terk Techniek Onderwijs is in het leven geroepen om technisch onderwijs in een beter daglicht te stellen en zo meer leerlingen aan te trekken. De wereld verandert in rap tempo en daardoor is een grote behoefte aan goed opgeleide technici in het werkveld. Het is daarom erg belangrijk dat het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar beter leren kennen en samen gaan werken. Wat zijn de wensen van het bedrijfsleven en wat kan het onderwijs voor het bedrijfsleven betekenen? “Met een mooi team zijn we op zoek naar antwoorden op deze vragen en daarbij naar manieren hoe we het onderwijs van morgen het beste vorm kunnen geven.” Aldus Rik Pape, projectleider Sterk Techniek Onderwijs Subregio Almelo e.o.
STO is in maart 2020 van start gegaan. Pape is trots op wat er tot nu toe al bereikt is. “Het is best een complexe organisatie met een groot speelveld en veel stakeholders. De kunst is om krachten te bundelen, van elkaar te leren en uiteindelijk op een innovatieve manier leerlingen te enthousiasmeren. En dat doen we tot nu toe erg goed met z’n allen.”
Het bedenken en uitvoeren van activiteiten lopen goed. Zo worden dit schooljaar acht keuzevakken ingebracht op scholen. Pape vertelt dat deze keuzevakken worden gegeven bij bedrijven zelf. “Dit is een andere manier van lesgeven; je haalt de leerlingen uit de klas en brengt ze in het werkveld waar ze instructies krijgen van een professional. Ook proeven ze zo de ambiance en zien ze hoe er in het bedrijf gewerkt wordt. Voor de zomervakantie is hiervan een pilot gestart en de reacties van die leerlingen waren positief!”
“Om kinderen op jonge leeftijd, op een speelse en interessante manier te laten kennismaken met techniek, zijn we bezig met het ontwikkelen van een technolab voor het basisonderwijs.” Daarnaast is STO met meer activiteiten bezig, zoals het BGT Talent weekend in de Gemeente Tubbergen en de Bedrijvendagen VMBO Almelo e.o. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op baanbrekend.nl.
Dit project loopt vanuit de overheid tot 2024. “Maar wat we doen is veel meer dan een project leiden en het bedenken van activiteiten. Het is een beweging. We veranderen het onderwijslandschap. Zo zitten we bijvoorbeeld ook om tafel met wethouders van onderwijs en economie. Het gaat namelijk over het belang van de toekomst. We steken zoveel mogelijk koppen bij elkaar en bouwen samen aan het Twente van morgen!,” aldus Pape.