n Twenterand worden de mooiste lokale producten gemaakt, bedacht en verkocht. Maar lokale pareltjes blijven soms onopgemerkt. Deze producten kun je gerust ‘verborgen kampioenen’ noemen. Producten die vakmanschap, traditie en de unieke smaak van de regio vertegenwoordigen en waar inwoners trots op kunnen zijn. Ontdek de verhalen erachter en ervaar waarom ze de aandacht meer dan waard zijn.
Hereford bitterballen
Aan de Kolenmieten in Geerdijk, aan de rand van Twenterand, komen de meeste inwoners niet dagelijks. Toch zou je hier zomaar een groot deel van je boodschappen kunnen doen. Er zijn namelijk verschillende lokale producten verkrijgbaar. De Kolenmieten, vernoemd naar de stapels turfcokes die hier vroeger gewonnen werden, zie je hier niet meer. Maar er lopen wel Hereford-runderen van de familie Kolkman van Mts. De Geerakkers. Die zijn speciaal gekozen zijn om hun gemarmerde vlees voor de extra smaak. Een winterhard ras dat het hele jaar buiten kan lopen. De koeien van Henri en Annemarie worden dan ook ingezet voor natuurbegrazing en staan bijvoorbeeld in de Egbertsdijksvenen en het Haaksbergerveen. Wanneer een koe na 2,5 tot 3 jaar groot genoeg is, gaat het naar de slacht. “We gebruiken de hele koe en maken geen gebruik van antibiotica”, zegt Annemarie. “We hebben samen met een bevriende chef-kok een recept voor bitterballen ontwikkeld en de bitterballen worden tegenwoordig handgedraaid door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij Ontplooj in Almelo. Een mooie samenwerking. De bitterballen, maar ook diepgevroren vlees, zoals hamburgers, en biefstukken en stoofvlees zijn via onze website of een appje te bestellen. Ons vlees is ook aan de weg te verkrijgen vanuit ons verkooppunt.”
Mts. De Geerakkers, Geerdijk
www.degeerakkers.nl
D’Oale Bongerd Appelsap
Een eindje verderop aan de Kolemieten zit een prachtige buizerd in de appelboom voor het het woonhuis van de familie met daaromheen een prachtige boomgaard ondanks dat het waterkoud en november is. “Moet je nagaan hoe het er hier in het voorjaar uitziet wanneer de appelbloesems in bloei zijn”, zegt Renske. “We plukken alle appels zelf. Dan doen we met drie man, mijn schoonvader Freek, Jan Henk en ik. Dat duurt vier dagen. Dit jaar zijn de appels in augustus geplukt. Gewoon met een ladder tegen de boom om de appels vervolgens in kratten op te delen. Ja opdelen, want aan de appelsap van deze appels zit een bijzonder verhaal. Alle appels zijn onbespoten en het zijn circa 340 verschillende oude rassen op hoogstam en halfstammen. Zo maken wij een uniek product. Dit is honderd procent puur appelsap zoals je die nergens anders in Nederland kunt krijgen.” Jan Henk: “Zelf sorteer ik de verschillende rassen appels zodat ze in de juiste verhouding de pers in gaan, voor de juiste smaak. Zo krijg je deze unieke appelsap waarvan op dit moment maar 4000 liter per jaar beschikbaar is voor de verkoop. De appelsap is door pasteurisatie twee jaar lang houdbaar. Maar zo lang blijft de sap niet staan, want ze wordt verkocht in verschillende winkels met streekproducten en tegen het einde van het jaar krijgen wij orders voor kerstpakketten waardoor het snel gaat.
Wil je appelsap van de afgelopen oogst drinken, dan kun je dit onder andere kopen bij de Johanneshoeve, Villapark de Vlegge, De C.A.V. in Den Ham of bij Ed’s Kaashuis in Vriezenveen.
D’Oale Bongerd, Vroomshoop
www.oalebongerd.nl
De Wijnmakers
Met inmiddels twaalf hectare wijngaard om te onderhouden in Twente kun je De Wijnmakers geen kleine lokale jongens meer noemen. “Hoe dat zo gekomen is?”, zegt Jeroen. “Vanuit passie en twee hobbywijngaarden; en dat werd een serieus bedrijf. Wij - Rob, Robert en ik - kennen elkaar uit de horeca en vulden elkaar perfect aan met onze eigen expertises. We hadden al een wijngaard in Wierden en hebben toentertijd aan de Vinckenweg ook alvast een wijngaard aangeplant. We wisten dat het restaurant met productielocatie aan de Vinckenweg - op de grens van Vriezenveen en Geesteren - beschikbaar kwam. Zo is dat balletje gaan rollen. Want het duurt vier tot vijf jaar voordat er echt druiven groeien om wijn van te maken. Pas na tien jaar is een wijngaard in volle productie en een wijnstok gaat vijftig tot zestig jaar mee. Met de veranderingen in het klimaat is het dus een hele puzzel om de juiste rassen te kiezen voor de toekomst. Je ziet nu ook echt een verschuiving van de gebieden waar druiven worden verbouwd, zoals van Spanje en Frankrijk naar Nederland. We worden in de toekomst echt het wijnland van Europa. Vandaar dat we als Twente inmiddels ook een Europese BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) hebben. Het restaurant is inmiddels twee jaar open en de nieuwe oogst van september zit nu net op de fles. In het restaurant is wijn de basis waar de gerechten naartoe gekookt worden door Rob, onze chefkok en wijnmaker. Een van onze mooie wijnen is de Parel waarvoor we de Phoenixdruif gebruikt hebben. Echt een mooi bubbelwijn die echt goed gelukt is.”
De Wijnmakers, Geesteren
www.dewijnmakers.nl