eboren Hammenaar Joost Kunst (29) komt uit een roemrucht rietdekkersgeslacht. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak van zijn vader en grootvader. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij defensie, kon hij de lokroep van het oude ambacht toch niet weerstaan. En zo kon het gebeuren dat Joost in het voorjaar van 2020 zijn eigen bedrijf begon. Vanuit uitvalsbasis Vriezenveen is hij dé man voor wie een prachtige rieten kap wil. Met een frisse blik in een oud ambacht.
Joost Kunst weet, hij is niet het prototype van een gladde prater. En toch vertelt hij vol passie over zijn vak. Joost spreekt liever met zijn handen. En dat gaat hem bijzonder goed af. De zaken gaan uitstekend en Joost weet precies wat hij wil.“Rietdekker is een prachtig beroep”, vertelt Joost enthousiast. “Je bent elke dag buiten. Dat vind ik heerlijk. In weer en wind. Daar krijg je een prima weerstand door, dus ik ben ook nooit ziek. Als rietdekker heb je ook gelijk eer van je werk. Je ziet meteen resultaat. Je moet oog hebben voor detail en perfectionistisch zijn. Want ook een klein missertje is meteen zichtbaar. Het moet dus perfect zijn. Zo werk ik ook. Ik ben pas tevreden als de klant dat is.”
Het juiste gevoel
De jonge rietdekker groeide op in rietdekbolwerk Den Ham.“Een jaar geleden ben ik getrouwd met een Vriezenveense. Daarom wonen we daar nu en dat bevalt ons heel goed. Het zorgt er wel voor dat ik nu volgens mij de enige rietdekker ben in het dorp. Vroeger waren er hier veel rieten daken, maar door de Grote Brand van 1905 kwam er een verbod. Tegenwoordig is er gelukkig weer volop vraag naar goede rietdekkers. Het is een klein wereldje. We kennen elkaar wel ongeveer allemaal. Ik werk ook nog veel samen met mijn vader en zijn collega, die ook als ZZP’er werken. Alles wat ik nu kan heb ik gaandeweg van mijn vader geleerd, want je bent niet ineens volleerd rietdekker. Het juiste gevoel ervoor moet je ontwikkelen. Welk riet bijvoorbeeld op welke plek op het dak komt. Dat zie ik nu meteen.”
Alles met de hand
Steeds meer mensen kiezen voor riet op het dak, zo ziet ook Joost. “Ik begrijp dat wel. Het isoleert beter dan dakpannen, het is een duurzaam natuurproduct en het ziet er ook nog eens veel mooier uit dan een pannendak”, legt Joost uit. “Dat komt ook omdat we echt alles met de hand doen. Het is echt vakwerk. Nou ja, we brengen de rietschoven inmiddels wel met de lift naar boven. Het is arbeidsintensief en dus financieel ook niet voor iedereen haalbaar. Maar met een gesloten dakconstructie voor een rieten dak betaal je tegenwoordig net zoveel verzekeringspremie als voor een regulier dak met dakpannen.”
“Ik ben pas tevreden als de klant dat is”
Altijd topwerk leveren
Als het gaat om rietdekken, dan is Joost inmiddels van alle markten thuis. “De trend dat er nu veel nieuwbouwwoningen met een rietenkap gebouwd worden is natuurlijk prachtig”, vindt Joost.“Vroeger was riet echt een product voor de armen, nu is het zonder meer een luxeproduct. Maar ik vind het renoveren van een oud dak of onderhoudswerk óók echt heel gaaf hoor. Ik kom bijvoorbeeld veel bij boeren. Dan inspecteer ik eerst het dak heel grondig en geef dan een gedegen advies. Soms komen we erop uit dat er helemaal geen nieuwe rieten kap op hoeft, maar dat renovatie de beste keuze is. Het gaat erom dat klanten erop vertrouwen dat je altijd topwerk levert en eerlijk adviseert. Gelukkig werk ik zo, dus dat komt goed uit!”