27/12/2022

Hoog ziekteverzuim begint bij de voeten

Podotherapie Reggestreek

Linda Ehrenhard

Hoog ziekteverzuim begint bij de voeten

Podotherapie Reggestreek

L

inda Ehrenhard (38) is oprichter van Podotherapie Reggestreek en heeft een passie en een missie. Die laatste is mensen te overtuigen van de waarde van hun voeten. Klachten die zorgen voor een hoog ziekteverzuimpercentage komen vaak voort vanuit de voeten. “Je wilt niet weten hoeveel werknemers bijvoorbeeld op verkeerde veiligheidsschoenen lopen en wat daar de gevolgen van zijn” zegt de vrouw die in 2014 met haar praktijk begon en nu inmiddels al op zes locaties (waaronder Enter, Delden en Goor) actief is en twee podotherapeuten in loondienst heeft. “Maar de voet is nog te vaak een ondergeschoven kindje, helaas.”

Linda combineert haar werkzaamheden met haar rol als echtgenote en moeder van een jonge dochter. “Dat kan ik alleen met een strakke planning”, zegt ze. Na haar hbo-opleiding Podotherapie ging ze aan de slag bij een praktijk in het midden van het land. Ze merkte dat er ondernemersbloed in haar zat, toen ze voor haar werkgever nieuwe vestigingen mocht opzetten. “Dan krijg je wel door hoe het moet en wat je nodig hebt om een netwerk te bouwen”, zegt Linda.

Fotografie:Gerben Voortman

Beroep podotherapeut is wettelijk beschermd

Ze praat met veel passie over haar vak en wil ze ook graag even een veel voorkomend misverstand uit de wereld helpen. “Als podotherapeut zijn we de hoogstopgeleide zorgverlener binnen de voetengezondheidszorg. We moeten bijvoorbeeld klinisch kunnen redeneren, de verbanden kunnen leggen. Als de voet op een bepaalde manier afwikkelt, wat gebeurt er dan met welke spier, welke pees of spier is dan in actie en wat gebeurt dan hogerop in de keten, zoals je rug? We worden nog wel eens verward met een podoloog. Ik begrijp dat wel. Het grote verschil is dat podotherapeut een bij wet beschermde titel is, vastgelegd in de wet BIG, net als bij andere medische beroepen, zoals chirurgen en artsen. Podoloog is een vrij beroep, waarmee ik niet suggereer dat er geen goede podologen zouden zijn. Maar er is zeker een verschil. De podotherapeut is bijvoorbeeld de coördinator in de diabetische voetzorg. Als podotherapeut doen wij biomechanisch onderzoek en kijken we waar drukplekken zitten en bepalen we hoe hoog het risico is dat iemand voetwonden kan krijgen. Het is aan ons dat die voeten in goede conditie blijven. Door bijvoorbeeld drukontlasting in de schoenen te maken waardoor de drukplek verdwijnt, maar ook door bijvoorbeeld een medisch pedicure in te schakelen die deze plekken behandeld. Ketenzorg dus.”

“Je voeten gaan als laatste naar bed en staan als eerste weer op”


Hoog ziekteverzuim door voetklachten

Waarmee ze aan wil geven dat goede voetzorg enorm belangrijk is, om vervolgens over te gaan naar haar missie: “We moeten allemaal eens wat zuiniger op onze voeten worden. Zoals ik al zei: het is nog te vaak een ondergeschoven kindje.” Ruim vijftien procent van het ziekteverzuim is gerelateerd aan (langdurige) voetklachten. Veel van deze klachten komen van dragers van veiligheidsschoenen. “Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Meer dan zeventig procent van de werkgevers schat deze verzuimkosten dus veel te laag in.” Haar doel is om ziekteverzuim door voet gerelateerde klachten, denk hierbij ook aan bijvoorbeeld rug- of knieklachten, terug te dringen. ”Door onderzoek en advies te geven omtrent voetzorg en het juiste schoeisel, om je medewerkers beter en gezonder door te laten werken. Het is niet altijd de voet zelf die de klachten veroorzaakt. Neem de veiligheidsschoenen: de ene werkgever koopt ze zelf in en dan hoef je als werknemer alleen maar je maat te noemen en alsjeblieft, hier heb je een paar. Het kan erger: er staat dertig paar op een rij, van maat 36 tot 46. De vorige dag liep er iemand met o-benen in en vandaag mag jij ze aan. Ja, het bestaat. Laat iedereen toch zijn eigen schoenen kopen. Dat is niets duurder voor de werkgever, maar levert veel meer op.” Ze vervolgt: “Ook zien we regelmatig dat werknemers zelf gaan knutselen met allerlei inlegzooltjes. Dit is niet altijd de juiste oplossing voor pijnklachten, en het gaat zelfs nog wat verder. Dan vervalt ook de CE-normering van de schoen en ben je als werkgever zelfs mogelijk wettelijk aansprakelijk voor de eventuele gevolgen bij een bedrijfsongeval” klinkt het indringend. “Gelukkig worden we steeds vaker gevraagd om preventief de voeten van werknemers te screenen om klachten te voorkomen en om zolen te maken die aan alle eisen voldoen. Dit doen we desgewenst ook in-company.

Ga eerder naar de podotherapeut

“Kijk, wat eenmaal vergroeid is kun je niet meer corrigeren. Te vaak zijn wij nog het laatste station. Eerst gaat iedereen naar de fysiotherapeut, maar als je stand niet wordt gecorrigeerd en ‘je blijft doorlopen op verkeerde schoenen, gaat het je niet helpen. Fysiotherapeuten hebben niet álle kennis in huis van voeten en schoenen. Wij zijn daar nu eenmaal in gespecialiseerd.” Volgens Linda zou er veel meer aan preventie moeten worden gedaan. “Dat geldt eigenlijk voor de hele zorgketen. Maar als je als werkgever toch oog hebt voor vitaliteit bij je werknemers en je biedt ze wel fruit op de werkvloer en bedrijfsfitness aan, zou het dan niet handig zijn om ook eens aan die voeten te denken na mijn betoog? Zij gaan namelijk als laatste naar bed en staan als eerste weer op…”. Een uitsmijter om over na te denken.

Podotherapie Reggestreek
Neonstraat 3, 7463 PE Rijssen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Samen zorgen voor een sterk buitengebied in Noordoost-Twente

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
25/11/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators