et deze uitspraak zijn Twentse bestuurders uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven in 2018 aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een pilot voor een regionaal fonds voor om-, her- en bijscholing voor werkenden en werkzoekenden. Met succes. Want precies 5 jaar later hebben meer dan 6.500 Twentenaren een loopbaangesprek gehad en hebben ruim 3000 mensen zich daadwerkelijk om laten scholen.
Twents Fonds voor Vakmanschap is een regionaal scholingsfonds dat tot op de dag van vandaag een groot succes is. Met behulp van een scholingscheque helpen zij mensen zich om- of bij te scholen in een richting waarmee hun positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. De cheque kan gebruikt worden om binnen een vakgebied te ontwikkelen, maar geeft ook de mogelijkheid voor omscholing naar een ander beroep in een andere branche.
IKBINDR
“Op 30 januari 2019, werden op een podium bij de CTT in Almelo, de eerste tien scholingscheques uitgereikt, waarmee inwoners uit Twente zich konden bij- of omscholen”, vertelt projectleider Edwin Kamp. “Nu, vijf jaar later, zijn in totaal ruim 3000 cheques uitgereikt en ruim 300 werkgevers in Twente IKBINDR ambassadeur.” IKBINDR is de campagne waarmee Twents Fonds van Vakmanschap de boer op gaat. “De IKBINDR bus kom je tegen door heel Twente”, zegt Kamp. “Maar ook online is het fonds goed zichtbaar. Het aanvragen van een cheque is simpel via de website IKBINDR.nl. Hier is ook een stappenplan terug te vinden. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt ondersteuning van een loopbaanconsulent van Leerwerkloket Twente of het Loopbaanstation. Zij voeren een loopbaangesprek met alle mensen, waarin ze hen adviseren en de aanmelding beoordelen op de criteria. Hierna ontvangt de aanvrager een scholingscheque en daarmee kan de opleider een factuur sturen naar gemeente Enschede, die namens de veertien Twentse gemeenten het beheer doet van het fonds.”
Leven Lang Ontwikkelen
De 300 ondernemers die ambassadeur zijn, omarmen de gedachte van Leven Lang Ontwikkelen en dragen dit ook echt uit. “Samen met hen investeren we in scholing van medewerkers of zij-instromers. Hiermee kunnen we de uitdagingen van tekorten op de arbeidsmarkt aan en kunnen werknemers zich blijven ontwikkelen in hun eigen vakgebied. Zo houden we samen onze regio arbeidsfit.”
Twente Board
Twente Board investeert in dit project. Volgens voorzitter Ank Bijleveld is het Twents Fonds een project waar we als Twente trots op mogen zijn. “Trots, dat we met een ‘aanpakken-mentaliteit’, bestuurlijk leiderschap en creativiteit, zo’n prachtige voorziening hebben ontwikkeld ten dienste van zoveel inwoners en werkgevers in Twente”, zegt ze.
Scholingscheque
De scholingscheque is er voor iedereen uit Twente die zich wil om- of bijscholen in een richting waarmee de positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. De cheque kan gebruikt worden om binnen een vakgebied te ontwikkelen, maar geeft ook de mogelijkheid voor omscholing naar een ander beroep in een andere branche.
Criteria
- Je woont in twente
- De scholing versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt
- De opleider is een erkende onderwijsinstellingen
- 50% bijdrage voor de scholingskosten
- Alle niveaus van scholing zijn mogelijk*
*Uitzondering: heb je een HBO/WO diploma, dan kan je gewenste scholing maximaal MBO niveau 4 zijn.
https://www.ikbindr.nl/twents-fonds-voor-vakmanschap
Op 30 januari 2024 is er een feestelijke bijeenkomst bij het Kulturhus in Borne, waarin wordt teruggeblikt op vijf jaar Twents Fonds voor Vakmanschap en de IKBINDR campagne. Ook gaan we in gesprek met bestuurders van het eerste uur, werkgevers en kandidaten en wordt er een interessante lezing over Leven Lang Ontwikkelen voor de brede welvaartsontwikkeling van de regio gegeven door professor Henri de Groot, kroonlid SER. Deze bijeenkomst is voor genodigden.
Meer informatie over Twents Fonds voor Vakmanschap of aanwezig zijn tijdens de bijeenkomst? Neem dan contact op met Edwin Kamp, manager Twents Fonds voor Vakmanschap Telefoonnummer: 06-46705805