anko Timmerfabriek heeft een lange geschiedenis. In 1906 begon de overgrootvader van Koen, Herman Lansink, als timmerman en metselaar en breidde later uit naar een bouwbedrijf met een timmerfabriek. Koen Lansink, de huidige eigenaar en al de vierde generatie, kwam in 1997 in dienst en in 2005 richtte hij Lanko op.
Koen: “Ik besloot om met het bouwbedrijf te stoppen. Mijn ambitie lag bij het werken met hout in de fabriek dus ik besloot me te specialiseren in houten kozijnen, ramen en deuren. Ik vond het werken in de fabriek geweldig en heb machinewerk en moderne techniek altijd interessant gevonden”, vertelt Koen enthousiast.
“Door fouten te maken groei je”
“Ik ben in het bedrijf komen werken vanaf 1997. Ik ben gewoon onderaan begonnen, door mee te werken in de fabriek. En na een aantal jaar ging ik op kantoor bezig, leerde ik tekeningen maken met behulp van een tekenprogramma. Vervolgens leerde ik ook de administratieve dingen zoals offertes maken en calculaties, werkvoorbereiding en het daarmee omgaan. Want daarin maak je, vooral in het begin, natuurlijk wel eens fouten. Maar van fouten maken leer en dus groei je. Langzamerhand kwam de overgang van honderd procent in de fabriek en nul procent op kantoor naar andersom. Nu is het dus helemaal omgedraaid, ik werk niet meer mee in de fabriek, maar ik ben wel altijd aanwezig en houd het in de gaten; het kantoor zit aan de werkplaats vast. We doen hier alles in overleg”, gaat Koen verder.
Overzicht en persoonlijk contact
Koen vertelt dat ze - toen hij in 1997 begon met werken - met twee à drie man waren. “Momenteel zijn er tweeëntwintig medewerkers in dienst, in de werkplaats en op kantoor. We zijn dus gegroeid, maar ik heb niet de ambitie om meer te groeien. Je kunt wel meer en groter willen, maar ik weet niet of dat uiteindelijk goed is, zowel voor de gezondheid als voor de winst van het bedrijf. Ik heb nu goed persoonlijk contact met alle jongens. Ik zie ze allemaal, elke dag. En zo houd ik goed het overzicht, dat vind ik belangrijk. Ik houd me vooral bezig met alles in goede banen te leiden en de randzaken. Op kantoor werken twee werkvoorbereiders, één calculator en mijn vrouw doet de administratie. Ons huis staat hier op het terrein, zo ongeveer vast aan het bedrijf, en ook mijn vader woont hier naast. Hij is nu 72 en twee jaar geleden is hij gestopt met de werkzaamheden op kantoor, maar hij loopt hier nog dagelijks rond en helpt mee met klusjes en voornamelijk het transport. Dat vindt hij mooi.”
Van houten balk naar kozijn
“Wij maken en produceren alles zelf. Het onbewerkte hout komt bij ons binnen, dat wordt afgekort en afgeschaafd. Dan gaat het hout het bewerkingscentrum door, waar raam-, deur- en kozijnonderdelen kant en klaar uitkomen, waarna ze in elkaar worden gezet. Vervolgens gaat het naar de spuiterij waar de lak erop komt en dan naar de afmontage waar hang- en sluitwerk worden gemonteerd. Als laatste worden ramen en deuren erin afgehangen, met of zonder glas. Soms doet de aannemer dat zelf. Wij leveren dus een kant en klaar product aan de bouw”, vertelt Koen. Lanko heeft een groot vast klantenbestand van bouwbedrijven, aannemers en zzp’ers. “En ook particulieren. Wij leveren dus op de bouw, maar plaatsen zelf niet. Hoofdzakelijk in Overijssel en Gelderland. Soms rijden we iets verder, als een klant van ons een bouwplaats heeft elders in het land.”
Groene blik op de toekomst
De afgelopen jaren heeft Koen grote investeringen gedaan met een groene blik op de toekomst. “Momenteel zijn we bezig met de verbouw van onze hal. Die wordt vernieuwd en verhoogd zodat we meer werkruimte hebben. Ook hebben we geïnvesteerd in een nieuw bewerkingscentrum, dat eind mei geleverd wordt. Moderne technieken heb ik altijd interessant gevonden. Nu krijgen we dus één machine die de twee oude machines vervangt. Allemaal onderdeel van het verduurzamen, wat natuurlijk een belangrijk thema is. Zo kunnen we weer een tijd vooruit. En deze machine verbruikt de helft minder energie. De energie wordt trouwens opgewekt met zonnepanelen, waarvan dit jaar zo’n kleine zevenhonderd zijn gelegd. En als de nieuwe hal af is komen daar weer honderdtwintig stuks van bij. Dat maakt ons zelfvoorzienend. Want ook gas gebruiken we al zo’n dertig jaar niet meer. Overal ligt vloerverwarming die wordt verwarmd door onze houtkachel; daar wordt resthout omgezet in warm water.
Twents nuchter en bescheiden
Koen zegt dat hij niet de persoon is die op de voorgrond wil staan of perse gezien hoeft te worden. Ook op social media post hij bijvoorbeeld maar weinig. Dat vindt hij minder belangrijk. Maar hij heeft inmiddels veel ervaring en een prachtig bedrijf waar hij trots op mag zijn, en dat ook zeker is. En ook heeft hij nog een mooi advies voor andere (potentiële) ondernemers: “Het is belangrijk om niet alles te snel te willen doen en zeker niet te snel te willen groeien. Vooral in de bouw; groter betekent niet altijd meer winst qua verhouding. Dus als je ergens aan begint, doe het dan stap voor stap zodat het overzichtelijk blijft. En doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!”, sluit Koen lachend af. Hij is en blijft een nuchtere, bescheiden Twentenaar.