n 2013 zijn de ambtelijke organisaties van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland samengevoegd onder de naam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen. Zij voert de volledige bedrijfsvoering uit voor beide gemeenten en heeft een bestuur dat bestaat uit beide colleges van burgemeester en wethouders. Namens Noaberkracht is Remon Workel kennis- en innovatiemakelaar, ofwel verandermanager. Hij legt voor ondernemers vanuit zijn grote netwerk verbindingen met diverse partijen vanuit de drie O’s, Onderwijs, Overheid en Ondernemers. Remi Groothuis, eigenaar van De Delmar Kantoormeubelen & Projectinrichters in Geesteren, klopte bij Workel aan voor advies.
“Mijn rol als bemiddelaar is vraag-gestuurd,” zegt Workel. “Als een ondernemer mij belt, dan inventariseren we eerst wat de vraag of het probleem precies is, dan ga ik aan de slag en probeer ik een of meer partijen te vinden die kunnen helpen. Dat kan een andere ondernemer zijn, maar ook een contact uit het regionale onderwijs, iemand uit de lokale of regionale politiek, nieuwe initiatieven zoals de Innovatiehub, enzovoorts. Vanuit mijn netwerk heb ik heel veel bronnen om aan te boren.” Met die basis is Workel bijvoorbeeld de bedenker van Agrohub Twente, dat zich richt op ondernemers in het buitengebied om hen te helpen met innovatie en duurzame bedrijfsvoering en bestaat uit een samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijs en overheden. “Mijn functie voor Noaberkracht kun je het beste met één woord samenvatten: verbinder.” Nieuwe initiatieven en andere interessante projecten waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen deelt hij met regelmaat via de Nieuwsbrief voor ondernemers van de gemeente Tubbergen. “Ik zou me daar echt op abonneren als ondernemer. Want naast gave projecten delen we ook andere informatie over subsidies, nieuwe regelgeving of webinars en bijeenkomsten die we organiseren.”
Geslaagde bemiddeling
“Mijn bedrijf draaide altijd goed, er was niks met de omzet, klanten en personeel waren tevreden en we stonden bekend als een betrouwbare leverancier van kantoormeubelen,” zegt Groothuis. “En dat is nog steeds zo, maar het schortte bij mij aan één ding: ik had geen verstand van marketing. Ik kwam niet veel verder dan af en toe een berichtje plaatsen op social media. Ik realiseerde me dat dat anders moest om met De Delmar toekomstbestendig te blijven, maar ik wist niet goed hoe ik om moest gaan met marketing. Daarom probeerde ik studenten van Saxion te krijgen die me daarbij zouden kunnen helpen. Maar die pogingen liepen steeds op niks uit. Totdat ik een bericht van Remon als innovatiemakelaar voor Noaberkracht voorbijzag komen in de nieuwsbrief. Ik heb hem gebeld en vanaf dat moment kwam er echt schot in de zaak.”
Het basisdoel: sociale duurzaamheid
Het lukte Workel wél om contacten te leggen met de juiste studenten: “Eindelijk zat ik met de goede mensen aan tafel. Ze hebben vijf onderzoeken gedaan, waarmee onder meer doelgroepen en customer journeys in kaart zijn gebracht, online marketing is uitgestippeld, enzovoorts. Het was voor mij goed dat ik met deze jonge mensen kon sparren, zij kijken anders en op een eigentijdse manier tegen bepaalde zaken aan waardoor ik andere inzichten heb gekregen in marktwerking, innovatieve ontwikkelingen en veel meer belangrijke zaken. Die jonge mensen zijn ook de klanten van de toekomst met andere consumentenbehoeftes. Al met al heb ik door de bemiddeling van Remon forse en kwalitatief belangrijke stappen kunnen zetten waarmee ik doelstellingen voor de lange termijn heb kunnen realiseren.” Workel: “Het is altijd goed te horen dat mijn hulp zijn vruchten afwerpt, maar belangrijker is dat Remi mij nu niet meer nodig heeft. En nóg belangrijker is dat dit een bijdrage is geweest aan het basisdoel dat we allemaal voor ogen moeten hebben, namelijk dat iedereen, dus ook ondernemers, het goed moet hebben.”
“Ik heb leren inzien dat we ons moeten focussen op geluk en plezier”
Gelukkige verbindingen
Groothuis: “Die doelstelling vind ik een prachtig voorbeeld en wezenlijk onderdeel van sociale duurzaamheid. Ik heb leren inzien dat ik we ons moeten focussen op geluk en plezier. Dat geldt voor alles waar we mee bezig zijn. Allereerst wil ik privé, samen met mijn vriendin en mijn zoontje, gelukkig zijn, dat is het allerbelangrijkste. Maar het geldt ook in zakelijk opzicht. Ik streef ernaar dat iedereen in ons team van negen medewerkers, inclusief ik zelf, plezier heeft in zijn of haar werk, ambitie en passie toont en elkaar helpt en dat onze klanten blij met ons zijn.” Workel, tot slot: “Juist, daar draait het allemaal om, samen zoeken naar gelukkige verbindingen, dat is pas duurzaam!”
Samenwerking met Heracles Almelo
De gemeente heeft sinds kort een samenwerking opgezet met voetbalclub Heracles Almelo: het innovatie-initiatief. Ook hier draait het om ondernemers verbinden aan onderwijs en overheid en andere ondernemers. Rondom wedstrijden organiseert Heracles samen met de partners (waaronder dus de gemeente Tubbergen) interessante bijeenkomsten en de mogelijkheid tot netwerken. Ook zijn er specifieke themabijeenkomsten die voor ondernemers interessant zijn. Via de gemeente worden hiervoor kaarten beschikbaar gesteld aan ondernemers. In de nieuwsbrief worden zij hierover geïnformeerd.