e inzetten voor de medemens. Dit is de wens van Mark en Jorien Dannenberg uit Rijssen. Ze komen in contact met stichting Compassion die zich wereldwijd inzet in de strijd tegen kinderarmoede. Misbruik, uitbuiting, honger, ziekte en gebrek aan onderwijs zijn niet gewoon. Compassions credo dat ieder kind recht heeft op een leven zonder armoede sluit aan bij de ideeën van de familie Dannenberg.
Mark en Jorien ondersteunen Ridmi uit Sri Lanka. Als deelneemster van een Compassion-project geniet het meisje onder andere onderwijs en gezondheidszorg. Ze is inmiddels elf jaar en ze houdt haar sponsoren in Rijssen regelmatig op de hoogte. “Ze schrijft dan bijvoorbeeld dat ze ernaar uitkijkt dat ze naar een nieuwe school mag of over de vele overstromingen in haar omgeving, dingen die haar bezig houden”, vertelt Jorien, “Het is mooi om te zien hoe ouder ze wordt hoe meer inhoud haar brieven krijgen.”
Kwetsbare moeders
Parallel daaraan draagt het gezin Dannenberg bij aan het Moeder- en Babyprogramma op het eiland. Dit programma biedt moeders in een kwetsbare situatie en hun baby een gezonde start. De jonge ouders krijgen essentiële ondersteuning in zorg en opvoeding tijdens de belangrijke eerste duizend dagen. Zo is de kans groter dat het kindje zich in de eerste jaren goed ontwikkelt. De hulp loopt tot en met het eerste levensjaar waarna het kind wordt opgenomen in het Compassion-project tot het ongeveer de leeftijd van 22 bereikt.
Cultuurshock
In de afgelopen jaren neemt de nieuwsgierigheid naar Sri Lanka toe. Hoe zou het gebied waar Ridmi opgroeit eruit zien? Mark: “We willen vooral onze kinderen laten zien dat het elders in de wereld anders is dan waar zij nu opgroeien. Ik kwam pas iemand tegen die zei: ‘We moeten beseffen dat we aan de chocoladekant van de wereld wonen.’ Treffender kon hij het niet zeggen. We willen onze kinderen laten zien dat zij hier in Nederland in rijkdom opgroeien.” Die vragen zetten het Rijssens echtpaar aan om actief contact te zoeken met Compassion en de mogelijkheden te onderzoeken om daadwerkelijk op reis te gaan naar het Zuid-Aziatische eiland in de Indische Oceaan. De reis wordt geboekt. Jorien vult aan: “Het zal ongetwijfeld een cultuurshock zijn, maar het is voor onze kinderen en ook voor ons een levens veranderende ervaring die we voor de rest van ons leven mee kunnen nemen.”
“We moeten beseffen dat we aan de chocoladekant van de wereld wonen”
Vijf euro voor een liter brandstof
In diezelfde periode krijgen de Dannenbergs een mail van Compassion Nederland. Het gaat over een nieuw project. De stichting wil duizend fietsen voor Sri Lanka sponsoren. In het gebied van het Compassion-project dat Mark en Jorien ondersteunen, zijn er honderdvier nodig. “Of het niet iets voor ons was om dit project op de kaart te zetten”, lacht Mark, “We dachten: dit gaan we gewoon doen!” Het project behoeft wat toelichting. Het echtpaar vertelt: “Sri Lanka is voor een groot deel afhankelijk van toerisme, dat wegviel tijdens de coronapandemie. De inflatie is gruwelijk hoog. Mensen kunnen door geldgebrek de bustickets om naar hun werk te gaan niet meer betalen. Autorijden is helemaal buiten proportioneel, een liter brandstof kost daar omgerekend rond vijf euro. De vraag naar fietsen is daardoor toegenomen, maar ook hier geldt een marktwerking: de aanschaf van een fiets is een stuk duurder geworden. De armere bevolking is hiervan de dupe.”
Sponsoractie
Met de toezegging het project ‘Fietsen voor Sri Lanka’ te ondersteunen willen Mark en Jorien 26.000 euro binnenhalen: 250 euro per fiets inclusief onderhoud en eventuele reparatie. “Daar zetten we ons hard voor in en we hopen ook dat het gaat lukken; het is immers wel een heel bedrag”, zegt Jorien. “Want anders kunnen die kinderen daar niet naar school. We hebben in onze omgeving een aantal sponsoracties op touw gezet.” Ook dit is een eerste bijzonder ervaring, volgens Mark: “Je komt mooie dingen tegen, je leert mensen op een goede manier kennen en er zijn zelfs mensen die je niet eens kent die geld overmaken. Ik vind het een verrijking.”
“We dachten: dit gaan we gewoon doen!”
Geen fietsen uit Nederland
Ook Lauri (10) en Luuk (9) zijn enthousiast. Samen met onder andere school organiseert het gezin een sponsoractie. Inmiddels is ruim 7.000 euro opgehaald, maar er is nog een weg te gaan. Mark verduidelijkt: “De fietsen worden in Sri Lanka aangeschaft en onderhouden door mensen daar. Het is niet de bedoeling dat we vanuit Nederland honderdvier fietsen afschepen. Onze sponsoracties bestaan dus uit het binnenhalen van geld. En we kunnen uit de grond van ons hart zeggen: het is een transparant project. Op de website worden alle uitgaven verantwoord.” Op 7 augustus vertrekt het gezin voor drie weken naar Sri Lanka. Ze bezoeken twee dagen lang het Compassion-project en ontmoeten Ridmi. “Het zal niet alleen voor ons een mooie ervaring worden, maar voor de mensen daar is het ook fijn dat er aandacht voor hun is.”
De sponsoractie ‘Fietsen voor Sri Lanka’ loopt t/m 31 augustus. Doneren? Kijk dan snel op: https://acties.compassion.nl/actions/fietsen-voor-sri-lanka-1a5c7c7e