5/2/2022

Kamphuis Sloopwerken: circulair sinds 1953

Kamphuis Sloopwerken

Erwin en Marcel Kamphuis
Johan Koning
Johan Koning
Hengelo | Nederland

Kamphuis Sloopwerken: circulair sinds 1953

Kamphuis Sloopwerken

H

et zijn woorden die je tegenwoordig te pas en te onpas tegenkomt: circulariteit en circulair bouwen. Bij Kamphuis Sloopwerken kijken ze er al lang niet meer van op. Dat circulair werken doen ze al vanaf het begin. Vanaf 1953. “Toen deed men dat zo,” verklaart Marcel Kamphuis, die samen met zijn broer Erwin het bedrijf runt.

“Vroeger waren de manuren goedkoop en had je verder weinig andere kosten. Gebouwen waren zo gemaakt dat je ze vaak gemakkelijk weer uit elkaar kon halen. Mijn vader richtte in 1953 het sloopbedrijf op, naast het boerenbedrijf dat er ook al was. Hij zag er brood in en ging na het melken van de koeien met de sloop aan de gang.” Vader Gerard overleed in 1994, hij was ziek. Zijn beide zoons namen het bedrijf toen over. “Hij overleed vrij plotseling. Ik ben toen gestopt met mijn opleiding makelaardij om Erwin te helpen. Erwin zou het bedrijf overnemen en mijn hulp zou dus tijdelijk zijn. Maar uiteindelijk zijn we samen verder gegaan. Het was vanaf het begin druk en nog mooi werk ook.” Toen ze het bedrijf overnamen, was er zes man personeel. “Nu werken we met tussen de tachtig en honderd man. Deels in vaste dienst, deels inleners. Soms schrik je ervan wat er allemaal gebeurd is,” denkt Marcel terug.

Regionaal

Grotendeels werkt het bedrijf regionaal. Kamphuis: “We werken soms verder weg, maar de voorkeur ligt in de regio. We gaan wel met opdrachtgevers mee door het hele land, vaak voor grotere projecten. Voor het personeel - dat voornamelijk uit de regio komt - proberen we het werk toch nog redelijk in de buurt te houden. De regio Twente, tot aan Arnhem, zeg maar.”  Ging het aanvankelijk alleen om sloopwerk, gaandeweg de jaren ’90 kwam er een nieuwe discipline bij: asbestsanering. “Zo omstreeks 1993 kon je daar nog goed mee beginnen; als je dat nu zou willen oppakken, is het lastiger. Vanwege de regelgeving, certificeringen en hoge investeringen. Het is ontzettend gegroeid. Sinds ongeveer tien jaar is ook het uitvoeren van bodemsaneringen een tak van sport die we, vaak in combinatie met sloopwerk, op hebben gepakt.”

Omgekeerd Bouwen

De laatste jaren kwam daar ook Omgekeerd Bouwen bij. “Aan de ene kant betekent dat de verkoop van tweedehands bouwmaterialen. Dat doen we op de voormalige gemeentewerf van Tubbergen, die we in 2016  van de gemeente hebben overgenomen. Maar Omgekeerd Bouwen is ook het inventariseren van her te gebruiken materialen uit gebouwen, zelfs zonder dat we er zelf aan het werk gaan. Om voor (potentiële) opdrachtgevers inzichtelijk te maken welke her te gebruiken materialen in ooit te slopen panden verwerkt zitten.” Hij somt op: “Stenen, hout, kozijnen, alles wat je kunt hergebruiken. We werken daarin samen met bijvoorbeeld gemeentes en woningcorporaties. Juist doordat bouwmaterialen op het moment slecht verkrijgbaar zijn, is dit een extra motivatie om naar hergebruik te kijken. Al wil het niet altijd zeggen dat het ook financieel meteen aantrekkelijker is. Maar het milieu wint wel - en dat vinden veel bedrijven en organisaties ook steeds vaker noodzakelijk.”

Sociaal bedrijf

“We zijn een familiebedrijf, maar zeker ook een sociaal bedrijf. Mochten er - al is dat de laatste tijd gezien de krapte op de arbeidsmarkt niet echt meer van toepassing - mensen in het dorp zijn die tijdelijk of langer zonder werk zitten, kunnen ze bij ons aan de slag. Onder de voorwaarde van een goede inzet en na het volgen van de nodige veiligheidscursussen. Groei is niet per se belangrijk, we willen het liever goed doen. Plezier in je werk, veilig werken en afspraken nakomen, dat is de kern.”

Erwin (links) en Marcel Kamphuis.
Kamphuis Sloopwerken
Snoeymansweg 19, 7668 TH, Haarle
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators