ls je door Geesteren rijdt, zie je ze met grote regelmaat. Misschien denk je eerst dat het schoorstenen zijn, maar de werkelijkheid is dat het gaat om hybride warmtepompen die zijn geplaatst om verouderde cv-installaties te vervangen. Ze zijn het resultaat van de samenwerking van de vooruitstrevende Woningstichting Tubbergen, de vakkennis en ondernemerschap van installatiebedrijf Eppink ondersteund met kennis van Pioneering, het netwerk voor vernieuwers van de gebouwde omgeving. Het is een mooi voorbeeld van een praktijkproject waar Pioneering bij betrokken is.
Het gaat toch goed, waarom moet het anders?
Het voorbeeld van de hybride warmtepompen in Geesteren staat niet op zich. Pioneering-deelnemers vormen samen een netwerk van innovatieve kracht en ondernemerschap. ‘Het gaat goed, waarom moet het anders?’ zul je in een Pioneering-gezelschap dan ook niet vaak horen. De ruim tweehonderd deelnemers - waaronder de provincie Overijssel, gemeentes, woningcorporaties, de Universiteit Twente, Saxion en een hele reeks bouwbedrijven, wegenbouwers, materialenleveranciers, producenten en adviseurs - zijn juist op zoek naar anders. Ze verkennen onder de vlag van Pioneering nieuwe samenwerkingsvormen, product- en procesinnovaties en wisselen kennis uit omdat ze vinden dat het nodig is! Het doel is om duurzamer te bouwen en te renoveren en zuinig met grondstoffen om te gaan. En ook proberen zij samen oplossingen te vinden voor de gevolgen van de klimaatverandering en willen ze de energietransitie mogelijk maken.
Pioniers
De bouwagenda kent zes thema’s: de energietransitie, water en klimaat, circulaire bouw-economie, digitalisering en industrialisering, samenwerken en human capital. Deze vinden alle deelnemers van Pioneering zo belangrijk dat ze daar graag gezamenlijk voor aan de bak gaan. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heeft Pioneering acht Pioniers aan zich verbonden die samen met de stichting de boel aanjagen, onderwerpen agenderen, initiatieven nemen voor projecten en adviseren op het thema waar ze voor aan de lat staan. De organisatie van Pioneering zelf is klein en slagvaardig. In het hart staat het programmabureau dat de projecten en de kennissessies ondersteunt, het maandelijkse (digitale) Lunchcafé organiseert en een nieuwsbrief maakt met een agenda en actuele zaken. Wie de Pioniers wil leren kennen of een vraag heeft over een van de thema’s, kan daarvoor terecht op de website waar ze zich voorstellen en waar contactgegevens te vinden zijn.
Leuk en leerzaam
Ogenschijnlijk heeft de bouwsector niet veel last van de coronapandemie. Er wordt in ieder geval nog volop gebouwd en er staan veel projecten op stapel. Stichting Pioneering heeft haar werkwijze wel drastisch moeten aanpassen. Een netwerk dat elkaar niet fysiek kan ontmoeten, verliest snel zijn kracht. Inmiddels is iedereen helemaal gewend aan online, maar verlangt natuurlijk net als iedereen weer naar een ‘gewone’ ontmoeting op locatie. Alle lopende zaken verlopen inmiddels prima online vanuit het Balengebouw in Enschede, waar Pioneering dankbaar gebruik maakt van de tv-studio van 1Twente. Het lunchcafé en de kennisbijeenkomsten kunnen daardoor professioneel
worden uitgezonden. Het opstarten van nieuwe projecten is een stuk lastiger, zeker als de deelnemers elkaar niet kennen. Gelukkig kwam Pioneer Samenwerken, Geesje Philippi, met het idee om een ‘serious game’ te ontwikkelen waarin je elkaar online echt leert kennen. Het is een spannend spel in de vorm van een escaperoom geworden dat wordt gebruikt voor het opstarten van projecten. De Escaperoom is ook beschikbaar om extern bij bedrijven of instellingen in te zetten. Een, vooraf sceptische, escaperoom-deelnemer gaf als feedback ‘Nooit gedacht dat een escaperoom leuk en leerzaam kan zijn. Ik weet nu echt welk vlees ik in de kuip heb in het project’.
Aanjagen!
Pioneering jaagt niet alleen innovaties aan, maar sinds kort helpt ze namens de Provincie Overijssel ook bij het aanjagen van de woningbouwproductie. Met haar creativiteit en kennis van het werkveld koppelt Pioneering experts uit haar netwerk aan woningbouwvraagstukken van gemeentes. Inmiddels jaagt Pioneering met de experts actief in Steenwijkerland, Kampen en Borne.
Meedoen?
Wie enthousiast is geworden en zijn of haar bedrijf of instelling wil laten aansluiten bij het Pioneering-netwerk of de escaperoom wil inzetten, kan bellen met 088 - 122 500 of het contactformulier invullen op de site, www.pioneering.nl. Stella, Noël of Sophie van het programmabureau neemt dan contact op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.