ert Tijhof (48) was al ruim 12 jaar lid van de gemeenteraad in Rijssen-Holten, toen hij als fractievoorzitter van de Christen Unie de taak en portefeuille overnam van wethouder Ben Wolterink (onder andere Jeugd en Onderwijs, Onderwijshuisvesting, Ondernemen en Werk). Wolterink had bij z’n afscheid als wethouder nog een droom en had deze voor dat moment ook gevisualiseerd: een grote scholengemeenschap op de plek van de voormalige jutefabriek Ter Horst & Co, waar verbinding tussen het bedrijfsleven en beroepsonderwijs zichtbaar moest worden. Deze droom liep vervolgens voor Bert Tijhof tot aan juli dit jaar als een rode draad door z’n wethouderschap, die uiteindelijk resulteerde in de opening van Kampus.
Inmiddels is Tijhof alweer in z’n derde termijn als wethouder beland en is hij tevens lid van de Twente Board die, naar zal blijken een niet onbelangrijke, rol in de realisatie van Kampus, heeft gespeeld. “Ja, ik ben in 2015 overgestapt van beleid máken naar beleid uitvoeren en dat is zeer dankbaar werk.”
Eerst alle partijen aan tafel krijgen
Vanaf dag één was ik dan ook betrokken bij de droom van Ben, om het maar zo te zeggen. Mijn rol namens de gemeente was het functioneren als een soort smeerolie tussen de juiste partijen en deze samen aan tafel te krijgen.” Bert maakt even een klein sprongetje in de geschiedenis. “Je moet ook even weten waar die droom vandaan komt. Er was al een tijdlang - en overigens nog steeds - onvrede bij ondernemers, die zagen dat jongeren niet op de juiste wijze werden en opgeleid voor de vakmensen die ze eigenlijk in het bedrijfsleven nodig hebben. Zo ontstonden hier kleine opzichzelfstaande opleidingen als REMO West-Twente, Bouwgilde en OT&L. De twee eerstgenoemde zaten al gevestigd in het oude gebouw, maar redelijk onzichtbaar.”
“Jongeren willen uitdagend onderwijs in een inspirerende omgeving”
Eenmalige investering als commitment
Over de rol van de gemeente in het project: “Onze onderwijsverantwoordelijkheid gaat tot en met het vervolgonderwijs. Maar dat wil niet zeggen dat we niet het belang inzien van goed beroepsonderwijs. We moeten er ons alleen niet teveel mee bemoeien, maar wel luisteren naar ondernemers en proberen te faciliteren, en aanjagen daar waar het kan. Maar ook wel investeren. Als een soort eenmalig commitment, maar wel op een verstandige wijze. Want zonder deze investering en de via Twente Board verkregen financiële steun vanuit de zogenaamde ‘Regio Deal’, hadden we Kampus zoals het er nu staat, niet kunnen realiseren.”
In 2018 werd een stuurgroep samengesteld door de gemeente, eigenaar van het pand Ter Steege, de onderwijspartners ROC van Twente, Bouwmensen Rijssen, REMO West-Twente en Zorggilde en Eugenie Knaap van Kleissen Bouwmanagement om het geheel te managen. Tijhof: “Hoe gaan we dit oppakken, wat zijn de kansen en wat hebben we nodig. een pakket van eisen samenstellen en de eerste schetsen op tafel. Daarna zijn we het samen met de IAA Architecten ook goed gaan uitwerken. Met elkaar en zeker door Ter Steege is er enorm veel geïnvesteerd in de totstandkoming van dit project, dat zo belangrijk is om medewerkers voor de toekomst op te kunnen leiden.”
Nieuwste generatie machines
Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling, werd in 2020 gestart met de bouw en konden ROC van Twente, REMO West-Twente, Bouwmensen en Zorggilde vanaf het schooljaar 2022-2023 vakonderwijs aanbieden in een uitdagende, inspirerende en innoverende omgeving. “En vooral uitdagend. Dat is wat je jonge mensen moet bieden. Maar er is nog iets belangrijks: waar vroeger het MBO het met afdankertjes uit het bedrijfsleven moest doet, lopen we nu voorop. Als je nu bijvoorbeeld bij REMO binnenloopt, valt je mond open van de modernste mechatronica-apparatuur. De partnerbedrijven hebben zichzelf verplicht om de nieuwste generatie machines ter beschikking te stellen om de mensen op te leiden,” vertelt Bert enthousiast.
“Nu staat het allemaal in een mooie etalage, klaar voor de toekomst”
Verbinding en kruisbestuiving
Alle onderwijspartners zijn zelfstandig, maar doordat ze in één gebouw gevestigd zijn, ontstaat er een onderlinge verbinding en intensieve samenwerking. Er is sprake van een enorme kruisbestuiving. Het ROC had al een Bouwopleiding en is voor REMO, Bouwgilde en OT&L het gecertificeerde instituut dat de diploma’s verstrekt. Naast de reguliere BOL- en BBL-opleidingen zijn er nu ook allerlei zij-instroommogelijkheden en bijscholingen en krijgen leerlingen van Scholengemeenschap Reggesteyn er praktijklessen. De wethouder: “En over kruisbestuiving gesproken; die ontstond al snel tussen Remo en Zorggilde. Een verpleegkundige heeft geen benul van domotica in een zorginstelling, maar is wel een gebruiker en heeft en krijgt er steeds meer mee te maken, bijvoorbeeld door het inzetten van robots.”
UT en Saxion
Afsluitend: “We hadden hier met REMO, Bouwgilde en OT&L natuurlijk al iets moois. Maar het was allemaal wat bescheiden en verscholen. En nu staat het allemaal in een mooie etalage, klaar voor de toekomst. En zijn we blij dat het ROC van Twente dit als hun volwaardige vierde vestiging ziet en dat de inmiddels al meer dan duizend leerlingen uit alle windstreken vandaan komen. En dat er ook steeds meer samenwerking ontstaat met de UT en Saxion Hogeschool”, aldus een trotse Bert Tijhof namens de Gemeente Rijssen-Holten.