oewel het bedrijf al in 1953 is gestart als triplexfabriek voor de meubelindustrie, zullen veel Tubbergenaren Kuiper Holland niet kennen. Althans, dat is het vermoeden van eigenaar Hans Golbach, die niet uit Tubbergen komt maar uit Almelo. “Daar wil ik wat aan doen, ook in Tubbergen mogen ze weten dat wij hier zitten,wat we doen en wie ik ben.” In de loop der jaren kwam de focus steeds meer te liggen op de productie van gefineerd plaatmateriaal voor jachten. Golbach nam het bedrijf in 1996 over van zijn vader, die het in 1978 van de familie Kuiper had gekocht. Sinds 2017 heet het bedrijf Kuiper Holland.
“Die naamswijziging in Kuiper Dutch Marine Panels was een logisch vervolg op de koerswijziging die we in 2000 hebben ingezet. We hebben de activiteiten voor de meubelindustrie afgestoten omdat we door wilden groeien met het maken van grotere panelen en verder automatiseren om efficiënter te kunnen werken. Daarvoor moesten we andere keuzes maken. We zijn ons voor een groot deel gaan richten op de productie van gefineerd plaatmateriaal voor de superjachtbouw. Dat behelst nu ongeveer de helft van onze productie.” De naam werd daarna weer gewijzigd in Kuiper Holland. “Onder die naam was het gemakkelijker om als merk een betere en steviger positie in de markt te kunnen veroveren. Branding is namelijk ongelooflijk belangrijk in deze branche.” De andere helft van de activiteiten van Kuiper Holland zijn gericht op het leveren van gefineerde platen aan bedrijven die actief zijn in de interieurbouw en keukenindustrie. Daarvoor bestaat de aparte website www.fineer.nl.
Van Schiphol tot kapsalon
“Ons fineer kom je echt overal tegen,” zegt Golbach. “Loop je bijvoorbeeld op Schiphol of mocht je eens in de Tweede Kamer komen, dan zie je ons fineer. Maar ook in villa’s, in horecagelegenheden, bijzondere winkels, skyboxen en ga zo maar door, tot aan kleine kapsalons. Op de gekste, maar ook mooie plekken zie je het fineer uit Tubbergen. Heel bijzonder is ook de restaurateur van het Rijksmuseum, die voor slechts driehonderd euro aan fineer kocht voor restauratie van lijsten van Hollandse meesters!” Tevens wordt in de fabriek HPL verwerkt, High Pressure Laminate, ofwel laminaat of kunststofplaat. “Naast fineer van talloze houtsoorten plakken wij HPL op bepaalde plaatmaterialen, waar we een speciale persstraat voor hebben.”
“Dan kom je nog eens ergens, zoals op beurzen in Dubai, Fort Lauderdale en Monaco”
Dol op dure speeltjes
Maar de corebusiness van Kuiper Holland bestaat uit gefineerde plaatmateriaal en sandwichpanelen voor superjachten, dat wil zeggen jachten met een lengte vanaf vijftig meter. “De Holland Yachting Group, een collectief van superjachtbouwers en toeleveranciers, waar wij als een van de vijfentwintig leveranciers lid van zijn, is hierbij heel belangrijk.” Deze organisatie, waarbij ook tien grote Nederlandse superjachtbouwers zijn aangesloten, vertegenwoordigt met haar uitstekende reputatie namelijk wereldwijd de kwaliteit, het vakmanschap en het innovatieve vermogen van de Nederlandse superjachtbouwindustrie. “We kunnen samen laten zien dat we in Nederland de beste zijn,” zegt Golbach. “Dan kom je nog eens ergens, zoals op beurzen in Dubai, Fort Lauderdale en Monaco. Dat zijn de plekken waar je de rijken der aarde ontmoet. En die zijn dol op dure speeltjes.” Over Monaco gesproken: “Daar liggen tijdens de beursongeveer honderdtwintig jachten van vijftig meter. Minstens een kwart daarvan herbergt fineer van Kuiper Holland.”
Constant op jacht naar fineer
Het fineer dat Kuiper Holland gebruikt is afkomstig van de mooiste bomen. Omdat dat hout zo duur is, is het snijden of schillen tot dun fineer, dat op multiplex wordt geplakt, een manier om esthetisch aan de wensen te voldoen terwijl het toch betaalbaar blijft. Golbach: “Het is lastig om aan goed fineer te komen, de vraag is groter dan het aanbod. Daarom ben ik er constant naar op jacht.” En die jacht levert de mooiste soorten fineer op van topkwaliteit. “Die zoektocht gaat altijd in overleg met de architect, met wie we een heel schip ‘uitleggen’ zoals dat heet. Dat houdt tevens in dat alles maatwerk is, geheel en tot in de finesses uitgewerkt conform de wensen van de klant.” Bij het zoeken naar fineer stuurt Kuiper Holland zo veel mogelijk op duurzaamheid. “We gebruiken geen tropisch hout meer en voldoen aan de FSC- en PEFC-keurmerken.” Tijdens de rondleiding door de fabriek vertelt Golbach veel over al die soorten hout, hij weet er echt alles van, hij ademt als het ware fineer. “En wat zo mooi is, is dat we precies weten waar een boom gestaan heeft. Dat maakt ook dat elke boom zijn eigen verhaal heeft.” Je merkt dat hij trots is op wat ze bij Kuiper Holland maken. “Ik ben zeker trots op ons bedrijf. De mensen die hier werken zijn dat ook en omgekeerd ben ik eveneens supertrots op hen, op hun toewijding en vakmanschap. Het zijn allemaal geschoolde vakmensen en we kennen weinig tot geen verloop.” Waaraan Golbach wel toevoegt dat hij nog wel goede vakmensen kan gebruiken. Bij deze die oproep...