ls je bij een familiebedrijf komt, gaat het vaak over het verleden. Hoe vader of grootvader is begonnen en hoe de huidige generatie het heeft uitgebouwd tot wat er nu staat. Hoe anders is dat bij Vennegoor Installatie in Weerselo. André Vennegoor is niet zo van het terugkijken en tradities. Dat heeft niets met gebrek aan respect te maken, maar hij kijkt liever naar het nu en de toekomst. Pragmatisch en vooral realistisch. Zeker na een jaar waarin hij vanwege gezondheidsproblemen gedwongen werd om tijdelijk een stapje terug te doen.
“Ja,” zegt André (45), “dat was een vervelende periode vorig jaar, maar we zijn er weer”, zegt hij lachend. André nam in 2007 het installatiebedrijf definitief over van zijn vader die er in 1976 als loodgietersbedrijf mee was gestart. “Pas in 1986 werd er elektra aan toegevoegd, dat waren tot dat moment nog twee gescheiden werelden. Tegenwoordig bestaat het echte loodgietersvak bijna niet meer en worden de werkzaamheden alsmaar breder.”
“We bleken elkaar enorm te versterken”
Het bedrijf is de afgelopen vijftien jaar volgens André ‘bewust gestaag gegroeid’ naar zeventig werknemers, maar daar wordt door Thijs Everink (35) subtiel op gereageerd: “Tja, als je dan door strategische overnames extra bedrijfsactiviteiten en zelfs de zo gewenste extra arbeidskrachten aan weet toe te voegen, dan gaat het wel ineens hard, ja”, doelend op Hampsink Installaties in Beuningen en Gejo Techniek, die de afgelopen jaren aan de groep zijn toegevoegd. Thijs en zijn broer Rick (32) zitten niet zomaar bij dit gesprek. De mannen zijn sinds 2019 mede-eigenaar, nadat ze daarvoor beiden al enkele jaren deel uitmaakten van het managementteam. “Ik merkte dat we elkaar versterkten”, zegt André. “Thijs had ik destijds aangenomen als bedrijfsleider toen ik met de gebroeders Hampsink in 2014 hun bedrijf weer ging opstarten. Rick was bij ons in Weerselo al vanaf het eerste moment werkzaam. Beiden waren hier vaak ’s avonds en in het weekend te vinden en die grote betrokkenheid moet je belonen, vind ik. Dat is goed voor de binding en de motivatie.” Rick: “Maar we hadden ook de ambitie: iets voor onszelf, ergens aan deelnemen. Dit was voor ons drieën een win-winsituatie.” André: “Delen is vermenigvuldigen, heb ik geleerd. Samen bereik je meer. Maar ook voor de continuïteit. Ooit zei iemand tegen mij: ‘je bedrijf is pas waardevol als jezelf aan de zijlijn kunt gaan staan. Een wijsheid die vorig jaar dus dubbel en dwars uitkwam”’, aldus André.
“Je bedrijf is pas waardevol als jezelf aan de zijlijn kunt gaan staan”
Bewuste keuze om de bedrijfsnamen te laten bestaan
Pragmatisch en realistisch; zo heeft André destijds ook bewust gekozen om de naam Hampsink te laten bestaan: “In en om Beuningen bleek het een zeer vertrouwde naam en er was en is nog altijd een hoge gunfactor en bovendien zijn de broers Hampsink er ook nog steeds werkzaam. In de loop der tijd overlappen de werkzaamheden van Vennegoor en Hampsink elkaar wel steeds meer.” Hampsink heeft nu vijftien werknemers. “De bedrijven zijn allemaal zelfstandige B.V.’s, met een eigen (loon)administratie, maar waar we samen kunnen optrekken zullen we dat niet nalaten”, vult André aan. Ook Gejo Techniek, gespecialiseerd in koper, zink en dakwerk, behield na de overname zijn eigen naam. “Het is een sterk merk”, zegt Rick. We deden dit werk ook al zelf, maar terwijl de vraag groter werd, werd het steeds moeilijker om aan vakmensen te komen. Er is geen opleiding voor. Met de overname van Gejo kregen we er niet alleen klanten bij, maar ook een aantal goede vakmensen”, zegt Rick. André: “Maar het zijn wel de oude rotten in het vak. En die gaan nu bij ons intern jongens opleiden die dit vak ook willen doen.” Waarbij we belanden bij het alsmaar terugkerend thema van het tekort aan vakmensen.
Zeer actief in het onderwijs
Maar bij Vennegoor Installatie zijn ze daar bewust heel actief mee bezig. Het bedrijf ademt in alles de sfeer uit van een echt en hecht familiebedrijf en kent wellicht daardoor geen verloop. “Dat is mooi en dat willen we ook zo houden”, zegt Thijs. “We hebben een grote groep jongeren hier en daar zijn we best wel trots op. Ook stagiairs blijven hier vaak plakken en dat zingt zich rond. Maar we zijn zelf ook actief en prominent aanwezig op open dagen van scholen, zijn examinator op examens, zelfs de vader van André nog heel af en toe. Zelf doe ik bijvoorbeeld duurzaamheidsprojecten op het Erasmus College in Almelo en het Carmelcollege in Hengelo, geven we les bij het ROC van Twente en ook al op basscholen nemen we jongens en meisjes mee in wat bijvoorbeeld zonne-energie betekent, laten we een treintje rijden en hebben we bouwpakketjes voor zonnepanelen.” Hij toont mij lachend een YouTube-filmpje van botsauto’s die ze bij Vennegoor hebben voorzien van een accu, waarin leerlingen en leraren in een schoolgebouw rondrijden.“ In alles doorbreekt Vennegoor Installatie het beeld dat een familiebedrijf vooral traditioneel zou zijn. “De taken zijn nu beter verdeeld en we zijn echt een drie-eenheid. Maar in alles hopen we wel een familiebedrijf te blijven qua sfeer en werkplezier”, beamen ze alle drie volmondig.
“We hebben een grote groep jongeren hier en daar zijn we best wel trots op”