iehof Aannemersbedrijf is een allround familie-aannemersbedrijf in het mooie Twentse Lattrop. Niehof is werkzaam in de woningbouw, utiliteitsbouw en de agrarische sector en specialist in het maken van betonconstructies en kelderbouw. Je kunt bij Niehof terecht voor nieuwbouw, verbouw en renovatie maar ook voor projectontwikkeling. Van het aankoop van een stuk grond tot de oplevering van het project. Alles wordt door Niehof verzorgd.
Martin Niehof (49) is de derde in de generatie, en de volgende generatie staat ook al klaar! “Mijn zoon van 20 wil het bedrijf weer van mij overnemen!”, vertelt Martin enthousiast.
Familiebedrijf
De huidige directeur Martin Niehof vertelt: “In 1932 werd het bedrijf opgericht door mijn achteroom en in 1996 werd het overgedragen aan mijn vader, die in 1961 eerst in dienst kwam als timmerman en metselaar. Sinds 1997 ben ik mede-eigenaar en in 2012 heb ik het bedrijf officieel van mijn vader overgenomen. En de volgende generatie is er over een aantal jaar ook klaar voor! Mijn zoon van 20 wil het weer van mij overnemen. Hij studeert momenteel nog aan Saxion, maar in de uren wanneer hij vrij is, werkt hij mee in het bedrijf. Zo leert hij het van mij, net zoals dat ik het van mijn vader heb geleerd.”
Ondernemersbloed
Martin komt dus uit een ondernemersfamilie en het ondernemen was voor Martin normaal. “Ik ben er mee opgegroeid; ik ken niet anders. Ik wist dus waar ik voor koos en wat er allemaal bij komt kijken. En ik zou het ook niet anders willen. Maar je moet het wel écht willen. Het runnen van een bedrijf is niet zomaar even iets wat je erbij doet. Het is dan ook geen baan van veertig uur, er gaat veel meer tijd in zitten. Maar de tijd zelf indelen en de vrijheid om zelf keuzes te maken vind ik fijn. Ik ben de enige eindverantwoordelijke op dit moment bij Aannemersbedrijf Niehof. Veel projecten en begrotingen/calculaties komen eerst bij mij langs voordat ze de deur uitgaan; mocht dit door drukte niet lukken kan ik terugvallen op mijn personeel. Doordat ik de enige eindverantwoordelijke ben kunnen we binnen Niehof snel ‘schakelen’; dit wil zeggen dat ik bij een grondaankoop snel kan beslissen dit wel of niet te doen doordat ik van niemand toestemming nodig heb.
Informele sfeer
Maar het bedrijf is natuurlijk niks zonder alle negentig fulltime werknemers, vijfentwintig flexibele werknemers en twaalf bouwleerlingen. “We zijn een platte organisatie. Iedereen weet wat er gedaan moet worden en iedereen krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat vind ik belangrijk. En ook dat het goed gaat met de medewerkers. Daarom probeer ik elke week een functioneringsgesprek te hebben, al klinkt dat erg formeel. Het is gewoon een informeel gesprek om te kijken hoe het gaat, ook privé en of de medewerkers nog op hun plek zitten en blij zijn met het werk. Ik zo’n gesprek vraag ik dan bijvoorbeeld ook of diegene zich nog wil ontwikkelen op bepaalde gebieden. Ik vind het belangrijk dat de jongens zowel persoonlijk als op zakelijk gebied kunnen groeien”, vertelt Martin.
Activiteiten voor verbinding
Naast de informele werkgesprekken houden ze bij Niehof ook van een feestje. “We hebben geregeld een borrel. Bijvoorbeeld wanneer er iemand vijfentwintig of veertig jaar in dienst is, de Bouwvakborrel, de Kerstborrel en we doen activiteiten. Zo gaan we binnenkort met de hele club klootschieten. Dat is erg leuk en zo spreken de jongens elkaar ook nog eens. Want je kunt je voorstellen met zo’n grote groep: het zijn collega’s, maar ze zijn allemaal werkzaam op andere projecten en zien elkaar dus weinig. Zulke activiteiten buiten het werk zorgt voor een mooie verbinding met elkaar”, vertelt Martin.
De Noabers
“Ik krijg veel energie van mijn werk omdat het bedrijf goed loopt en door de mooie opdrachten die we binnenhalen, de aanbestedingen van werk en de mooie gebouwen die we neerzetten. Een mooi voorbeeld is de Commanderie in Ootmarsum, dat was echt een mooi project waar ik trots op ben!” Niehof Aannemersbedrijf vormt samen met Lammerink Installateurs, Leferink Architecten de Noabers. “We bundelen onze krachten en voeren samen projecten uit. We hebben het zwembad en de sporthal in Denekamp gedaan, het zwembad in Oldenzaal, de Brandweer in Almelo, en we beginnen binnenkort aan de nieuwbouw van een school in Geesteren. We doen het ontwerp, de bouw en het installatiewerk. Dat is veel en intensief werk, maar het is super mooi om te zien hoe dit wordt ontwikkeld. Dat trekt mij heel erg.”
Meebewegen met de markt
Soms is het ondernemen even spannend. Zo waren er vorig jaar best wat mensen zenuwachtig door de stijgende materiaalprijzen, maar het gaat erom dat je op de juiste manier en het juiste moment inspeelt op de vraag. Ik denk dat wij daar goed in zijn en dat daarom het bedrijf goed loopt. Tegenwoordig zijn de huizen die gebouwd worden duurzaam. We proberen voordelige woningen te bouwen op kleinere kavels; we bewegen mee met de markt en zijn dus flexibel. En op spannende momenten is het erg belangrijk dat je dicht bij jezelf en rustig blijft. Voor elk ‘probleem’ is een oplossing als je je flexibel opstelt.”
Kijk op de toekomst
Ook kijkt Martin naar de toekomst, waarin het thema duurzaamheid uiteraard een grote rol speelt. Dat kun je merken aan het inspelen op de markt, maar ook aan de manier van werken. “Het tekenwerk gebeurt tegenwoordig bijvoorbeeld allemaal in 3D. Doordat de werkvoorbereiding steeds beter is, zijn er minder uur nodig op de bouw. Verder hebben wij al het materieel in eigen beheer en proberen we materiaal zo veel mogelijk te hergebruiken.
“Blijf bij jezelf!”
De groei in het bedrijf gaat gestaag en stabiel. “Er komen elk jaar één of twee mensen bij. En dat is prima. Een van mijn grootste lessen in het ondernemerschap is: groei niet te snel. Daar is de organisatie namelijk niet op berekend. Dus langzaam groeien en op die manier stabiel blijven!” En iets dat Martin andere (potentiële) ondernemers wel mee zou willen geven: “Blijf bij jezelf en doe waar je goed in bent!”