anneer stuur jij je vrienden een Tikkie? Als ze één euro in het krijt bij je staan? Of pas vanaf tien euro? Veel mensen vinden het moeilijk om achter geld aan te gaan. Zo ook ondernemers die facturen niet betaald zien worden. “Klop in zo’n geval gerust bij ons aan,” zegt Maarten Booijink, een van de Twentse advocaten van Brusse & Masselink. “Als wij ons ermee gaan bemoeien, verloopt het proces een stuk sneller.”
Brusse & Masselink staat voor Willem Brusse en Sebastiaan Masselink. Zij begonnen ruim tien jaar geleden gezamenlijk een advocatenkantoor. Marc Schuring en Anita Baan sloten zich later aan als mede-eigenaren. De Twentse advocaten zagen naast de advocatuur nieuwe kansen met name door de veranderende markt. Dat wilden ze een stap voor zijn. Maar dan wel op hun manier, dus zonder de traditionele stoffigheid van het driedelige grijs. Inmiddels hebben ze drie vestigingen in Twente, zo ook in Tubbergen aan de Hardenbergerweg, waar ze zich hebben gehuisvest in het pand van VWZ. “Ik woon letterlijk om de hoek, dus een afspraak op het kantoor in Tubbergen is zo gemaakt,” aldus Maarten Booijink, advocaat bij Brusse & Masselink.
MKB Rechtshulp
Dat Brusse & Masselink er echt wil zijn voor de ondernemer blijkt ook uit het feit dat zij ondernemers juridische hulp aanbieden in abonnementsvorm: MKB Rechtshulp. Daarmee heb je voor 500 euro per jaar recht op tien uur bedrijfsjuridisch advies. Inmiddels hebben al meer dan 150 ondernemers een abonnement afgesloten. Booijink: “De ervaring leert ons dat ondernemers met een abonnement het prettig vinden om op een snelle en laagdrempelige manier antwoord te krijgen op al hun juridische vragen. Zo ook de vraag wat te doen met onbetaald gelaten facturen.”
Incasso
Brusse & Masselink onderscheidt zich van andere advocatenkantoren door ondernemers extra services te bieden, waaronder het uit handen nemen van hun incasso’s. Wanneer debiteuren hun rekeningen niet betalen, dan springt Brusse & Masselink in om een verder oplopend debiteurensaldo te voorkomen. “Hoe eerder wij betrokken worden in het traject, hoe groter de kans dat er binnen afzienbare tijd betaald wordt. Wij zien namelijk dat ondernemers openstaande facturen vaak té lang laten liggen omdat zij geen tijd (of zin) hebben om zich met niet betalende klanten bezig te houden. Wat begrijpelijk is. Je hebt een dienst geleverd of een product verkocht, dan wil je gewoon op tijd betaald krijgen,” aldus Maarten.
Effectief debiteurenbeleid
Incasso’s worden nog dezelfde dag opgepakt. De debiteur ontvangt een incassobrief met het verzoek om over te gaan tot betaling van de openstaande vordering, inclusief de wettelijke handelsrente en de buitengerechtelijke incassokosten. Een incasso uit handen geven aan ons kost in principe vijftig euro per dossier, tenzij de incasso slaagt, dan kost het een ondernemer niets. Wij ontvangen dan de buitengerechtelijke incassokosten die de debiteur betaalt. “Wat wij doen is onze klanten helpen bij het voeren van een effectief debiteurenbeleid en wanneer het nodig is, geven wij ze een extra zetje. Wij zien geregeld dat een onbetaald gelaten factuur, waarbij wij niet tijdig zijn betrokken, leidt tot een langslepende procedure. Mijn advies is dan ook: schakel ons in een zo vroeg mogelijk stadium in, zodat jij er geen omkijken meer naar hebt en de openstaande factuur snel betaald wordt.”