e zitten aan de keukentafel met Tom Morssink en Willem-Jan Velderman. De twee bevriende Hengeloërs brengen sinds een jaar of twee een eigen podcast uit. Daarbij gaan ze in gesprek met bestuurders van diverse pluimage uit Oost-Nederland. Uit politiek, openbaar bestuur, onderwijs, zorg en bedrijfsleven. Aan de keukentafel gaan ze op zoek naar de mens achter de bestuurder. Naar het échte verhaal na een lange werkdag.
Inmiddels staat podcast nummer 40 online en is het vierde seizoen van “Het Keukentafelgesprek” alweer een flink eind gevorderd. Maar de oorsprong van de populaire podcastserie ligt inmiddels ruim twee jaar achter ons. “We komen allebei uit Hengelo”, begint HR-manager Tom Morssink (41), terwijl compagnon Willem-Jan Velderman (28) door zijn koffie roert. “Ik volgde Willem-Jan op Twitter. Hij was daar vrij actief en het leek me interessant om eens kennis te maken. We leerden elkaar beter kennen, het klikte goed en we wilden wel wat samen gaan doen.”
Wat mensen drijft
“We ontdekten dat we allebei maatschappelijk actief zijn en veel belangstelling hebben voor lokale veranderingen”, legt Velderman uit, die in het dagelijks leven Adviseur Wonen & Zorg is bij de gemeente Berkelland, maar ook Twentse Jonge Ambtenaar van het jaar in 2021. “We leerden elkaars wereld een beetje kennen. We vinden het allebei leuk ons te verdiepen in de samenleving, in wat mensen drijft, in het verhaal dat mensen te vertellen hebben. Daar kwam bij dat ik al tien jaar actief was bij de lokale omroep in Hengelo en Enschede. Als je al die ingrediënten bij elkaar voegt, dan is het niet zo gek dat we samen een podcast begonnen.”
Burgemeesters
Vanuit hun werk kennen Morssink en Velderman al veel mensen in bestuurlijk Twente. “We besloten iets te gaan doen met burgemeesters”, vertelt Morssink. “We zijn gewoon begonnen met een proefpodcast en daar kregen we hartstikke veel positieve reacties op. Wilmien Haverkamp, Arjen Gerritsen, Patrick Welman. Dat zijn mooie namen om je serie mee te beginnen. Zij waren ook heel enthousiast over het gesprek en de podcast. Dat sprak zich rond en daarna hadden we nog maar weinig moeite om nieuwe gasten te interesseren voor onze podcast.”
“Eigenlijk maken we portretten. We laten de mens zien achter de bestuurder” ~ Tom Morssink
Veelkleurig palet
Sinds dat eerste gesprek volgden de podcasts elkaar in rap tempo op. Op Spotify staan inmiddels liefst 40 afleveringen met een veelkleurig palet aan bestuurders. “En stuk voor stuk hebben ze een boeiend verhaal te vertellen”, klinkt Velderman stellig. Morssink knikt instemmend. “Eigenlijk maken we portretten. We laten de mens zien achter de bestuurder. Mensen delen graag wie ze zijn en wat hun werk inhoudt. Op een ongedwongen manier. We voelen onze gasten niet aan de tand, maar voeren een gesprek.”
Na een lange werkdag
Wat willen de twee Hengeloërs bereiken met hun podcast? “Ons doel is mensen bij elkaar brengen”, licht Velderman toe. “Dankzij onze podcast brengen we mensen in contact met bestuurders en organisaties die ze normaal gesproken niet zo snel leren kennen. Dat doen we aan de hand van een gesprek. Een gesprek dat iemand na een lange werkdag ook thuis had kunnen voeren, aan de keukentafel. Een gesprek dat onze luisteraars inzicht geeft in de drijfveren en ambities, maar ook in de twijfels en soms zelfs in de angsten van onze gasten.”
“Onze podcast brengt mensen in contact met bestuurders en organisaties die ze normaal gesproken niet zo snel leren kennen” ~ Willem-Jan Velderman
Op de fiets met Rob Welten
Het podcastduo streeft dus naar positieve impact van hun podcast? “Zeker”, beaamt Morssink. “Het moet leuk zijn om naar te luisteren, de gast moet tevreden zijn en we willen dat het iets nieuws oplevert. Bijvoorbeeld nieuwe inzichten bij een luisteraar. Wij zien elk gesprek als een kans op een kennismaking. Op een verbreding van je blik. Zo staan we er zelf ook in. Daarom bouwen we ook een band op met onze gasten en onderhouden we dikwijls ook contacten na de podcast. Zo fietsen we nog steeds met burgemeester Rob Welten van Haaksbergen. Dat is best bijzonder.”
Favorieten
Terugkijkend op 40 afleveringen waren er een hoop hoogtepunten. “Oud-wethouder en voormalig voetbalscheidsrechter Eric Braamhaar was heel openhartig”, weet Velderman nog goed. “Hij stelde zich enorm kwetsbaar op en vertelde over zijn burn-out. Van zulke verhalen kunnen anderen weer leren.” Morssink heeft óók een favoriet. “Zuster Christella van het klooster van de Franciscanessen uit Denekamp is een heel bijzondere vrouw. Dankzij haar maakten we kennis met een heel andere kijk op leiderschap en samenwerking. Die aflevering is echt een aanrader.”
Vijfde seizoen
Of er nóg 40 afleveringen komen valt nog te bezien. “Maar we gaan door zo lang we het leuk vinden en er gasten zijn die aan onze keukentafel willen komen praten”, aldus Velderman. “We zijn inmiddels mooi op elkaar ingespeeld”, legt Morssink uit. “Kijk, we hebben nog voldoende ideeën en vinden onszelf steeds opnieuw uit. Wat vaststaat is dat er in elk geval een vijfde seizoen komt. En binnenkort gaan we hopelijk in gesprek met een imam. Gewoon in de moskee. Aan de keukentafel uiteraard. Geweldig toch?”