jammer is het wel een beetje. We zouden graag ook vrouwen aan het werk zien. Maar op een of andere manier wil het maar niet lukken om meer vrouwen voor deze beroepen geïnteresseerd te krijgen. Overigens kunnen we nog wel een paar mensen gebruiken.” Dus dames...
“De combinatie van moderne technieken en het ambachtelijke maakt ons sterk”
Producten
Particulieren, bedrijven, woningbouwverenigingen en met name aannemers - waarvan er steeds meer stoppen met hun werkplaats en dat werk dan uitbesteden - zijn de afnemers van de producten van Timmerfabriek Hilberink. Naast het uitvoeren van verbouwingen en renovaties kunnen ze bij hen terecht voor trappen, deuren, prefab dakkapellen en kozijnen. “Al die producten zijn belangrijk,” zegt Ronnie. “Maar het meest bekend staan we om onze kozijnen. Er was een periode dat kunststof kozijnen in waren, maar hout is nu echt heel populair. En dat is terecht, want hout is een warm en sfeervol materiaal, heeft een warmte- en geluidsisolerende functie en biedt ruimte aan verscheidene glasdikten. Houten kozijnen geven woningen en andere gebouwen een natuurlijke, karaktervolle aanblik.” Bas, die vooral op de werkvloer actief is met werkvoorbereiding en plaatsen, vult aan: “Het mooiste is om speciale kozijnen te maken. Zo hebben we laatst voor een oude boerderij een bijzondere schuifpui met glas gemaakt.” Mirjam: “Hiervoor is veel vakmanschap en ervaring nodig. Dat koesteren we, ondanks dat er steeds meer werk door computergestuurde machines wordt verricht. Die zijn nodig om te kunnen blijven concurreren en je krijgt er heel strakke producten mee, maar het echte vakkundige handwerk zal zeker blijven. Het is de combinatie van moderne technieken en het ambachtelijke die ons sterk maakt. Bij ons is hoegenaamd alles mogelijk.” “En daarbij is ook belangrijk te weten dat wij een totaalproduct maken,” zegt Ronnie. “Naast het secuur inmeten en fabriceren, zorgen we er ook voor dat de kozijnen, of welk product dan ook, in de grondverf komen, worden afgelakt, van sluitwerk en eventueel glas voorzien én - wat ons in onze branche uniek maakt - vakkundig geplaatst worden.
Duurzaamheid
Naast warm en sfeervol is hout ook een erg duurzaam materiaal. Bas: “Het hout dat wij gebruiken is zoveel mogelijk FSC-gecertificeerd. Dat garandeert dat ons hout uit duurzaam beheerde bossen komt. We vinden het sowieso belangrijk, voor het welzijn en de toekomst van iedereen, dat we zo duurzaam mogelijk werken. Zo gebruiken we ook alleen maar natuurvriendelijke verfsoorten, verwarmen we de hal met afvalhout en maken we van de krullen die uit de machines komen briketten voor een extern bedrijf.” Naast het FSC-keurmerk beschikt Timmerfabriek Hilberink ook over het KOMO-keurmerk, dat kwaliteit van de producten garandeert, en het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Mirjam: “Dat betekent dat onze producten bewezen effectief zijn tegen woninginbraken.” De conclusie: Timmerfabriek Hilberink is een ambachtelijk bedrijf waar kwaliteitsproducten gemaakt worden door vaklieden, met oog voor elkaar en waar Ronnie, Mirjam, Bas en hun team zicht hebben op een mooie verdere toekomst.