an de basis van het huidige bedrijf Kuipers Grondwerken & Hoogwerkers staat Kuipers senior, die in 1964 met grond- werk begon. Later breidde hij het bedrijf uit met trekkers, dumpers, bulldozers, rupskranen en mobiele kranen. In 1989 werd de eerste minikraan ingezet, in 1998 werden de eerste onderaannemers ingeschakeld en zo ontwikkelde het bedrijf zich steeds verder. Erwins broer Rudi kwam er werken en vijf jaar later deed Erwin zijn intrede, nadat hij bij een collega grondwerkbedrijf had gewerkt. In 2001 kregen beide broers de leiding over Kuipers Grondwerken B.V. Erwin is degene die het bedrijf vanuit zijn kantoor runt en Rudi stuurt de praktische werkzaamheden aan.
“We hadden destijds alleen nog minikraantjes,” zegt Erwin Kuipers. “En zo’n vijfentwintig man in dienst. Maar op een gegeven moment besloten we om over te stappen op het inhuren van zzp’ers, omdat het qua loonkosten niet meer uit kon. Inmiddels hebben we een heel mooi en vast team van zelfstandigen om ons heen verzameld. En we werken nu met vijftien machines in het grondverzet.” Daarmee wordt een heel scala aan grondwerken verricht, zoals graafwerkzaamheden ten behoeve van leidingen en kabels en met dit team doen we de storingswerkzaamheden voor Vitens en Cogas door geheel Twente."
‘Jullie moeten beginnen in hoogwerkers’
In 2002 kwam de tak hoogwerkers erbij. Dat ging op een bijzondere manier, zegt Kuipers: “Ik was bij een sponsoravond van de voetballers van Fleringen 4. Ik raakte in gesprek met Gerard Tasche, die kort daarvoor zijn bedrijf Tasche Staalbouw had overgedragen aan zijn drie zoons. Hij raadde me aan om niet alleen de grond in te gaan, maar het ook hogerop te zoeken. ‘Jullie moeten beginnen met hoogwerkers’, zei hij. ‘En koop er dan meteen twee vrachtwagens bij, die verdienen zich snel terug’. We moesten er even over nadenken, maar we vonden het zo’n goed idee dat we de investering, zo’n vier ton in guldens, durfden te doen.” Het bleek een perfecte stap. Ze zaten eerst nog met hun bedrijf in Fleringen, vanuit het ouderlijk huis. “Dat werd al snel te klein en de verhuizing naar het nieuwe pand in Tubbergen volgde. We hadden veel meer ruimte en het machinepark groeide van zeventien naar ruim zestig hoogwerkers in tien verschillende categorieën en met verschillende hoogtes. De laatste zes jaar zijn er elk jaar zeven bijgekomen. Ja, we hebben toen echt volop gas gegeven en enorm geïnvesteerd. De ambitie is om te blijven groeien, we moeten meegaan met wat de bouw vraagt. Waar dat uiteindelijk naar toe gaat, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat onze zonen wel de ambitie hebben om verder te willen in ons familiebedrijf."
“De ambitie is om te blijven groeien, we moeten meegaan met wat de bouw vraagt”
Service staat áltijd voorop
“Er gaat bijna nooit een klant weg, ze zijn loyaal aan ons. Concurrentie is er zeker. We zijn niet de goedkoopste - trouwens ook niet de duurste -, maar wel de beste. We winnen het op ultieme service. Zo zijn we dag en nacht bereikbaar en, het belangrijkste, we denken gigantisch mee met de klant. Het lukt mij goed om mee te gaan met de denkwereld van de klant en om snel te schakelen. Zo had iemand drie hoogwerkers nodig voor schilderwerk. Dan kun je er drie dezelfde naar toe brengen, maar ik heb eerst de verschillende hoogtes van het pand nagevraagd zodat ik één grote en twee kleinere kon brengen. Dat scheelde de klant zesduizend euro. Zo zoeken we altijd naar een win-win-situatie.” Kuipers staat ook altijd meteen klaar voor klanten met storingsdienst. “Binnen een uur hebben we in Twente altijd een minikraan. Desnoods ga ik zelf, hoe dan ook regelen we het. Niet voor niets hebben we nog een extra vrachtwagen aangeschaft. En lukt het niet om, wanneer een klant verder weg zit bijvoorbeeld, zelf op tijd een hoogwerker te brengen, dan regel ik er een ter plekke. Dat kost ons eerder geld dan dat we er aan verdienen, maar de service voor de klant staat voorop.” Niet voor niets dat klanten die een concurrent ‘uitproberen’ meestal terugkeren bij Kuipers.
Grote passie motorcross
Hij is er maar druk mee, Erwin Kuipers. Toch vindt hij nog genoeg tijd voor zijn grootste hobby, motorcross. “zondags rijd ik met jongens uit Fleringen een mooi rondje door Twente. Verder ben ik in motorclub De Toerenteller verantwoordelijk voor het offroad-gedeelte. Eén keer per jaar organiseren wij ook een geweldige off the road-rit, waar zo’n zevenhonderdvijftig liefhebbers aan deelnemen. Wij organiseren dit met honderd vrijwilligers en daar ben ik de voorzitter van geworden dit jaar. Dat gaat me makkelijk af, ik kan het allemaal snel regelen. Ik ben echt van het aansturen waarbij vooral ook hoort dat je mensen verantwoordelijkheden geeft en waardering uitspreekt. Dat geldt trouwens ook voor ons bedrijf. Waardering is zo belangrijk en een foutje maken overkomt iedereen, dat is niet erg. Zo hoor je met elkaar om te gaan. Dat geldt ook voor ondernemers onderling, samen moet je dingen oplossen en steun bieden waar nodig. Daarbij hoort ook steun aan lokale initiatieven en verenigingen. Zo zijn wij hoofdsponsor van de volleybalclub in Fleringen, en van de dames 1, onder de naam Kuipers Flevoll. Saamhorigheid is nou eenmaal belangrijk voor de gemeenschap.”