et begon allemaal in 2014, Toen Erik Pezij uit Vriezenveen werd gevraagd om in te vallen als Sinterklaas voor thuisbezoeken. Dat wilde hij wel doen, maar alleen als hij ook gratis huisbezoeken mocht brengen aan gezinnen die er het geld niet voor hebben. Dat leidde tot de oprichting van ‘Ieder kind een Sint’, samen met André Zoer. Maar omdat Erik en André niet alleen met Sinterklaas maar het hele jaar door kinderen blij wilden maken, namen ze zich voor om hun vrijwilligerswerk uit te breiden met een Speelgoedbank. Maar ja, de opslag was wel een probleem.
“We deden alles vanuit huis”, zegt Erik, dus ook de opslag van speelgoed. Dat was eigenlijk al niet meer te doen en zeker niet als we een stap verder zouden gaan met de speelgoedbank. We hadden een hal nodig. Na heel wat communicatie met de gemeente kregen we 25.000 euro subsidie. De rest van het aankoopbedrag hebben we zelf geïnvesteerd. Maar dit pand is nu wel helemaal van ons.” Overigens werden Erik en André bij het optuigen en aankleden van het pand door heel wat lokale bedrijven geholpen: Raabkärcher doneerde het toilet, Obimex sponsorde het plafond, Löwik zorgde voor een tafel en stoelen, Label Plus regelde de vloer, de wc-ombouw en de keuken en BloemKado gaf mooie bloemen.
Heel veel kinderen blij maken
Voor het juiste begrip: met de Speelgoedbank en Kledingbank voorzien Erik, in het dagelijks leven schuldhulpbegeleider, en André, die als kok werkt bij Kir Royal in Borne, jaarlijks zo’n 1.500 kinderen in heel Twente van een tas met cadeaus, die worden ingepakt door vrijwilligers van bijvoorbeeld Inner Wheel en Howden. De Speelgoedbank is echt bedoeld voor gezinnen uit Twenterand. André: “Inmiddels maken we ongeveer 350 kinderen in Twenterand blij met ons speelgoed. En niet alleen de kinderen, de ouders staan er van blijdschap soms bij te huilen en dat doet je echt wat. Het voordeel van deze locatie op het industrieterrein daarbij is dat mensen het discreet kunnen ophalen; geldgebrek gaat helaas nog te vaak gepaard met schaamte. Het speelgoed mogen de kinderen houden en als ze zijn uitgespeeld, mogen ze het aan iemand anders geven of naar ons terugbrengen.”
Doorgeefluik en meer dan speelgoed
Erik en André selecteren de gezinnen niet zelf. Erik: “Je moet ons zien als een intermediair, een doorgeefluik. Dat doen wij voor een heel aantal organisaties en daarbij gaat het lang niet alleen om speelgoed. We zijn bijvoorbeeld intermediair voor het Nationaal fonds Kinderhulp voor wie we kinderen helpen met onder meer schoolspullen en kleding. Van het Armoedefonds krijgen we geld en we regelen dat spullen op de juiste plek terecht komen. Dan gaat het niet alleen om kinderen, maar ook bijvoorbeeld steunpakketten voor ouderen en het vullen van uitgiftepunten voor maandverband. Ook Stichting Manna is een belangrijke partner.” André vult aan: “De kern van onze activiteiten is weliswaar kinderen blij maken met speelgoed, maar we doen dus meer, afhankelijk van wat er op ons pad komt. Denk bijvoorbeeld ook aan het bezoeken van verzorgingstehuizen in de Kersttijd.” “En met Pasen,” zegt Erik. “Naast het Sinterklaaspak vind ik het leuk om in een Paashaaspak wat vrolijkheid te brengen.” En als meest recente toevoeging aan de activiteiten moet nog genoemd worden de kledingbank voor volwassenen, die op 17 juli is geopend.
Belangrijk werk
Duidelijk is dat Erik en André belangrijk werk doen. Met Sinterklaas voor heel Twente en het hele jaar door voor Twenterand in het bijzonder. Erik: “Ons werk is een mooie aanvulling op het beleid om kinderuitsluiting aan te pakken. En speelgoed is nou eenmaal heel belangrijk; het houdt kinderen creatief en het is goed voor de mentale gezondheid. We zijn blij dat we daaraan een steentje kunnen bijdragen, maar het geeft ons wel een dubbel gevoel. Mooi dat het kan, maar jammer dat het moet. En dat zal voorlopig niet veranderen, want we zien om ons heen dat de armoede alleen maar erger wordt. In die zin zijn we eigenlijk onmisbaar geworden voor Twenterand.”
Sponsoring blijft nodig
Hoewel spullen en geld via andere stichtingen en fondsen komt, moet ook veel gekocht worden. En daar is jaarlijks veel geld voor nodig. André: “Corona heeft ons geen goed gedaan, er kwamen hoegenaamd geen inkomsten binnen. Daarom moeten we er dit jaar hard aan trekken en extra steun is dan ook zeer welkom.”
Ofwel: een verkapte oproep aan het bedrijfsleven in Twenterand om Stichting Ieder Kind met de Speelgoedbank en Kledingbank financieel te ondersteunen. Erik: “Ik zou ondernemers graag willen uitnodigen hier aan Het Bassin om eens te komen kijken. We kunnen dan ook persoonlijk uitleggen wat we allemaal doen en hoe belangrijk dat is voor Twenterand. Iedereen is van harte welkom.”