et is 2012. De voorbereidingen voor de negende editie van 3FM radiozender Serious Request zijn in volle gang. Drie bekende radio-DJ’s laten zich vlak voor kerst drie dagen lang, zonder te eten, in een glazen huis opsluiten en draaien plaatjes om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Het Van Heekplein in Enschede is de gekozen locatie. Heel Twente is in extase.
Bijna dertig kilometer verderop zitten Ootmarsummers Tonnie Geerdink, Niek Heerink, Bernardo (Pom) Engbers, Dennis Heerink en Gert Smoes een biertje te drinken. ‘Dat kunnen we zelf ook van hieruit wel’, zegt Pom stellig en tegen Tonnie: ‘Kun jij aan een bouwkeet komen?’ Tonnie heeft de connecties en zo is de vriendengroep ineens eigenaar van een keet. Het ding wordt in het centrum van Ootmarsum geparkeerd. Er worden plaatjes gedraaid, verzoeknummers gespeeld en veel reclame gemaakt; aan het einde staat de teller op 8012 euro. Niek blikt terug: “3FM leefde in die tijd. Iedereen wilde Twente, het echte noaberschap, op de kaart zetten. Op dat succes liftten wij mee. Het geld dat we toen inzamelden, brachten we met twee touringcars naar Enschede. We konden in de rij op het Van Heekplein gaan staan. Maar we hebben een geweldige dag gehad.”
Beter onderscheiden door uit te wijken naar september
Een jaar later wijkt 3FM uit naar Leeuwarden. Bij het horen daarvan overheerst licht Twents chauvinisme. Geld naar Friesland brengen ziet het vijftal niet zitten. Waarom niet goede doelen bedienen in Ootmarsum en omstreken? Om niet teveel te moeten wedijveren met Serious Request wijkt de organisatie uit naar september. Tonnie licht toe: “Zo konden we ons beter onderscheiden: die periode past bij een buitenevenement en we zaten mooi achter de zomervakantie aan.” Bijna 3000 euro per doel wordt er in die zelfstandige opzet van het Glazen Huis Ootmarsum opgehaald. Het geld gaat naar de stichting Twentse Wensambulance en naar het Ootmarsumse Huize Franciscus die de binnentuin ervan opknapt. In de jaren erna blijven de bedragen oplopen.
Iedereen te vriend houden
Het concept is na tien jaar onveranderd. Alleen de keet van toen is ingeruild tegen een ander exemplaar. “Mét ingebouwde draaitafel in het glazen gedeelte," voegt Tonnie er vilein aan toe. Niek: “Op maandag en dinsdag bouwen we in het centrum op. Op woensdagavond om 20.00 uur gaan we live tot en met zondag. Vijf DJ’s draaien 24 uur per dag plaatjes en wisselen elkaar om de drie uur af. En er is live muziek.” Het klinkt eenvoudig, maar een langdurige voorbereiding ligt eraan ten grondslag. In de aanloop naar het evenement toe moet er een evenementenvergunning worden aangevraagd bij de gemeente, dan nog een vergunning bij het commissariaat voor de media. Is die goedgekeurd, dan wordt er bij het Agentschap Telecom om een uitzendfrequentie gevraagd voor die desbetreffende draaidagen. Het bestuur is actief en dat zijn ook de twintig extra vrijwilligers die allerlei hand- en spandiensten verrichten. Zo is er een opbouwcommissie, een sponsorcommissie en iemand die de bands contracteert voor de livemuziek. Dan is er nog een eigen barcommissie met tien personen die de horeca runt tijdens het evenement. “Alles tegen kostprijs,” zegt Niek, “De winst gaat naar de goede doelen.”
“We nemen dan alles door, dat kan wel twee avonden duren”
Geld komt altijd goed terecht
Die goede doelen worden in april verzameld. “We nemen dan alles door, dat kan wel twee avonden duren,” vertelt Tonnie, “we willen weten waar het geld naartoe moet gaan en dat het ook in of rondom Ootmarsum uitgegeven wordt. Daarna volgt een schifting tot er drie tot vijf doelen overblijven. De andere vrijwilligers vragen we ook wat zij ervan vinden. We willen helder en transparant hierin zijn. Natuurlijk blijft het lastig kiezen, je wilt iedereen te vriend houden.” Keuze is er in de laatste jaren gemaakt voor onder andere een duofiets voor Huize Franciscus, speeltoestellen voor basisschool De Meander, het zwembad en de sportvelden en een bijdrage voor een operatie in de Verenigde Staten voor de meervoudige complex gehandicapte kinderen Maurice en Vincent. “Het geld komt altijd goed terecht,” weet het duo, “We worden als bestuur meestal uitgenodigd om een opening of ingebruikname bij te wonen. Iedereen die iets krijgt, of het nu veel of weinig is, is er dankbaar voor.”
“Het is prachtig dat kleine kinderen van hun zakgeld vijftig cent geven”
Een hele happening
Inmiddels is er een stichting in het leven geroepen: Stichting Pom, vernoemd naar mede-initiatiefnemer Bernardo wiens koosnaam Pom was. Hij overleed in 2014 aan de gevolgen van asbestkanker. De vier overige vormen het bestuur. Zolang ze er nog plezier in hebben, blijft het huidige bestuur de organisatie op zich nemen. “Het is prachtig dat kleine kinderen van hun zakgeld vijftig cent geven en hun zelf gekozen liedje op een briefje schrijven voor de DJ’s. Of op de zondagavond wanneer we afsluiten met een veiling. De vijftig meest bijzondere dingen worden live geveild door veilingmeesters Tonnie en Dennis. Dan staat het hele plein vol en hele groepen bieden tegen elkaar op. Een hele happening!” zegt Niek erover. Tonnie vult aan: “Het blijft wel een uitdaging leuke artiesten te boeken, die jong en oud bekoren. En we zijn steeds op zoek naar nieuwe ideeën. Zo willen we graag een bedrijvenuurtje aanbieden voor sponsoren. Uiteindelijk willen we iedereen die komt een mooie avond of dag bezorgen. Daar doe je het voor.”