e kersverse vader Mart Mensink is altijd actief geweest in de grond- weg- en waterbouw en heeft daarnaast een passie voor ondernemen.. “Ik ben viereneenhalf jaar werkzaam geweest als werkvoorbereider en zag dat er veel verspilling plaatsvond in de gehele sector. Materiaal dat niet werd gebruikt of over was, werd weggegooid. En dat is zonde”, aldus Mart.
Maar hij heeft een oplossing bedacht. Drie jaar geleden ontstond het idee om deze materialen van verschillende bedrijven te hergebruiken en zo bij te dragen aan een circulaire bouw. Hij startte DuSpot BV. Een onafhankelijke matchingstool voor overheden en aannemers, waar vraag en aanbod voor vrijgekomen bouwmaterialen wordt gematcht. Daarmee stimuleert DuSpot hergebruik, een van de meest duurzaam mogelijke werkwijzen.
Onafhankelijke tool
“Ik kom uit de Tinder-generatie, je kent het wel: swipen en personen worden gematcht,” vertelt Mart lachend. “En eigenlijk ben ik door deze app en het zien van dit probleem bij niet alleen het aannemersbedrijf waar ik werkzaam voor was, maar ook bij veel andere bouwbedrijven op het idee gekomen om een soortgelijk tool te ontwikkelen voor bouwmaterialen. En met deze tool, die verschillende bedrijven met elkaar te verbinden,” vertelt Mart enthousiast. DuSpot is een SaaS-oplossing, een online tool dus, ontwikkeld door het bedrijf DuSpot. En iedereen in de markt kan gebruik maken van deze dienst. Het is dus voor alle bedrijven een mooie aanvulling voor een bedrijf.”
Circulaire bouw
De gebruikers van DuSpot zijn onder andere overheden, ingenieursbureaus en aannemers. De tool biedt de mogelijkheid voor het plaatsen en vinden van vrijgekomen producten als bouwmaterialen die herbruikbaar zijn. Hierdoor ontstaan mooie matches tussen meerdere instanties in verschillende fasen van een project. Door op deze manier bouwmaterialen te distribueren wordt de inkoop voor projecten steeds duurzamer. Stort- en depotkosten worden vermeden en ook transportkosten worden verlaagd. “Ik heb met dit idee bij de Provincie Overijssel aangeklopt, waar er enthousiast op werd gereageerd. De Gemeente Overijssel en Waterschap Vechtstromen verstrekten subsidie om het project uit te rollen. Inmiddels hebben we alle landelijke aannemers aan boord en diverse woningcorporaties, waterschappen en gemeentes. Momenteel heeft DuSpot bijna duizend gebruikers”, vertelt Mart.
Van idee naar groot succes
Mart vertelt dat het begon met een idee, waar hij ongeveer een jaar op heeft lopen broeden. “Maar inmiddels zijn we al met z’n vijven om dit bedrijf tot een succes te maken. En met al circa duizend gebruikers hebben we alle vertrouwen in de groei van DuSpot. We zitten nu in de scale-up fase; inmiddels is het landelijk goed bekend, maar het echt gebruik laten maken van de tool is soms nog lastig. Dit komt door het menselijke aspect; mensen zijn nog niet gewend aan een circulaire werkwijze omdat dit niet de standaard werkwijze is. Deze verandering moet door mensen worden uitgevoerd en dat is even wennen. Dat heeft dus even tijd nodig. Maar we willen ervoor zorgen dat er regionale samenwerkingen worden gevormd, waar de bedrijven uit de regio met elkaar circulair kunnen samenwerken.”
Starter met impact 2022
Met dit mooie nieuwe concept besloot Mart mee te doen aan de verkiezing Starter met Impact 2022. “Ik hoorde over deze verkiezing en dacht: hey! Dit past goed bij wat wij doen. Ik ging er zonder enkele verwachtingen in en toen werden we een paar maand later gebeld dat we in de finale zaten! En tot onze grote heugenis hebben we de finale zelfs gewonnen! Dat voelt super. Het is erg fijn om waardering en erkenning te krijgen voor dat waar we mee bezig zijn. En het is ook de bevestiging dat we op de juiste weg bezig zijn. Met z’n allen op naar een groene toekomst!”