Nee, Koninklijk, dat wordt het waarschijnlijk niet. We zijn van eenvoud, no nonsens en Twentse nuchterheid.” Toch gaan ze bij Groothuis Timmerfabriek behoorlijk richting de honderdste verjaardag. 93 jaar bestaan ze inmiddels. Hans Wesselink, die samen met Marco oude Nijhuis dit bedrijf leidt, weet ook zeker dat zijn bedrijf het jubileum haalt. “De zaken staan er goed voor.”
De laatste jaren heeft het bedrijf stevig geïnvesteerd in automatisering. “We moeten mee met de huidige tijd en dat doen we met liefde.” Dus staan er nu robots in de fabriek. “Als het binnen de financiële mogelijkheden past, aarzelen we niet.”
Compleet product
Er is sowieso veel veranderd. Wesselink: “Vroeger maakten we een houten kozijn, waar een raampje inzat dat amper gespoten of geschilderd werd. Dat werd op de bouw gedaan. Nu leveren we complete kozijnen die al afgelakt zijn, voorzien van beglazing en inclusief hang- en sluitwerk. Een gigantische stap vooruit, het is nu echt een compleet product. We maken kozijnen als gevelvullende elementen: kozijnen met een raam in elke vorm. Soms zit daar ook een deur in. We kunnen in allerlei kleuren en vormen leveren, wat dat betreft zit er ook weinig repetitie in de werkzaamheden. Al kan er natuurlijk best een project van twintig of vijfentwintig woningen tussen zitten,” knipoogt de ondernemer. Ons credo is in ieder geval dat we geen nee zeggen. Ook als iemand hier op de fiets langskomt om een stukje glaslat te halen, zullen we diegene altijd helpen. Of het nu één, twee, schuin of rond is: van hout kun je alle vormen maken en dat willen we ook blijven doen. We komen altijd met een oplossing.”
Niet alleen in Twente
Groothuis Timmerfabriek is een begrip in de branche en bouwend Nederland. Het bedrijf werkt voor particulieren, aannemers en vastgoedonderhoudsbedrijven. “En ook rechtstreeks voor woningbouwverenigingen.” En dat zeker niet alleen in Twente. “We hebben tot in Leiden klanten. Dat kan tegenwoordig ook rustig, want transport is met een koerier zo geregeld. Bovendien beschikken we ook over eigen transport.” Waarom die Leidse klant dan voor Groothuis kiest? Dan moet Wesselink toch even doen aan een vorm van borstklopperij. Al blijft het in bescheiden vorm. “Omdat we nauwkeurig werken en kwalitatief goed werk leveren. Onze samenwerking bij één project verliep zo goed, dat ze niet meer afwijken. Dat is natuurlijk leuk om te horen, al blijf ik het lastig vinden om dat zelf te roepen. Maar ik heb dat in de wandelgangen gehoord.” Hij vervolgt: “We hebben het principe dat we iedere aanvraag binnen onze mogelijkheden, met een offerte beantwoorden. We rekenen alles uit en hoe meer je uitrekent, hoe meer kans je hebt dat je een opdracht scoort.”
“Hout is booming”
De Almelose timmerfabriek is lid van TimmerSelekt. “Dat is een overkoepelende groep van bedrijven, die een jaar of vijftien bestaat. Voor innovatie, met name. We houden elkaar op de hoogte van nieuwigheden. Sowieso is hout booming,” gooit hij er een woordspeling in. “Het is circulair en duurzaam en dat is gigantisch actueel. Wij werken alleen maar met gecertificeerd hout, FSC en PEFC. Dat betekent dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Daar staan we volledig achter. Dit is bij ons afgedekt door dat we onder STIP-certificaat leveren.”
Stijgende prijzen
Dat momenteel de houtprijzen stijgen, ziet Wesselink vooral terug in oudere opdrachten. “De containerprijzen maken het hout duur en ook schaarste. Door corona is er een tekort ontstaan aan medewerkers in Indonesië; de buitenlanders die daar werkten, werden teruggestuurd naar hun eigen land. En daar hebben ze vaak een andere baan gevonden. Dus is er sprake van onderbezetting. Er zou 200 % gedraaid moeten worden vanwege de achterstand, maar in plaats daarvan draaien ze op 60 %. En daarbij zijn de containerprijzen gestegen van 1.200,- euro naar 18.000 euro! Dat heeft weer te maken met de brandstofprijzen en wordt vergroot omdat de schepen meerdere havens aan moeten doen om gevuld te worden. Zodoende is de prijs van hardhout soms wel met zes tot zeven euro de meter omhoog gegaan. Dit samen met de coronaperikelen maakt dat het wel een impact op 2021 had.” Toch blijft hij positief. “Er stapt hier heus ook wel eens iemand met het verkeerde been uit bed, maar we komen er altijd positief uit. We zijn sociaal en collegiaal. En komt er een kink in de kabel, dan komt ook dat vast weer goed. De schouders eronder!”