ls je op de website van Multi Protect kijkt, zie je in één oogopslag de gespecialiseerde divisies van het bedrijf, maar vind je weinig informatie over de mensen achter deze onderneming. En laat dat nou juist het verhaal zijn waar wij van Ondernemersmagazine meestal naar op zoek zijn. Wanneer je dan in gesprek gaat met Dirkjan Poortman (40), die samen met zijn broer Gertjan (47) sinds 2013 eigenaar is van het bedrijf, dan kom je er wel achter waarom die informatie ontbreekt.
“Ja, dat is inderdaad wel een punt. Het is geen bewuste keus of zo, maar wellicht dat het wat zegt over ons karakter. We zijn niet van die types die het van de daken schreeuwen, om het maar zo te uit te drukken”, verklaart Dirkjan het gemis. Waarmee hij eigenlijk ongewild de link legt naar Multi Protect Dakwerken, de jongste tak van het bedrijf.
Van de vloer naar het dak
Lachend: “Ja, nu je het zegt: we zouden het dus nu letterlijk van de daken af kunnen schreeuwen, maar we blijven hier gewoon met beide benen op grond staan hoor. Hierbij doelend op Multi Protect Specialistisch Aannemingsbedrijf, waar het allemaal ooit mee begonnen is. “Mijn vader en mijn broer zijn in 1997 begonnen met betonreparaties en betonbescherming. Dat laatste werd vanaf 2000 onze specialisatie en dan met name het verwerken en toepassen van kunstharsen oftewel ‘coaten’ bij het afdichten, beschermen en/of antislip maken van zowel binnen- als buitenvloeren. We zijn dus letterlijk van de vloer naar het dak gegaan!”
Sinds 2013 samen verder
Zelf was Dirkjan als werknemer binnen het bedrijf werkzaam (net als nu hun jongere broer) op de bouw voordat hij in 2003 een kwart van de aandelen overnam en er ook kantoorwerkzaamheden bij ging doen. “Het kabbelde allemaal leuk voort in die tijd, totdat ik zo’n jaar of dertien, veertien geleden zelf twaalf maanden thuis kwam te zitten vanwege fysieke problemen. Nadat ik had gekozen om mij volledig op het commerciële deel te gaan richten, vond mijn vader, mede ook door de digitalisering, dat het ‘tied wöt veur mie om te stopp’n’ en zijn mijn broer en ik in 2013 samen verder gegaan. Maar nog altijd zitten we drie keer per maand, samen met onze inmiddels 73-jarige vader als adviseur, bij elkaar en bespreken we de noodzakelijke onderwerpen. Soms is het een uurtje koffieleuten en op een ander moment kan het echt (nood)zakelijk zijn. Hij mag dan mede gestopt zijn door digitalisering, maar via de Rabo-app houdt hij nog steeds de bankrekening in de gaten”, zegt Dirkjan lachend. “ Gelukkig, want ik heb niet zo veel met cijfers.”
Multi Protect Schilderwerken en Dakwerken
In 2012 is Multi Protect gestart met een eigen schildersbedrijf. In aanvang met vijf man, totdat in 2013 het schildersbedrijf Glasvenster werd overgenomen: Dirkjan: “Ja, hoewel die overname in aanvang niet helemaal vlekkeloos verliep - welke overname wel trouwens - en we dus wel ineens met tien nieuwe medewerkers zaten, zijn we tot op de dag van vandaag blij met deze stap en de uitstekende samenwerking met Roosdom Tijhuis, waarvoor we nog altijd het overgrote deel van het glaszetten en schilderwerk uit mogen voeren.” Bij Multi Protect Schilderwerken zijn momenteel vijfenveertig mensen werkzaam, waarmee dit bedrijfsonderdeel ondertussen is uitgegroeid tot de grootste van de drie: ”Bij ons Gespecialiseerd Annnemingsbedrijf werken twintig mensen en bij het nog relatief onbekende Multi Protect Dakwerken, waar jongste broer Egbert sinds maart 2022 aan het werk is, hebben we vijf man aan het werk. Maar dan zie ik twintig meter verderop een dakdekkersbedrijf uit Hengelo aan het werk en dan denk ik, hmmm…, maar we klagen niet, hoor. Want tegelijkertijd denk ik ook: het gaat prima, we zijn gezond in meerdere opzichten en we hebben het goed”, relativeert Dirkjan. Waarbij we weer terug zijn bij het begin van ons gesprek. “Wat is trots? Ik vind dat een vervelend woord. We doen het allemaal samen en we kunnen niet zonder elkaar. Werkgevers, werknemers. Soms komen er dingen op je pad en achteraf hoop je dat je de juiste keuzes hebt gemaakt. Ook dat. Genieten van de mooie momenten en elkaar waarderen. Zo hebben gelukkig weinig verloop in personeel, dat zal wellicht iets zeggen. Net als dat er ook wel eens paar zijn vertrokken en weer terug zijn gekomen.”
Rise Up
Zo bescheiden als hij over hun bedrijf spreekt, des te bevlogen praat hij over zijn rol als voorzitter van de Stichting ‘Rise Up’, waar in onze vorige uitgave van Ondernemersmagazine nog een artikel over verscheen. Rise Up heeft als motto: ‘Rijssen-Holten in 2030 armoedevrij’. Dirkjan: “Het is prachtig om te zien hoe in Rijssen-Holten er toch de drive is om echt om te zien naar elkaar. Er zijn ook in onze gemeente een groot aantal gezinnen die niet rond kunnen komen. Er zijn weliswaar veel mensen die iets willen doen voor een ander, maar vaak niet weten hoe. Door buddy te worden kun je een gezin weer perspectief bieden voor de toekomst.” Meer weten? U kunt het volledige artikel over Rise Up teruglezen op onze website.