an der Veen Financieel Advies bestaat veertien jaar als oprichter Egbert van der Veen in 2015 het stokje overdraagt aan Vincent Monninkhof. Hij en Mark Agterberg zijn werknemers van het eerste uur, hebben het bedrijf zien groeien en meebewegen in de roerige markt van verzekeringen en financieringen. Inmiddels is de bakermat in het centrum van Rijssen verruild voor een mooie plek op het industrieterrein van Rijssen.
Die jarenlange ervaring en het bouwen aan kennis hebben er toe geleid dat Van der Veen Financieel Advies uitgegroeid is tot een begrip in Rijssen. Alles onder één dak: verzekeringen, hypotheken en financieel advies voor zowel de particuliere als zakelijke klant. Met Vincent praten we over zijn specialiteit, verzekeringen. “Eigenlijk is alles te verzekeren”, weet hij, “Het is makkelijk voor ons klakkeloos een premie aan een risico te koppelen. Maar of dat het juiste is? We kijken eerst naar wat die klant wil en nodig heeft, zodat hij niet oververzekerd, maar ook niet onderverzekerd is. Daarvoor werken we met verschillende verzekeraars samen zodat we onafhankelijk kunnen vergelijken wat het beste is.” Het persoonlijke contact staat bij hem en zijn collega’s hoog in het vaandel. “Hier kom je niet in een of ander telefoonmenu. Nee, hier krijg je meteen iemand aan de lijn. Grote kans dat dat ook nog eens je contactpersoon is. En dat houden we graag zo!”
Zonnepanelen kunnen invloed hebben op je premie
Wat is er in die ruim twintig jaar veranderd op verzekeringsgebied? Lang hoeft Vincent daar niet over na te denken. “Neem de weersomstandigheden die steeds extremer worden. Stormen, droogte en of juist grote hoeveelheid neerslag. Dat zijn ontwikkelingen die verzekeraars zorgen baren. Hoe ga je dat verzekeren en zijn die risico’s wel te verzekeren? Of denk aan de veranderingen in mobiliteit. De traditionele brandstofauto maakt plaats voor de elektrische. De verzekeringsvoorwaarden kunnen daardoor anders zijn. De kosten van bijvoorbeeld schadereparatie aan een elektrische auto kunnen flink hoger zijn. Dat ga je merken in de premie. Zonnepanelen zijn ook zo’n voorbeeld. Het kan zomaar zijn dat daardoor je dekking bij brand verandert. Mensen hebben daar geen erg in wanneer ze willen verduurzamen.”
“We kijken eerst naar wat die klant wil en nodig heeft”
Hello, need data back? Contact us fast
Met die woorden kreeg de systeembeheerder van de gemeente Hof van Twente in 2020 het pijnlijke bericht dat het computersysteem gehackt was. Het systeem lag plat, gevoelige informatie op straat en ruim vier miljoen gemeenschapsgeld werd eraan besteed. Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. “Ook bij kleine bedrijven”, waarschuwt Vincent, “Vaak denken ondernemers: bij ons gebeurt dat niet, ik heb maar een simpele computer. Het gaat de hackers niet zozeer om je gegevens, maar om het feit dat ze je hele systeem kunnen gijzelen. Daar vragen ze flinke bedragen voor. Voor de financiële schade is het raadzaam je te verzekeren. Soms kan het gunstiger zijn om losgeld te betalen dan een heel nieuw systeem in te richten en te vullen. En wat je niet moet onderschatten is, dat die hacker in je gegevens kan kijken. Niet AVG-proof dus.”
“Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld; wat heb je en wat heb je in de toekomst nodig?”
Ondernemer zorgt dikwijls niet goed voor zichzelf
Over het algemeen zorgen ondernemers er wel voor dat hun zakelijke verzekeringspakket goed geregeld is, maar voor zichzelf zorgen ze dikwijls niet goed. Daarover kan adviseur Marc Agterberg, gepokt en gemazeld in de financiële diensterlening bij Van der Veen, genoeg voorbeelden geven. “Aan een eigen arbeidsongeschiktheidsregeling of pensioenvoorziening denkt de ondernemer niet altijd”, vertelt de financieel adviseur, “’Ach, mijn bedrijf is mijn pensioen’, zeggen ze vaak. Maar weet je wat je bedrijf waard is als je met pensioen gaat en als je een pand hebt, wat is dan de waarde, heb je een huurder die je oude dag financiert?” Het zijn veel vragen die Mark samen met de ondernemer doorneemt om een helder advies te kunnen geven. “Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. Wat heb je en wat heb je in de toekomst nodig? Het is niet aan mij om dat te bepalen, maar aan de ondernemer. Een tekort na je pensioengerechtigde leeftijd spaar je niet zomaar bij elkaar.” Die gaten kunnen gedekt worden met bijvoorbeeld een beleggingsverzekering, spaarverzekering of lijfrente. De voor- en nadelen ervan neemt Marc in zijn financieel advies mee. “Ik ken mijn klanten goed, ik ken ze lang en weet ondertussen hoe ze denken en hoe ze in het leven staan. Dan weet je ook waar je op moet letten. We trekken samen op in het inventariseren van wensen en ideeën, Van der Veen geeft er uitvoering aan.”