nnovatie, dingen anders doen dan ander voetbalclubs, zit volgens Rob Toussaint, algemeen directeur van Heracles Almelo, in het DNA van deze club: “Zo waren we de eerste in Nederland die op kunstgras ging spelen, de eerste met een fulltime contract voor een FIFA-speler en laten we vooral ook Steve Mokone niet vergeten, de eerste zwarte profvoetballer in Nederland.” Samen met commercieel manager Tom Uitzetter vertelt hij over het innovatieplatform van Heracles, dat vanaf december 2022 een autonomere positie gaat krijgen binnen de organisatie. “Met een nieuwe naam en een eigen website,” zegt Tom.
Tot het seizoen 1913-1914 speelde Heracles zijn thuiswedstrijden op Erve Bonthuis, waarnaar de huidige naam van het stadion, Erve Asito deels is vernoemd. “Historie en innovatie zijn twee belangrijke pijlers binnen de club”, zegt Rob. “Die historie bepaalt grotendeels onze maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid, terwijl de toekomst juist wordt bepaald door innovatieve ideeën en projecten.”
Voetbal als verbindende factor
“Wij zagen daarom tien jaar geleden al een rol weggelegd voor Heracles Almelo als verbindende factor tussen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Er is maar één plek waar deze sectoren op hetzelfde moment bij elkaar komen, en dat is bij ons.” Het idee om een innovatieplatform te starten ontstond zo rond 2008 toen Heracles Almelo plannen had om een nieuw stadion te bouwen naast de huidige locatie: “We wilden nieuwe innovatie en duurzame bouwtechnieken toepassen, zoals ook kijken naar regenwateropvang om toiletten door te spoelen, hoe we ledverlichting konden inzetten, noem maar op. Uiteindelijk bleek nieuwbouw een brug te ver, maar was duurzaam vernieuwen een uitstekend alternatief”, gaat Rob verder. “Zo kwamen we in gesprek met onder meer Gemeente Almelo, VDL, Asito, Benchmark, ETC en ROC van Twente en ontstond gaandeweg het idee om iets te creëren waarin we gezamenlijk een brug zouden kunnen slaan tussen het onderwijs, bedrijfsleven en overheid.”
“Historie en innovatie zijn twee belangrijke pijlers binnen de club”
Innovatieplatform
Tom Uitzetter: “We zijn hiermee aan de slag gegaan met een aantal mensen uit die organisaties, en dat resulteerde uiteindelijk in 2018 in het innovatie initiatief, waarvoor wij een eigen Innovatiebox beschikbaar stelden. In 2019 hebben ook Saxion en de UT het platform omarmd. Het doel ervan was en is nog steeds: jongeren, van mbo tot en met wetenschappelijk onderwijs, met affiniteit voor techniek en technologie te behouden voor de regio, nieuw talent aan te trekken en hun technische kennis en vaardigheden verder te kunnen ontwikkelen. Hierbij dienen onder ander de onderwijsinstellingen hun aanbod af te stemmen op de vraag van het bedrijfsleven. En daarvoor moet je elkaar zien en spreken. Probeer daar maar eens een datum voor te prikken met zoveel partijen. Dan is er toch vaak maar één plek waar ze allemaal komen. En dan ook nog in één gezamenlijke box.” Rob: “Waaruit nu al mooie programma’s zijn ontstaan als ‘Triple T High Tech Academy’ en The Fitgame.”
Nieuwe vorm
Het platform staat nu zo stevig dat het tijd werd voor een nog betere organisatie en meer autonomie. Tom: “Tot dit moment hadden we via Saxion innovatiemanager Ivar Hageman ingehuurd om, samen met het commerciële team van Heracles, het initiatief uit bouwen. Er ligt nu een fundament waardoor we, vanaf 2023, kunnen gaan werken met een geheel ander organisatiemodel en dat bestaat uit vier teams: Duurzaamheid, Vitaliteit, Talent en - last but not least - Team Trots. Want onze Twentse bescheidenheid is nogal altijd zo groot, dat zelfs onze jongeren sommige regionale bedrijven niet eens kennen. Samen met marketeers van onder andere Gemeente Almelo en Saxion willen we dat beter gaan promoten.” In het Team Vitaliteit speelt Heracles zelf ook een grote rol. “Met onze kennis en ervaring, uiteraard, maar ik wil ook graag hierin de rol van het MST en ROC van Twente benadrukken, waarin we al samenwerken binnen vitaliteitsprogramma The Fitgame, waar werkplezier, het in balans zijn en blijven, leefstijl en persoonlijk leiderschap centraal staan”, vult Rob aan. In het Team Talent worden jonge talenten gekoppeld aan de juiste bedrijven of onderzoeksopdrachten en in het Team Duurzaamheid wordt vooral kennis gedeeld. In ieder team zitten één of meerdere personen uit een organisatie die deelneemt in het platform. Een stuurgroep vanuit onderwijs, overheid, bedrijfsleven en Heracles houdt gezamenlijk de bekende stip op de horizon in de gaten en stelt zo nodig de strategie bij.
Hettrix
Het platform of initiatief, zoals het nu toe werd omschreven, krijgt nu ook een eigen naam: Hettrix. “Een goede naam spreekt meestal voor zich, maar ik wil deze toch ook even uitleggen”, zegt Rob. “Iedereen die iets met voetbal heeft kent wel het begrip ‘hattrick’; drie keer scoren door één speler binnen een wedstrijd. In ons geval staat het voor drie keer scoren voor ondernemers, onderwijs en overheid. De ‘x’ op het eind staat voor de samenwerking binnen Hettrix. En de ‘HE’ aan het begin hoef ik uiteraard niet uit te leggen, toch?” Niels Getkate is nu als accountmanager Hettrix & New Business het aanspreekpunt. Er nemen ook steeds meer gemeentes deel aan Hettrix. “Het doet mij ook goed dat de Gemeente Rijssen-Holten zich voor de lange termijn aan ons platform heeft verbonden. Daar spreekt vertrouwen uit,” zegt Rob tot slot.