et de drie thema’s energietransitie, circulaire economie en energiebesparing als basisbeginselen is de coöperatie en stichting Essenkracht ontstaan. “We zijn een overkoepelend platform, dat de duurzaamheid in de gemeente Tubbergen wil bevorderen,” zegt Hubert Boerrigter van het bestuur van Essenkracht.
Het is de bedoeling dat uit iedere kern van de gemeente een afgevaardigde in het stichtingsbestuur zit. “Maar op het moment zijn we op zoek naar iemand uit Vasse en een bestuurslid uit Manderveen zodat we weer compleet zijn. En verder kunnen we nog wel wat meer capaciteit gebruiken, van mensen die er hun schouders onder willen zetten voor onze kernen.”
Spreekbuis
Boerrigter is de secretaris van Essenkracht, dat volgens hem als een spreekbuis van de maatschappij fungeert voor de gemeente. Daarnaast participeert Essenkracht ook in projecten. “In Langeveen hebben we in 2020 een zonnepanelenproject afgerond. Hier zijn bijna vierhonderd panelen op het dak van een boerenschuur geplaatst. De opbrengst daarvan komt ten deel aan Langeveen zelf. Dat is de doelstelling: de baten moeten worden omgezet in lokale lusten. De boer krijgt in dit geval dakhuur en de stroomopbrengst blijft in de gemeente. Zo blijft er in vijftien jaar zo’n 45.000 euro over. Daar kun je leuke dingen mee doen. In Langeveen willen ze het bijvoorbeeld inzetten bij de bouw van dorpsgebouw de Gaarf. Het is een mooi begin, een mooie kans voor een kleine kern.”
Coöperatie
“We zijn naast een stichting ook een coöperatie. Die laatste is opgericht om gebruik te kunnen maken van bepaalde subsidies. We zijn begonnen, omdat we mee wilden doen aan de energietransitie. Er zijn heel veel plekken waar grote ontwikkelaars bezig gaan. Dan zit je als gemeenschap wel tegen een windmolen of een zonnepark aan te kijken, maar je hebt niets aan de opbrengst. Bij ons is dat anders en er zijn nu zelfs al landelijke afspraken dat projectontwikkelaars móeten samenwerken met lokale partijen.”
Regionaal Energiebedrijf
Wat hoopt hij te bereiken? “Over vijf jaar hopen we meer initiatieven te hebben afgerond. De gemeente heeft een regionaal energiebedrijf in wording, een REB. Daar wordt waarschijnlijk binnenkort over gestemd in de gemeenteraad. Wij willen daar als één van de LEI’s - een Lokaal Energie Initiatief - bij betrokken zijn. Dan kun je met hulp van capaciteit en geld projecten uitvoeren. De gemeente wil versnellen, wij ook. Over vijf jaar moet het regionaal energiebedrijf zelfstandig draaien, zodat we samen energie kunnen opwekken.”