Hij hangt bij de ingang aan het plafond.” Het is wel duidelijk dat we hier bij een bedrijf zijn waar naast hard werken ook samen lachen belangrijk is. De ‘hij’ in de quote is namelijk de verre voorganger en voorouder van Rob Nijhuis, Berend, die in het begin van de vorige eeuw een bouwbedrijf begon in Rijssen. Diens beeltenis hangt bij de entree. We zijn aangeschoven in het kantoor van Rob, die samen met broer Erik jarenlang de directie voerde over het familiebedrijf.
Inmiddels is Robbert Wittmaekers statutair directeur van Nijhuis Bouw en Nijhuis Toelevering. Dat wil zeker niet zeggen dat Wittmaekers het bedrijf alleen runt. En dat wil hij ook helemaal niet - hij kan met raad en daad bij de voormalige directeuren terecht, die dus nog steeds betrokken zijn. En daar is Wittmaekers - die zijn roots heeft liggen binnen de energie-, telecom- en infratak van de bouwwereld - blij om: “Rob en Erik hebben in het verleden wel bewezen dat ze de markt uitstekend kennen, en dat ze kansen niet alleen pakken, maar ook vroegtijdig zien aankomen.”
Toeleveringonline.nl
Een voorbeeld van zo’n vooruitziende blik? Met toeleveringonline.nl speelt Nijhuis al jarenlang in op de trend die nu pas echt in de bouwwereld voet aan de grond krijgt: via die website kunnen particuliere en klein-zakelijke klanten maatwerk kozijnen, deuren en schuifpuien kopen. Mede door het succes daarvan, en dat van Nijhuis Toelevering, kan nu de stap worden gezet om de eigen timmerfabriek te vergroten en de capaciteit ervan te verdubbelen. Daarbij zweren ze bij Nijhuis bij conceptueel en seriematig bouwen. “En de helft van wat we doen heeft te maken met renovatie”, stelt Rob Nijhuis. Ook daarbij gaat het bedrijf vooral voor seriematige projecten, met name ook voor corporaties. “Een hele andere tak van sport dan nieuwbouw”, vertelt Robbert Wittmaekers. “Want daarbij kom je echt een paar dagen bij de mensen over de vloer. Het vraagt andere kwaliteiten van onze vakmensen. Niet alleen moeten ze hun werk goed doen, ze moeten het ook kunnen uitleggen en goed om kunnen gaan met de mensen bij wie ze ‘te gast’ zijn en in wier huis ze aan de slag gaan.”
“Ik vind het geweldig dat het bedrijf op deze vooruitstrevende manier werkt”
Géén eenheidsworst
Terug naar het seriematig bouwen. “Dat is absoluut géén eenheidsworst”, zeggen beide mannen vrijwel in koor. Nee, het gaat bij hen om een ideeëndatabank die ze telkens weer opnieuw kunnen gebruiken. Voorbedachte oplossingen, die op de plank liggen en die ze bij verschillende projecten op net weer andere manieren kunnen samenstellen. De dynamische databank heet Trento. “We werken daarbij samen met vaste partners, voor vooral corporaties, maar ook voor de koopwoningenmarkt en andere ontwikkelaars en beleggers.” Samen met de opdrachtgever wordt vooraf gekeken naar de wensen en uitgangspunten van een project. Én naar het budget, want door op deze manier te werken kan Nijhuis uiterst nauwkeurig aangeven wat de klant onder de streep moet betalen. Zo ontstaan woonwijken met huizen die wel op dezelfde principes gestoeld zijn, maar die toch wel degelijk verschillen.
Grote slag slaan in woningbouw
“Ik vind het geweldig dat het bedrijf op deze vooruitstrevende manier werkt; door op deze manier te bouwen, kunnen we een grote slag slaan in de vraag naar woningen die er momenteel is”, stelt Wittmaekers. Rob Nijhuis zit glimlachend naast hem. “Het is daarom dat Erik en ik de leiding over het bedrijf met een goed gevoel overgeven aan Robbert: hoewel - en misschien wel dankzij dat - hij uit een andere discipline afkomstig is; hij snapt het wel, hij begrijpt het DNA van ons bedrijf.” In dat DNA is één woord in ieder geval belangrijk: samen. In de vorm van samenwerken. Onderling, tussen de verschillende afdelingen en disciplines, tussen de verschillende mensen intern. Dat zijn er ongeveer zeshonderdvijftig. Maar zeker ook naar buiten toe, door samenwerking met de klant. “Eenheid is belangrijk.” Maar dat wil niet zeggen dat alles van boven wordt opgelegd. “Zeker niet”, merkte Wittmaekers. “In het eerste jaar dat ik hier nu in het bedrijf rond loop (hij begon op 1 september 2022-red.) heb ik juist gemerkt hoeveel creativiteit, inventiviteit en eigenaarschap er in dit bedrijf zitten. Nieuwe ideeën ontstaan vanuit dit DNA uit zichzelf, zijn zeer zeker welkom en daar wordt ruimte aan gegeven.”
“Nieuwe ideeën ontstaan vanuit dit DNA uit zichzelf”
Rooskleurige toekomst
Van nieuwbouw tot renovatie en van projectontwikkeling tot transformatie, service en onderhoud: het is allemaal aanwezig binnen het Nijhuis-concern. Het bedrijf is duidelijk klaar voor de toekomst, die er voor de sector waarin het actief is sowieso rooskleurig uitziet. Er moet nogal wat gebouwd worden in Nederland. “De organisatie is er klaar voor en straks met de uitbreiding van de fabriek helemaal. En onder leiding van Robbert weet ik zeker dat dat goed komt”, zegt Rob Nijhuis. Ook met Robbert Wittmaekers nu als de algemeen directeur blijven het Nijhuis-DNA, de Nijhuis-trots en de Nijhuis-eigenzinnigheid zeker aanwezig.