anuit haar prachtige woning aan de Tonnendijk kijkt ze uit over de weidse akkers rond Vroomshoop. Riëtte Makkinga (1964) voelt zich thuis in het kanaaldorp, met haar man Freddy en haar zes kinderen. Het dorp waar ze sinds 1983 met veel plezier woont en ook veel vrijwilligerswerk verricht. Van collectant tot luizenmoeder en van alles ertussenin. De laatste jaren is ze actief in de Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk. Vanuit dat platform gebeurt er veel moois, met Makkinga als een van de drijvende krachten.
Als er in en om Vroomshoop iets ondernomen wordt, dan ben jij er dikwijls bij betrokken. Waarom doe je dat?
“Dat is niet zo moeilijk. Vroomshoop is een geweldig mooi dorp, waar we met veel plezier wonen. Vanaf het begin hebben we ons hier enorm op ons gemak gevoeld. Het is een gemeenschap waar je best gemakkelijk tussen komt. Maar dan moet je wél meedoen. Sommige mensen doen niks en dan gebeurt er ook niks! We moeten er met elkaar voor zorgen dat Vroomshoop leefbaar blijft en aantrekkelijk genoeg om in te wonen. Dat we onze kinderen en kleinkinderen hier houden om verder te bouwen aan het dorp. Als je wilt dat het hier in de toekomst nog leuk is, dan moet je gewoon zelf de handen uit de mouwen steken.”
“Je moet gewoon zelf je handen uit de mouwen steken!”
Heeft het dorp dan niet genoeg te bieden? En is jouw hulp er altijd bij nodig?
“Vroomshoop is een hartstikke mooie plek en wordt ook steeds mooier. Veel lelijke ouwe gebouwen zijn al weg en we werken er met elkaar aan het nóg mooier te maken. Om het leefbaar te houden moet er simpelweg reuring zijn, moeten er dingen gebeuren en georganiseerd worden, moeten er mensen opstaan. En ja, ik sta nog wel eens op als er dingen moeten gebeuren. Maar met mij heel veel anderen hoor. Het is ook heel leuk er met elkaar iets moois van te maken. Er zit veel goede wil in het dorp. Echte doeners.”
Begrijpen we het nou goed dat het openluchtzwembad er zonder de Dorpsraad niet meer was geweest?
Dat klopt. Vijf jaar geleden hebben we als Dorpsraad een zevental vrijwilligers uit Vroomshoop en Geerdijk bereid gevonden de kar van Aquapark De Zandstuve Vroomshoop te gaan trekken. Met al die mensen hebben we er keihard aan gewerkt om er iets heel moois van te maken. Er ligt nu met Aquapark De Zandstuve een prachtig toekomstbestendig zwembad, dat gedragen wordt door de bevolking, door de ondernemers en door steeds meer bezoekers. Daar kunnen we echt trots op zijn.”
“Vroomshoop is een geweldig mooi dorp, waar we met veel plezier wonen”
En dan het Kabouterbos in Vroomshoop. Ook iets om heel trots op te zijn?
“Dat mag je gerust zeggen. Eigenlijk kwam mijn dochter José met het idee toen ze het Kabouterpad in Sibculo had bewandeld. Dat vond ze hartstikke leuk. Ik was ook meteen enthousiast. Maar als je zoiets wilt gaan realiseren, dan moet je het ook meteen goed doen. In eerste instantie kregen we overal te horen dat het niet kon. Nou, dat moet je mij niet zeggen. Dan ga ik er pas écht voor! Ik laat me niet snel uit het veld slaan en ben mensen gaan zoeken om me te helpen. Het klinkt misschien vreemd, maar corona heeft hier ook een handje geholpen. Je kon ineens geen klap meer, maar wél samen buiten zijn. Dat kan in het Kabouterbos samen met je kinderen. Het kost niets en jonge kinderen vinden het hier geweldig!”
De dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk houdt de boel dus levendig?
“Zo is het! We komen met goede initiatieven of ondersteunen die van harte. Daarna gaat zo’n initiatief vaak zelfstandig verder. Kijk naar WhatsApp-buurtpreventieproject Vroomshoop Waakt, de Dorpsquiz of de Avondvierdaagse-nieuwe-stijl. Stuk voor stuk een succes. Je moet gewoon mensen bellen en vragen of ze willen helpen. Dat werkt het best, want we merken dat veel mensen best wat willen doen. En niet alleen uit Vroomshoop of Geerdijk, maar uit de hele gemeente. Samen houden we onze gemeenschap de moeite waard. Je moet eerst willen zien hoe mooi het hier is. Het mag best wat meer met de borst vooruit. Maar je moet vervolgens óók willen werken aan een mooie toekomst in een levendig dorp. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”