Wanneer ik het Stadslab in Almelo binnenloop, waar alles nog de industrie van weleer ademt, snap ik meteen dat dit de locatie is waar het boek gepresenteerd wordt. Deze vergaderlocatie is gevestigd in het voormalige laboratorium van de oude Ten Cate fabriek. De ruimte waar Esther haar boek presenteert, loopt al aardig vol en dat is even wennen nadat dit lange tijd niet mogelijk is geweest. Een groot aantal van de deelnemers die Esther interviewde voor haar boek zijn komen opdagen. En een van de jonge ondernemers die het boek als preview al ontvangen heeft, laat mij desgevraagd weten dat het echt een geweldig boek geworden is. “Niet omdat ik er zelf in sta hoor,” lacht hij. “Maar het is interessant, leerzaam en vooral herkenbaar om te lezen hoe het overnameproces bij anderen is verlopen en waar mensen tegenaan liepen. Je hoort eigenlijk altijd dat wanneer een bedrijf overgenomen is alles soepel verliep. Door dit boek leer je dat het ook echt wel eens anders kan zijn. Tijdens een overgang schuurt het hier en daar nog wel eens. Dat was bij ons niet anders. Dat heeft Esther erg goed weten te beschrijven.”
Een ander geluid
Waar bedrijfsovernames altijd als een groot succes bestempeld worden en groots gevierd worden met mooie campagnes en de bijbehorende borrel is het in het echt allemaal niet altijd zo geweldig verlopen als men voordoet. Wat dit betreft is dit boek is een tegengeluid. Meteen in het eerste hoofdstuk komt Esther met de schrikbarende cijfers dat 70% van de overnames van het familiebedrijf van de eerste op de tweede generatie misgaat. Van de tweede op de derde generatie is er nog maar een slagingspercentage van 13%, toont onderzoek aan.
Gebrekkige communicatie
Dat deze overnames mislopen komt voornamelijk door gebrekkige communicatie en een slechte voorbereiding. Vaak wordt als eerst de accountant geraadpleegd. Maar is dit wel de juiste persoon op dat moment? Esther denkt van niet. En zij kan het weten, want haar inspiratie voor dit boek put zij uit haar eigen ervaring. In 2013 kwam Esther voor de keuze te staan om samen met haar echtgenoot Marc het bedrijf van haar vader over te nemen. Na anderhalf jaar besloten zij zich terug te trekken uit de overname omdat het haar gewoon niet waard was om te leven in onmin en onvrede met de familie. Deze periode maakte haar er bewust van dat ze iets moest doen met haar ervaring. Want tijdens de overnameperiode kon Esther niets vinden over het verloop van overnames van familiebedrijven. Juridische en financiële constructies waren wel snel te vinden, maar persoonlijke verhalen van opvolgers niet. “Op papier kan de overname wel goed zijn verlopen zegt Esther. Maar door ruzies, gebroken familiebanden en al het leed dat daar bij komt kijken, kan de emotionele schade enorm zijn. Daar rust een taboe op en er wordt dus niet over gepraat.
Begeleiding
Als coach begeleidde Esther inmiddels meerdere familiebedrijven bij een overname. “Het gaat dan over gevoelens binnen de familie. Fricties die er zijn, worden vaak niet besproken omdat de overnamekandidaten bang zijn om de relaties en familiebanden kapot te maken. Wanneer deze ergernissen, teleurstellingen en miscommunicatie niet op tafel komen voor de overname om constructief besproken te worden, dan zullen ze bij een overname alsnog naar boven komen. En dan kan het al te laat zijn,” Zegt Esther.
De presentatie
Tijdens de boekpresentatie is Esther van plan haar vader, van wie zij eigenlijk het bedrijf zou overnemen, een aantal vragen te stellen. Meteen na de eerste vraag begint hij vol passie te vertellen over zijn bedrijf waar hij nog steeds werkzaam is. Er is moeilijk tussen te komen en het wordt meer een betoog dan een vraaggesprek. Een jongere broer van Esthers vader is in het gat gesprongen dat er ontstond. Dat is maar goed ook sluit hij af. Want anders was dit boek - waar ondernemers echt mee geholpen zijn - nooit gemaakt
Het boek
In het boek ‘Familiezaken zonder ruzie’ komen alle bovenstaande aspecten en veel meer aan bod in de ruim 25 overname-verhalen van opvolgers in die in verschillende fases van hun carrière al dan niet een overname deden. Zij werkten mee aan dit taboedoorbrekende boek door hun verhaal te vertellen. Naast de interviews vind je tips en inzichten over de gevoelige thema’s zoals talent, broers en zussen, familie en verwachtingen. Dit boek helpt overnamekandidaten en eigenaren aan handvatten om een overname succesvol te laten verlopen.
Bestel het boek op managementboek.nl