rwin Seinen (57) en Millo Bettink (45) wijzen ondernemend Nederland namens het Nederlands Subsidie Instituut (NSI) de weg in de duizenden subsidies, fiscale regelingen, kredieten en fondsen die Nederland rijk is. Met meer dan vijfentwintig jaar aan kennis en ervaring weten zij voor kleine ondernemers tot en met multinationals subsidies in de wacht te slepen, variërend van vijfduizend tot honderdvijftig miljoen euro. En ze hebben niet eens een kantoor aan de Zuidas, maar gewoon aan de Molendijk Noord in Rijssen.
“Een goed, helder en vooral ook leesbaar verhaal kunnen maken van je projectplan is essentieel voor een subsidieaanvraag”, begint Erwin zijn verhaal. Hij is sinds 2007 directeur en eigenaar van NSI en begon zijn carrière in de subsidiewereld in 1996. Millo Bettink is sinds 2011 werkzaam bij het bedrijf en heeft een achtergrond in de accountancy: “Ik was fiscalist bij een groot regionaal accountantskantoor en kwam steeds vaker in aanraking met regelingen en subsidies. En heb er uiteindelijk m’n vak van gemaakt.”
Succesvol subsidie aanvragen vreet tijd én geld
Mkb-ondernemers zijn tegenwoordig veel beter op de hoogte van het bestaan van regelingen en subsidies, maar zie maar eens te vinden hoe en waar je iets moet aanvragen of waar je allemaal aan moet voldoen. Erwin: “Hoewel ik de indruk heb dat de afgelopen tien jaar steeds meer ondernemers gebruik maken van subsidieregelingen, zijn de meeste ondernemers altijd -begrijpelijk - te druk met hun bedrijf en is zelfs googelen al een hele opgave om de juiste subsidie of regeling die bij jouw project of idee past, te kunnen vinden. Je zou ook een abonnement kunnen nemen op een subsidie database voor een paar duizend euro per jaar, maar dan heb je nog niks. Alle subsidies zijn verwoord in een wettekst. De vertaalslag naar wat je er in de praktijk mee kunt, is een uitdaging. Daarnaast moet je ook nog de actualiteit volgen en de weg kennen naar de verschillende subsidieloketten.”
Het hele traject ontzorgen
Millo: “Vroeger kon je met een matige aanvraag nog wel eens een subsidie krijgen, maar als je tegenwoordig niet met een doordacht en goed beschreven plan komt, maak je weinig tot geen kans.” NSI ontzorgt het gehele subsidietraject, van aanvraag, rapportering tot en met verantwoording. “Het is niet zo dat je dan als opdrachtgever helemaal niets hoeft te doen, hoor. Wij hebben hier weliswaar verstand van de meest uiteenlopende bedrijfssectoren, van infra, bouw, ICT, tot chemicals en de verpakkingsindustrie, maar de klant zal zelf ook input moeten verschaffen. Wij hebben verstand van de regeling en de bureaucratie die er vaak bij komt kijken, maar de opdrachtgever is expert in wat hij zelf doet”, gaat Erwin verder.
“Onze klanten zien subsidies als een belangrijk onderdeel van hun investeringskapitaal”
No cure, no pay
Erwin: “Wat wij doen kost je eigenlijk niets, zolang het je ook niets oplevert. No cure, no pay dus. Ons honorarium bestaat uit een percentage van het subsidiebedrag, afhankelijk van de hoogte ervan en in de meeste gevallen lager dan je gemiddeld betaalt bij onze collega’s. Er is dus bij ons óók een belang om die subsidies voor de klant binnen te halen”. Millo: “Bedenk wel dat je nooit zomaar subsidie krijgt. Realiseer je ook dat een subsidie financieel iets toe moet voegen aan iets waar je zelf al in wilde investeren. Want zonder een goed plan met ‘go’- en ‘no-go’-momenten loop je de kans dat je het geld of althans een deel ervan niet krijgt of terug moet betalen.”
Vier ton subsidie voor een nieuwe ketel
Volgens Erwin kan er nog veel meer uit diverse regelingen, fondsen en subsidiepotten worden gehaald: “Ik zat onlangs bij een jarenlange relatie een kopje koffie te drinken. Hij vertelde me terloops dat ie een oude stoomketel, die aan het eind van zijn technische levensduur zat, ging vervangen. Ik zei: ‘zullen we eens even gaan kijken naar het verschil in energieverbruik tussen die oude en nieuwe ketel?’ Dat bleek dus enorm te zijn. Ik ben op zoek gegaan naar een subsidieregeling en wisten we hier maar liefst vier ton subsidie voor te krijgen, puur vanwege energiebesparende maatregelen.”
Meedenken over investeringen
Millo: “Wij zitten daarom ook vaak al bij onze klanten wanneer zij met toekomstplannen bezig zijn. Gaan ze nog investeren, in bijvoorbeeld verduurzaming, energiebesparing, innovatie, noem maar op. Wij kijken dan al naar de regelingen voor het komende jaar, waar wij eventueel gebruik van kunnen maken. Meedenken in kostenbesparing. Want als iets vijftigduizend euro kost en je krijgt twintigduizend euro subsidie, dan kost je het uiteindelijk nog maar dertigduizend. Onze klanten zien subsidies als een belangrijk onderdeel van hun investeringskapitaal. En terecht.”
Toegankelijk
De klanten van NSI bevinden zich in bijna alle sectoren, met bedrijven van één tot en met twintigduizend werknemers, en het werkgebied strekt zich uit van onze oostgrens tot en met het Botlekgebied. Ondanks dat er best wel een aantal kleine en grote opdrachtgevers uit de directe omgeving komen, bevindt zich het merendeel juist meer richting het westen. “En dat vinden we eigenlijk wel jammer en ook onnodig, want we zijn zeer toegankelijk en je kunt hier zomaar binnenlopen. Wie bunt naobers”, zegt Erwin tot slot met een knipoog.