irjam Braakhuis heeft een achtergrond als docent ondernemerschap aan het ROC. “Fantastisch werk,” zegt Mirjam, “maar ik zag ook steeds meer de problematiek binnen het onderwijs, met name het feit dat het altijd maar draait om moeten, moeten en nog eens moeten met steeds de nadruk op waar je niet goed in bent. Daar stoorde ik me aan en dat geldt ook voor mijn man Ruben, die eveneens docent is. Daarom besloten we het over een andere boeg te gooien en richtten we drie jaar geleden Leerboerderij Stayble op. Hier krijgt iedereen de ruimte om zichzelf te zijn en zijn of haar talenten te ontdekken.”
Braakhuis omschrijft die missie wat specifieker: “Waar wij voor staan is dat iedereen behoefte heeft aan een omgeving waar je gezien wordt en waar respect, begrip en liefde centraal staan. Met Leerboerderij Stayble bieden wij zo’n omgeving. Daarin zijn Ruben en ik samen met onze andere medewerkers en vrijwilligers de professionele en betrokken begeleiders die talenten ontdekken, hulp bieden en ieders waarde zichtbaar te maken. Werken en actief bezig zijn op de boerderij om samen mooie dingen te creëren staan daarbij aan de basis.”
Bouwen aan zelfwaardering
“Aanvankelijk richtten we ons alleen op re-integratie van statushouders, vanuit een behoefte van de gemeente aan hulp bij deze complexe uitdaging. Daarna breidde onze dienstverlening zich uit met zorg-leertrajecten voor uitgevallen jongeren en met dagbesteding voor mensen die niet meer kunnen werken. In alle gevallen gaat het daarbij om het samen bouwen aan zelfwaardering. We krijgen hier mensen met een heel slecht zelfbeeld. Die mensen willen we weer in hun kracht zetten. Daarvoor hebben we uitgebreide voorzieningen op het gebied van dagbesteding, sociale activering, maatschappelijke opvang en re-integratie, met individuele, passende begeleiding. Belangrijk is het uitgangspunt dat er een evenwicht moet zijn tussen leren, werken, ontspanning en persoonlijke aandacht door middel van een zinvolle dag- en weekstructuur. De prachtige omgeving hier in Mander werkt daarbij ook nog eens erg stimulerend.”
Veel activiteiten
“De leercomponent is bij ons belangrijk,” vervolgt Braakhuis. En wat de mensen hier leren via de verschillende activiteiten kunnen ook voor de sociale omgeving en voor bedrijven voordelen opleveren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het bouwen van nestkastjes in opdracht van de gemeente Tubbergen om daarmee een heel nuttig aandeel te leveren aan het bestrijden van de eikenprocessierups of aan mensen die dankzij onze begeleiding aan de slag kunnen in het bedrijfsleven. Heel motiverend is dat er mensen zijn die zonder enig zelfrespect bij ons binnen kwamen zich hebben ontwikkeld tot trotse, hardwerkende en waardevolle werknemers. Daarmee leveren wij een bijdrage aan integratie of re-integratie in de maatschappij van een schijnbaar kansloze groep mensen.” Mirjam Braakhuis eindigt met een oproep aan bedrijven en andere organisaties om vooral contact op te nemen als hun interesse is gewekt. Ze staat te popelen om iedereen nog veel meer te enthousiasmeren.